Az arcápolást is túlzásba lehet vinni?

Bőrünk egészségének és szépségének megóvásához elengedhetetlen a megfelelő törődés és ápolás. Ez azonban nem azt jelenti, hogy napi szinten tucatnyi kozmetikumot kellene az arcunkra kenni.

A közösségimédia-oldalakat böngészve néha olyan érzésünk támadhat, hogy rajtunk kívül szinte mindenkinek tökéletes arcápolási rutinja van. A tíz lépésből álló, bonyolult bőrápolási programok azonban gyakran feleslegesen terhelik a bőrt, amely így kiszáradhat vagy pattanásossá válhat. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos, sokat ígérő termékek hatása csupán a bankszámlánkon látszik meg.

Vissza az alapokhoz

Az utóbbi időben azonban hódító körútra indult egy új ajánlás a TikTokon és az online fórumokon. Ez pedig nem más, mint a bőrápolás minimalista megközelítése. Az angol nyelvben már meg is alkották az erre utaló „szkinimalizmus” kifejezést, amely a bőr (skin) és a minimalizmus szó vegyítéséből született – számolt be róla a Health.com.

Az új trend azt sugallja, hogy egyszerűsítsünk arcápolási szokásainkhoz, és térjünk vissza az alapokhoz. A többféle bőrradír, szérum, arcmaszk és ránctalanító helyett a „szkinimalizmus” hívei azt vallják, hogy a bőrünknek mindössze a következő lépésekre van szüksége: tisztítás, hidratálás és fényvédelem. Sem többre, sem kevesebbre. Ez megkönnyebbülést jelenthet azok számára, akik eddig úgy érezték, képtelenek lépést tartani az egyre kidolgozottabb, időigényesebb és gyakran igen költséges, többlépcsős arcápolási programokkal.

Lépésről lépésre

Nézzük tehát, pontosan hogyan is néz ki egy leegyszerűsített, minimalista bőrápolási rutin, dr. Fayne Frey bőrgyógyász ismertetése alapján.

  1. Tisztítás. A piacon rengetegféle arctisztítószer kapható, a bőrgyógyászok szerint viszont az egészséges arcbőrű, vagyis bőrproblémákkal nem küzdő pácienseknek nem szükséges bármiféle speciális készítményt használniuk. Nekik tehát elegendő, ha pusztán vízzel mossák meg arcukat, azt viszont nem szabad kihagyniuk este sem – főleg, ha napközben sminket is viseltek. A problémás bőrrel élőknek pedig a bőrtípusuknak megfelelő, szappanmentes tisztítószer használata javasolt.
  2. Hidratálás. Rengeteg tanulmány bizonyítja, hogy a megfelelően hidratált bőr egészségesebb, illetve jobban véd az UV-sugárzás károsító hatásaitól, valamint a mikroorganizmusok támadásától. Ha reggelente láthatóan és érezhetően száraz a bőrünk, akkor semmiképpen se hagyjuk ki a hidratáló krém alkalmazását. Ha viszont úgy látjuk, hogy a belső folyadékpótlásnak köszönhetően megfelelően hidratált, akkor minimalista szemléletet követő szakemberek szerint nem kötelező ez a lépés. A hidratálás szükségessége függhet attól is, hogy éppen milyen évszak van. De az is előfordulhat, hogy míg kézfejeinket, térdeinket és a könyököket muszáj rendszeresen krémeznünk, addig arcunknak vagy testünk többi részének nincs szüksége hidratálásra. Ránctalanító arckrémünk mellé pedig teljesen felesleges külön szemránckrémet is használni.
  3. Fényvédelem. Az egyetlen olyan bőrápoló termék, amely tudományosan bizonyítottan valódi öregedésgátló potenciállal rendelkezik, az a fényvédő. A bőrrák megelőzése mellett ugyanis a fényvédő krémek a bőr fiatalos megjelenésének megőrzésében is fontos szerepet játszanak.

A fentieken túl dr. Frey szerint az egészséges bőrű emberek számára minden egyéb lépés és készítmény – beleértve a szérumokat, esszenciákat és hámlasztókat is – nélkülözhető. Ezek többlethatását ráadásul csak korlátozottan bizonyították eddig a közönséges hidratálókkal összehasonlítva. A tudománynak mindezek mellett az az álláspontja, hogy az egészséges, ragyogó arcbőr receptje az egészséges életmóddal kezdődik, amelybe beletartozik az egészséges táplálkozás, az elegendő és minőségi alvás, a megfelelő folyadékpótlás, a rendszeres testmozgás és a hatékony stresszkezelés is.

A kozmetikumok sokat ígérő csomagolásainak és reklámjainak nehéz ellenállni. Pedig még a legnépszerűbb arcápoló termékek között is vannak olyanok, amelyek használatának igazából nincsen túl sok értelme. Mutatjuk, miért felesleges a szemránckrém és a többi hasonló termék.

„Az embereknek be kell látniuk, hogy a rendelkezésre álló termékek túlnyomó többségére nincs is szükségük” – véli a bőrgyógyász. Mint mondta, ő a hidratáló és fényvédő formulákat is tartalmazó arckrémeket tartja a legideálisabbnak. A többi hangzatos termék beszerzését viszont csak felesleges pénzkidobásnak gondolja. Az tanácsolta továbbá, hogy ne higgyük el, hogy csak a drága termékek a hatékonyak.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: