Veszélyesek a természetes módszerek a gyerekekre?

Vannak szülők, akik gyermekük betegségeit ma is szívesebben kezelik hagyományos gyógymódokkal, természetgyógyászati szerekkel, mint a korszerű orvostudomány nagy vizsgálatokkal bizonyított, hatásos készítményeivel. Ez azonban veszélyes is lehet!

Ausztráliában a gyermekgyógyászati statisztika két esztendei, jól ellenőrizhető anyagáról készült tanulmányt közölt az szakfolyóirat. Alissa Lim és munkatársai kifejezetten a beteg gyerekek természetgyógyászati kezelésével kapcsolatos szövődményekről számoltak be. Hangsúlyozták, hogy sok szülő azért tartja kedvezőbbnek a természetgyógyászok által javasolt szereket, mert azok "természetesek", nem tartalmaznak mesterséges anyagokat, melyeket a gyógyszeripar állít elő és amelyek ezért egyesek szerint sok veszélyt jelenthetnek.

A vizsgált időszakban 46, természetgyógyászati kezelés során kialakult szövődményt jelentettek és ezekből négy eset a gyermek halálával végződött. A kutatók kiemelték, hogy a gyakorta súlyos szövődmények oka a tudományos gyógykezelésről a természetgyógyászati módszerre történő áttérés volt, nem ritkán a természetgyógyász tanácsára, máskor indokolatlan és egészségtelen étkezési szabályok bevezetése.

A mellékhatások oka 77 százalékában bizonyíthatóan az alternatív gyógykezelés volt, és az esetek közel felében a gyermekgyógyászok véleménye szerint a gyermek azért került veszélybe, mert a természetgyógyászati terápiáról nem tértek át a hatásos, tudományosan igazolt kezelésre.

Az Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetsége (AAP) szerint egy szülőnek nem szabad csak azért bíznia egy kezelésben, mert az "természetes", ugyanis ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy veszélytelen is egyben. A szakemberek azt tanácsolják, hogy mindig kérjük ki a gyermekorvos véleményét, mielőtt elkezdünk egy új kezelést, és mindenképpen mutassuk meg neki azt a készítményt, amit a természetgyógyász javasolt, mert előfordulhat, hogy az kölcsönhatásba léphet egy már felírt gyógyszerrel.

"Nem szabad feltétel nélkül bíznunk az alternatív terápiákban" - írják. "A természetes gyógymódok biztonságosságát több kutatásnak kellene bizonyítania, és az sem garantált, hogy használni fog a gyermeknek."

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)