Függőséget okozhat a szolárium használata

Egy hétfőn közzétett tanulmány szerint az UV-fényt sugárzó szoláriumokat használó emberek megfelelnek a függőség kritériumainak, és nagyobb eséllyel szenvednek a szorongás tüneteitől, illetve kábítószerfüggéstől.

Így dolgozik a bőrrákszűrésen az orvos

A Memorial Sloan-Kettering Rákkutató Központ és az Albany Egyetem professzorai által végzett tanulmány keretében 421 diákot vizsgáltak, köztük 229 olyat, aki tavaly használt szoláriumot. A szoláriumhasználók átlagosan 23 alkalommal vették igénybe a készüléket tavaly, és közülük körülbelül 70 százalék mutatta a napozási függőség jeleit, amelyet a más típusú függőségek esetében is felhasznált két mérőszámmal azonosítottak.

"Annak ellenére, hogy a szakemberek folyamatosan próbálják felhívni a lakosság figyelmét a természetes és a mesterséges UV fény egészségügyi kockázataira, a napozás továbbra is terjed a fiatal felnőttek körében" - írja az Archives of Dermatology szaklapban a Memorial Sloan-Kettering kutatói, Catherine Mosher és Sharon Danoff-Burg.

Bőrrák "A külső szépítésére irányuló vágy mellett a barnulás egyéb motivációi közé tartozik a pihenés, a kedély javítása és a szocializáció."

A kutatók szerint amennyiben a további kutatások megerősítik az "affektív tényezők" és a mesterséges napozás közötti összefüggést, az alap kedélybetegség kezelésére lehet szükség ahhoz, hogy a gyakori szoláriumhasználók körében csökkenteni lehessen a bőrrák kockázatát. A két szakember úgy véli, a jövőben fel kellene mérni annak lehetőségét, hogy az UV-fényes szoláriumok használói számára nem érdemes-e szorongás és depresszió-szűrést biztosítani, hogy ennek segítségével a valamelyik rendellenességben szenvedő pácienseket mentális egészségügyi szakemberhez lehessen irányítani.

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress

Videó, animáció: HáziPatika.com

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A nap első felében főként a nyugati, északnyugati országrész fölött lesz több a felhőzet. Másutt kezdetben még inkább fátyolfelhős időre van kilátás, ám napközben délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső nem zárható ki, kora estétől viszont már egyre több helyen valószínű eső, záporeső, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik, de zivatar környékén is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. A sok napsütés miatt magas UV-értékekre számíthatunk, és inkább hidegfront a jellemző.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra