„A mammográfia mellrákot okoz” – Súlyos tévhitek a rákról

Tényleg csak az lehet tüdőrákos, aki dohányzik? El lehet kapni a daganatos megbetegedéseket? Valóban belehalhatunk a kemoterápiába? Veszélyes tévhiteket gyűjtöttünk össze.

Sajnos még mindig rengeteg tévhit el a daganatos megbetegedésekkel kapcsolatban. Sok esetben félreértések vezethetnek súlyos tévedésekhez, amelyek aztán csak tovább ronthatják a betegek állapotát. A The Guardian, a Mayo Clinic, a Cancer Center és a MedicalNewsToday segítségével oszlatjuk el ezeket a tévhiteket.

A rák egy új betegség

Több felfedezés támasztja alá, hogy az embereket és az emberszabású rokonainkat legalább 1,7 millió éve sújtja a rák. 2016-ban dél-afrikai régészek egy korai ember csontvázát fedezték fel, akinek rosszindulatú daganata volt a bal lábujj-csontjában.

Előbb-utóbb lesz egy csodagyógyszer

Sokszor hallhatjuk a rákgyógyszer kifejezést, amivel egyszer majd legyőzhetjük ezt a betegséget. Azonban a rák nem egy betegséget takar, több mint 200 fajtáját különböztetjük meg, amelyeknek nem ugyanazok a tulajdonságaik: például egyesek lassan, mások nagyon gyorsan fejlődnek és terjednek el a szervezetben. Ráadásul a betegek sem ugyanúgy reagálnak a kezelésekre. Ennek eredményeként a rákkezelés egyetlen csodagyógyszer helyett inkább a személyre szabott orvoslás irányába mozdul el.

Az egészséges életmóddal megelőzhető a rák

Valóban sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a rák kialakulását: abbahagyhatjuk a dohányzást, letehetjük az alkoholt, kiiktathatjuk a feldolgozott húsokat és élelmiszereket az étrendünkből, fogyaszthatunk több rostot stb. Azonban teljesen nem védhetjük ki.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a rákos megbetegedések 30-50%-a megelőzhető. Ugyanakkor a környezeti tényezőkön (az étrendünk során felhalmozott, vagy belélegzett vegyi anyagokon) túl a genetika is szerepet játszik a kialakulásában.

Csak az lehet tüdőrákos, aki dohányzik

Bár való igaz, hogy a tüdőrákos megbetegedésekért 10-ből 7 esetben a dohányzás a felelős, ez nem jelenti azt, hogy a nem dohányzók biztonságban vannak. Egyes kutatások szerint a genetika, a légszennyezésnek, valamint a rákkeltő vegyi anyagoknak (például az azbesztnek vagy a radonnak) való kitettség is hozzájárul a kialakulásához

dohányzás tüdőrák
A dohányzás abbahagyásával jelentősen csökkenthetjük a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Fotó: Getty Images

A sérült anyajegy bőrrákot okoz

"Az irritációnak kitett, sérült anyajegyet régen mindig eltávolítottuk, ez volt a szakmai elv. Ma már csak a komolyabban sérült anyajegyeket műtjük ki, amelyeket mondjuk leszakít a csúszda, vagy úgy elkaparnak, hogy lejön belőle egy darab. A kis felületes sérüléseket - például ha pattanás nő alatta - csak szoros megfigyelés alatt tartjuk" - magyarázta korábban lapunknak dr. Csete Béla bőrgyógyász, onkológus szakorvos. Az anyajegykövetéshez viszont csak akkor működik, ha a páciens rendszeresen jár kontrollra, és nem nyugszik meg csak azért, mert a vizsgálat időpontjában nincs gond az anyajegyeivel.

Ha valaki naptejet használ, nem kaphat bőrrákot

Hiába kenjük be magunkat fényvédővel napozás előtt, ezzel nem előzzük meg automatikusan a bőrrákot és a melanomát. Dr. Gilde Katalin bőrgyógyász, onkológus azt nyilatkozta, hogy a naptejnek csak akkor van értelme, ha okosan használjuk. "Fontos, hogy a fényvédőt 20-30 perccel azelőtt vigyük fel, mielőtt napra megyünk. Bizonyos időközönként újra kell kenni magunkat - különösen strandoláskor, fürdés, törölközés után -, mert a védelem csak akkor lesz megfelelő" - mondta. Legalább 30-as faktorszámú naptejet használjunk, gyerekek esetében pedig 50-eset, és nagyon ügyeljünk arra, hogy minden testrészt bekenjünk.

A szolárium nagyobb eséllyel okoz bőrrákot a napfénynél

Szakemberek szerint mind a napozás, mind a szolárium tekintetében az a fontos, hogy ésszel csináljuk. Például először csak 1 percet töltsünk szoláriumban, és fokozatosan növeljük a hosszt és a gyakoriságot. "A kettő egymás után viszont nem egészséges. A szoláriumból senki ne menjen a strandra, mert akkor túl nagy dózist fog kapni, ami nem tesz jót a bőrének" - mondta lapunknak Dr. Csete Béla.

Természetes gyógymódokkal legyőzhető a rák

Sokat olvashatunk olyan természetes gyógymódokról, amelyek hatásosnak tartanak a rák megelőzésében és kezelésében, ráadásul olcsóbbak, mint a gyógyszerek. 

Ahogy azt lapunknak korábban dr. Csupor Dezső gyógyszerész-fitoterápiás szakember elmondta, az alternatív gyógymódoknak megvan a létjogosultságuk, de a rákkezelésben nem bizonyítható a hatékonyságuk. "A gyömbér széles körben használt gyógynövény, de nincs daganatsejt-ellenes hatása. A kurkuma fogyasztásnak van valamiféle köze a daganatokhoz, csak éppen az összefüggés hibádzik. Akik sok kurkumát esznek, azok körében alacsonyabb a bélrendszeri daganatok előfordulási gyakorisága. Ugyanez a helyzet a zöld tea fogyasztása esetén is. Sokan úgy értelmezik: ha rákos vagy, egyél sok kurkumát és meggyógyulsz. De a kettő nem ugyanaz" - fejtette ki. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az, ami a megelőzésben segíthet, nem jelenti azt, hogy a már meglévő betegség kezelésében is beválik. Ráadásul más típusú sejtek alkotnak például egy petefészek-daganatot, mint egy tüdőrákot, így nem is lehet olyan gyógynövény, ami mindegyikre megoldást nyújthat.

rák daganat kemoterápia
A kemoterápiától valóban kihullik a haj, de ez nem végleges állapot. Fotó: Getty Images

A kemoterápia egyenlő a halálos ítélettel

Gyakori tévhit, a kemoterápia során mérgeket juttatnak az ember szervezetébe, és igazából ez okozza a halálát, nem maga a rák. "Ez a vélekedés talán abból fakadhat, hogy a kemoterápiának szinte mindenkinél jelentkezik valamilyen mellékhatása. De ezek sohasem olyan súlyosak, mint amilyen súlyos következményekkel jár, ha a beteget nem kezeljük megfelelően" - mondta korábban dr. Landherr László onkoradiológus, klinikai onkológus szakorvos.

Dr. Peták István ennek kapcsán az orvos-beteg kommunikáció hiányosságaira hívta fel a figyelmet. Ha kemoterápiával csak a páciens életet tudjuk meghosszabbítani, azt is el kell mondani neki, mert akkor fel sem merül majd olyan, hogy valaki a kemoterápiába hal bele

- fejtette ki lapunknak.

Sokan attól tartanak, hogy maga a kemoterápia fájdalmas, ám ez sem igaz. A vele járó mellékhatások is már kevésbé súlyosak, mint amikor először alkalmazták ezeket a kezeléseket. És bár a hajhullás gyakorlatilag mindenkit érint, aki átesik a kemoterápián, ez az állapot a közhiedelemmel ellentétben nem végleges: az esetek 99%-ában a kezelés vége után visszanő a haj. 

C-vitamin kemoterápia helyett

Ahogy azt korábban írtuk, elterjedt, hogy a C-vitamin hatásos lehet a rák gyógyításában, de ez jelenleg nem bizonyított tény. Azt tehát semmilyen esetben nem lehet mondani, hogy valaki a hagyományos onkológiai kezelés helyett kapjon C-vitamint. Hogy kezelés mellett adható-e, az mindig attól függ, hogy milyen terápiáról van szó. Például olyan kezelésnél, amely aktív gyököket generál, és így pusztítja el a daganatsejteket, adása kifejezetten káros, mivel befogja ezeket az aktív gyököket, tehát ilyen esetekben hatástalanítja magát a terápiát. Ugyanez a helyzet a sugárterápiánál, amely szintén szabad gyököket generál, és amelynek hatását gyengíti, vagy akár hatástalanítja is a nagy dózisú C-vitamin.

rák daganat kemoterápia
Nem a kemoterápia okozza a betegek halálát. Fotó: Getty Images

A rák fertőző

Egyesekben felmerülhet, hogy a rákos személyt kerülni kell, mert átadhatja a betegséget. Ez azzal lehet összefüggésben, hogy egyes vírusok elkapása vezethet daganatos megbetegedés kialakulásához. Ilyen például a humán papillomavírus, azaz a HPV, amely szexuális úton terjed, és többek között méhnyakrákot okozhat. A Hepatitis B és C vírusok szintén szexuális úton, illetve fertőzött injekciós tűk révén adhatók át, és májrákot okozhatnak.

A mammográfia többet árt, mint használ

A mammográfiával kapcsolatban is vannak tévhitek. Egyrészt azért, mert ha kis mennyiségben is, de röntgensugárzással működik. "Használatakor körülbelül akkora sugárterhelés éri az nőket, mintha fölszállnának a repülőre, és elrepülnének New Yorkba. Nem nagy dózisról van tehát szó, hiszen ha ez a mennyiség ártana, a stewardessek nem is dolgozhatnának" - mondta lapunknak dr. Forrai Gábor radiológus.

Az is fel szokott merülni, hogy a mammográfia alatt összenyomják a mellet, és ez a rák kialakulásához vezet. "Az esetek 90 százalékában a nők nem is éreznek semmit a mammográfia alatt, kellemetlenség csak azoknál jelentkezik, akiknek érzékeny a melle. Aki tud erről az érzékenységről, annak arra kell figyelnie, hogy a vizsgálatra ne a menstruáció előtti héten menjen. Akkor ugyanis tényleg kellemetlenebb lehet a szűrés, bár akkor sem kibírhatatlan" - magyarázta a radiológus.

A sok cukortól gyorsabban nőnek a daganatok

Mindenféle sejt, beleértve a rákos sejteket is, a vércukorból (glükóztól) nyernek energiát. De ha több cukrot adunk a rákos sejteknek, akkor azok nem nőnek gyorsabban. Hasonlóképpen, ha megfosztjuk a rákos sejteket a cukortól, akkor nem lassítjuk növekedésüket.

Az igaz, hogy a rákos sejtek, mivel több energiára van szükségük, több glükózt használnak fel, de ez nem jelenti azt, hogy a cukor hatására gyorsabban növekednének. 

A cukorfogyasztásra ugyanakkor érdemes figyelnünk, mert sok egészségügyi problémához vezethet a túlzott bevitel, például elhízáshoz és cukorbetegség kialakulásához. Ezek pedig növelhetik a rák kockázatát.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15 °C
Minimum: +5 °C

Fokozatosan mindenütt megszűnik a köd, a legtöbb helyen napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, de a főváros tágabb környezetében és az Északi-középhegységben még a déli órákban is sok lesz a felhő. Csapadék is legfeljebb ezen a területen várható kisebb eső, zápor formájában. A déli, délkeleti szél időnként megélénkül, az Alpokalján meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12 és 18 fok között valószínű, de a Viharsarokban pár fokkal melegebb lehet az idő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, egy napközben az ország felett átvonuló hidegfront sokaknál okozhat kellemetlen panaszokat.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra