Kiderült, mennyit foglalkoznak a bőrükkel a magyar nők

Bár a magyar nők nagyjából fele rendszeresen törődik a bőrével, csak minden harmadik nőnek van reggeli és esti bőrápolási rutinja is – derült ki egy friss hazai kutatásból. Azok közül, akik reggel és este is „rutinoznak”, a 40-49 évesek a legaktívabbak, a legkevésbé pedig a 18-29 éves korosztályt foglalkoztatja a bőrápolás.

A 18 és 65 év közötti magyar nők csaknem fele – egészen pontosan 48 százaléka – naponta foglalkozik a bőrével, azonban csak a megkérdezettek harmada alakított ki reggeli és esti bőrápolási rutint is. A 40-es korosztály a legtudatosabb, ha bőrápolásról van szó, és a 18-29 évesek foglalkoznak a legkevesebbet a bőrükkel – derült ki a Helia-D kutatásából.

Az 1000 fő bevonásával végzett reprezentatív kutatás egyebek mellett arra kereste a választ, hogy mennyire tudatosak a bőrápolás terén a magyar nők, van-e arcápolási rutinjuk, honnan tájékozódnak a kozmetikumokról, illetve mennyire ismerik az egyes kozmetikai hatóanyagokat.

Szemkörnyékápoló, micellás víz és fényvédő

A kutatásból az is kiderült, hogy a bőrápolási rutin a válaszadók több mint 70 százalékánál az arckrém, az arctisztító, a szemkörnyékápoló, a micellás víz és a fényvédő használatából áll. Habár a magas hatóanyagtartalmú készítmények ma már nemcsak a kozmetikusok vagy a luxusmárkák vásárlói számára elérhetők, csupán a magyar nők 14 százaléka használ rendszeresen valamilyen szérumot; célzott, problémafókuszú kezeléseket pedig mindössze 9 százalék alkalmaz. „Pedig a szérumok koncentráltabb formában tartalmazzák az aktív hatóanyagokat, mint a krémek, ezáltal erősebb hatást képesek kifejteni, így pedig látványosabb eredményt érhetnek el a kezdődő és a mélyebb ráncok, valamint egyéb bőrproblémák ellen is” – hívta fel a figyelmet Budaházy Péter, a Helia-D ügyvezetője.

Fiatal nő arckrémet ken az arcára
Egy felmérés szerint a 18-29 éves korosztályt foglalkoztatja a legkevésbé a bőrápolás. Fotó: Getty Images

A családtagok mondják meg, mi a tuti

A felmérésből kiderült, hogy a legtöbben (32 százalék) családtagok vagy barátok véleményét kérik ki kozmetikumvásárlás előtt, de sokan tájékozódnak márkák katalógusaiból (30 százalék), valamint internetes cikkekből (26%) is. Nem meglepő módon a közösségi média is egyre népszerűbb forrás, ha arcápolásról van szó: a megkérdezettek ötöde innen gyűjt információt. A 18-29 évesek 23 százaléka például rendszeresen influenszerek vagy ismert emberek tanácsai alapján szerzi be a termékeket.

A retinol a legnagyobb sztár

Habár a szérumhasználat még kevésbé elterjedt itthon, a nyugat-európai piacokhoz hasonlóan Magyarországon is érzékelhető egy, a bőrápolással tudatosabban foglalkozó vásárlói réteg megjelenése – ezért a vállalat arra is kíváncsi volt, hogy a magyar nők mennyire ismerik ezeknek a kozmetikumoknak az összetevőit. A retinol (az A-vitamin származéka) népszerűségét jól mutatja, hogy a hatóanyagok közül ezt ismerik a legnagyobb százalékban: a magyar nők 85 százaléka tudja, miről van szó, ha a retinol nevet hallja, viszont csak 15 százalékuk használja is rendszeresen – leginkább a 30-39 és a 40-49 éves korosztály képviselői. 

A C-vitamint a válaszadók több mint fele ismeri és használja is, míg a koffeint és a hialuronsavat a megkérdezettek több mint 70 százaléka ugyan ismeri, de jóval kevesebben használják rendszeresen – előbbit csupán 24, míg utóbbit 35 százalék.

Bőrünk egészségének és szépségének megóvásához elengedhetetlen a megfelelő törődés és ápolás. Ez azonban nem azt jelenti, hogy napi szinten tucatnyi kozmetikumot kellene az arcunkra kenni. Ugyanis az arcápolást is túlzásba lehet vinni.

Ismeretlen csúcsösszetevők

A kutatásban részt vevők a retinol hatásmechanizmusához hasonló bakuchiolról (egy antioxidáns, amely a babchi növény magjából származik) tudnak a legkevesebbet – mindössze a válaszadók 22 százaléka ismeri, rendszeres használója pedig csupán 3 százalék. Azok közül, akik ismerik és használják is, a 18-19 évesek vannak többségben, a legkevésbé pedig az 50-65 éves korosztályban népszerű ez a hatóanyag.

A bakuchiol mellett a niacinamidról sem tudnak sokat a megkérdezettek: 63 százalék nem ismeri és nem is használja a B3-vitaminból felépülő formulát, amely a többi között a bőröregedés tipikus jelei (ráncok, foltok) ellen segít, de kifejezetten antiaknés hatása is van. A peptideknél is hasonló a helyzet: a válaszadók több mint fele nem ismeri, és mindössze 13 százalék használja a hatóanyagot – a leggyakrabban a 18-29 évesek.

„A peptidekről egyébként kevesen tudják, hogy számos fajtájuk létezik. Vannak köztük olyanok, amelyek izomlazító hatásúak, így sikerrel veszik fel a harcot a mimikai ráncokkal, vagy éppen a pigmentfoltok halványításában eredményesek. Mások a kollagéntermelést serkentik, illetve antioxidáns hatásúak. Utóbbiakban (is) jeleskedik a réz-peptid, egy rendkívül drága hatóanyag, amelynek grammja még az aranynál is többe kerül, hatékonyságának köszönhetően viszont elég belőle néhány csepp” – ismertette Budaházy Péter.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +5, +10 °C
Minimum: -5, +2 °C

A napsütés mellett felhőátvonulásokra kell készülni, ezekből helyenként zápor, a hegyekben esetleg hózápor is kialakulhat. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 5, 10 fok között alakul. Kedden már nem lesz front felettünk, de sokan még mindig hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak magukon. A reggeli ízületi panaszok napközben is fennállhatnak, illetve erős fejfájás is jelentkezhet, ami a szeles tájakon lehet intenzívebb. Ingadozhat a vérnyomás, jellemző lehet a rossz közérzet. Sokan még az óraátállítást sem heverték ki. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: