Járványtagadó oldalak váltak elérhetetlenné

Csütörtök délelőtt elérhetetlenné váltak a Facebookon a legnagyobb magyar nyelvű vírusszkeptikus oldalak.

A járvány felfutásának ütemével párhuzamosan erősödtek a különböző vírustagadó oldalak is, amelyek a maszkhasználat ellen buzdítottak és a koronavírus veszélyeit bagatellizálták. A Telex vette észre, hogy csütörtök délelőtt a legnagyobb ilyen oldalak elérhetetlenné váltak a Facebookon.

Koronavírus: miért hiszünk el életveszélyes ostobaságokat? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus is figyelmeztetett, hogy nem csak a koronavírus-pandémiával, hanem a hozzákapcsolódó álhíráradattal, a infodémiával is meg kell küzdeni. Vajon miért hisznek az emberek olykor még az életveszélyes ostobaságokban is? Kattintson a részletekért!

Százezres követői táboruk volt

Eltűnt többek között Lenkei Gábor bő százezres követőtáborral bíró oldala, aki az egyik legemlékezetesebb videójában kijelentette, hogy "beleülhetne egy kád koronavírusba, és akkor sem fertőződne meg". Szintén így járt az Apaszív nevű, kisebb maszkellenes oldal, illetve a magyar járványtagadók fő gyűjtőoldala, a Gődény Györgyhöz köthető "Normális élethez ragaszkodók" csoportja, több mint százezer követővel - olvasható a Telex bejegyzésében.

A legnagyobb magyar vírusszkeptikus oldalaknak százezres követői tábora volt. Fotó: Getty Images
A legnagyobb magyar vírusszkeptikus oldalaknak százezres követői tábora volt. Fotó: Getty Images

Habár az angol nyelvű vírustagadó tartalmak ellen már korábban is fellépett a Facebook, a fent is említett, magyar oldalak eddig gond nélkül működhettek. A Telex szerint hiába jelentették az itt megjelent tartalmakat, azt az automatikus üzenetet kapták, hogy az írások "nem sértik a viselkedésükkel közösségi oldal alapelveit". Úgy tűnik azonban, most ezeket a tartalmakat is szűrni kezdték.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +7 °C
Minimum: -1 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, emellett az éjszaka kialakult köd, pára is fokozatosan megszűnik. Sokfelé várható eső, zápor, ami északnyugat felől egyre nagyobb területen - nagyjából a Pécs-Miskolc vonalig - havas esőbe, havazásba vált. Északnyugaton a friss hóréteg síkvidéken meghaladhatja az 5, a magasabban fekvő területeken akár az 5-10 centimétert is. Átmeneti időre néhol ónos eső előfordulhat, sőt helyenként zivatar is kialakulhat. Késő délutántól nyugat felől csökken a csapadékhajlam. Eleinte északnyugaton az északnyugati, délkeleten a déli szelet erős lökések kísérhetik. Napközben az északnyugatira, nyugatira forduló légmozgás többfelé erős, az Észak-Dunántúlon időnként viharos lesz, és ott a magasabban fekvő helyeken hófúvás is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északnyugatról délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Késő estére -3 és +8 fok közé hűl le a levegő, a keleti határvidéken lesz a melegebb. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.