+4° - +12°
Kettős front

Jobb, ha nem vakarjuk a szúnyogcsípést!

Magyarországon az utóbbi évek legkomolyabb szúnyoginváziója zajlott ezen a nyáron.

A szúnyogok idén, különböző időjárási okok következtében meglehetősen nagy számban keserítették meg az emberek életét. A szúnyogcsípések pedig az embert mindig arra ingerlik, hogy a csípő, égő kis sebhelyet vakargassa, így enyhítve a fájdalmat. Pedig az igazság tényleg az, hogy a szúnyogcsípéseket jobb nem piszkálni. 

A szúnyogcsípés vakarásával arra ingereljük a szervezetünket, hogy a sebhelyre még több hisztamint juttasson el, ami nemhogy a viszketés enyhüléséhez vezet,

Antihisztamin

Antihisztamin
de még tovább is erősíti azt, és a vakarás következtében a csípés helye is bedagad. A piros, viszkető sebhely ugyanis nem más, mint egy allergiás reakció - azok, akik nem allergiásak semmilyen mértékben a szúnyogcsípésre nagy valószínűséggel észre sem veszik, hogy a vérszívók megcsípték őket, ugyanis erre sem sebhely, sem a jellemző viszkető érzés nem fogja emlékeztetni őket. 

De nem csupán az allergiás reakció erősítése miatt nem érdemes vakarózni.
A szúnyogcsípések elvakarásával más veszélynek is kitesszük magunkat, nevezetesen a másodlagos bakteriális fertőzés kockázatának. A szakemberek szerint, ha nincsenek modern készítmények kéznél a csípés kezelésére, akkor a jeges vagy a vizes borogatás a legjobb módszer, a jég, vagy a hűs nedves felület gyulladáscsökkentő hatásának következtében ugyanis jelentősen csökken a viszkető, égő érzés.

Animáció: HáziPatika.com

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Miért feketék a mitesszerek?

Tippek

Harmincöt éves kor fölött érdemes különös gondot fordítani a nyak könnyen kiszáradó és ráncosodó bőrére. Növényi olajos, mézes borogatással feltartóztathatja a korai ráncosodást.