Jobb, ha nem vakarjuk a szúnyogcsípést!

Magyarországon az utóbbi évek legkomolyabb szúnyoginváziója zajlott ezen a nyáron.

A szúnyogok idén, különböző időjárási okok következtében meglehetősen nagy számban keserítették meg az emberek életét. A szúnyogcsípések pedig az embert mindig arra ingerlik, hogy a csípő, égő kis sebhelyet vakargassa, így enyhítve a fájdalmat. Pedig az igazság tényleg az, hogy a szúnyogcsípéseket jobb nem piszkálni. 

A szúnyogcsípés vakarásával arra ingereljük a szervezetünket, hogy a sebhelyre még több hisztamint juttasson el, ami nemhogy a viszketés enyhüléséhez vezet,

Antihisztamin

Antihisztamin
de még tovább is erősíti azt, és a vakarás következtében a csípés helye is bedagad. A piros, viszkető sebhely ugyanis nem más, mint egy allergiás reakció - azok, akik nem allergiásak semmilyen mértékben a szúnyogcsípésre nagy valószínűséggel észre sem veszik, hogy a vérszívók megcsípték őket, ugyanis erre sem sebhely, sem a jellemző viszkető érzés nem fogja emlékeztetni őket. 

De nem csupán az allergiás reakció erősítése miatt nem érdemes vakarózni.
A szúnyogcsípések elvakarásával más veszélynek is kitesszük magunkat, nevezetesen a másodlagos bakteriális fertőzés kockázatának. A szakemberek szerint, ha nincsenek modern készítmények kéznél a csípés kezelésére, akkor a jeges vagy a vizes borogatás a legjobb módszer, a jég, vagy a hűs nedves felület gyulladáscsökkentő hatásának következtében ugyanis jelentősen csökken a viszkető, égő érzés.

Animáció: HáziPatika.com

Értékelje a cikket!

Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

A bőr három rétegből áll. Melyek ezek?

Tippek

20-30 perces, néhány fogásból álló arcmasszázs is sokat lendít az arcbőr vérellátásán, frissességén, üdeségén és feszességén. Használjon hozzá tápláló arckrémet.