Ősi kínai gyógymódok Magyarországon

A nyugati orvostudomány büszke az eredményeire, és méltán, de szűklátókörűség lenne egyedül üdvözítőnek tartani gyógyító eljárásait pusztán azért, mert nem ismerjük eléggé a több ezer éves keleti, például a kínai orvoslást.

A keleti orvoslás magyarországi megjelenéséről, lehetőségeiről dr. Yu Funian professzort, a Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Szövetségének elnökét kérdeztük.

Magyarországon a hagyományos kínai orvoslás, illetve annak legismertebb ága, az akupunktúra néhány évtizede jelent meg. Az utóbbi 15 évben magyar orvosok is voltak kint tanulni, és kínaiak is tartottak itt tanfolyamot. Eőry Ajándok az első magyar orvosok között volt, akik elsajátították, alkalmazták és tanítványaiknak is továbbadták ezt a gyógymódot. Jelenleg csupán egy-két kórház van, amelyben akupunktúrás kezelés folyik (pl. Szent János kórház, Szent István kórház), néhol szakrendelőkben is előfordul, de nem ez a jellemző: leginkább magánrendelőkben vehető igénybe ez a gyógyító eljárás. Egy jogi akadály is nehezíti a módszer elterjedését: Magyarországon akupunktúrás kezelést kínai orvos egyedül nem végezhet, csak olyan magyar szakorvos mellett, akinek van akupunktúrás végzettsége is. Emiatt is szeretnék mielőbb elérni, hogy a hazai orvostudományi egyetemeken is el lehessen sajátítani az akupunktúra módszerét is. Az egészségügyi miniszter 2004-ben bejelentette, hogy a Szabolcs utcai kórházban létre fognak hozni két éven belül egy akupunktúrás gyógyító-oktató centrumot, de ez egyelőre még csak terv maradt.

HáziPatika.com: Milyen az együttműködés a hagyományos kínai és a nyugati orvoslás követői között?

Yu professzor: Egy hétköznapi példával élve: egy asztalos akkor tudja a legjobban végezni a munkáját, ha ismeri és jól használja az összes rendelkezésére álló szerszámot, a fűrésztől a reszelőig. A cél a beteg minél teljesebb meggyógyítása, ehhez a legjobb, ha a keleti és a nyugati orvostudomány eszközeit egyaránt fel tudja használni egy orvos. Mindenképpen az együttműködés hozza a legjobb eredményt. Az egészségügyi világszervezet, a WHO összeállított egy kb. száz betegségből álló listát, amelyeknél az akupunktúrát ajánlja, mivel ezeket a nyugati orvoslás csak korlátozottan tudja gyógyítani. A betegek érdekében járnak el, amikor ezeknél a betegségeknél a hagyományos kínai gyógymódokat, köztük az akupunktúrát javasolják az orvosok. Egyre többször "küldik át" a pácienseket Yu professzor rendelőjébe is, különösen azok a kollégák, akik saját maguk, kisebb-nagyobb betegségükben is megtapasztalták a kínai gyógymódokban rejlő lehetőségeket.

A kínai orvosok ugyanígy felhasználják a nyugati orvoslás eredményeit, pl. alkalmazzák a modern diagnosztikai és képalkotó eljárásokat, a laboratóriumi és egyéb leleteket, illetve természetesen a megfelelő szakorvoshoz irányítják a beteget, ha például műtétre van szükség.

HáziPatika.com: Melyek azok a szakterületek, betegségcsoportok, amelyekben a legtöbbet tudna segíteni a hagyományos kínai orvoslás?

Yu professzor: Nagyon sok betegség gyógyításának illetve megelőzésének az alapja az immunrendszer megerősítése, amit nagyon jó hatásfokkal végez a hagyományos kínai orvoslás. Sok-sok betegség, például migrén, ízületi fájdalom, reuma, lumbágó, allergia, asztma, depresszió, menstruációs rendellenességek, szexuális funkciózavarok kezelése is eredményes akupunktúrával. Nemegyszer előfordul, hogy a beteg már nem bízik a további javulásban, mivel orvosától azt hallja, hogy meg kell tanulnia együtt élni az állapotával. Pedig például agyvérzés után visszamaradt bénulás esetén, ha nem túlságosan régi a sérülés, még nagyon jól kezelhető a mozgáskorlátozottság. A vírus eredetű faciális paresis (arcidegbénulás) is eredményesen gyógyítható. Vagy olyan pároknak is sokszor segíthetnek a hagyományos keleti eljárások kombinálásával (pl. akupunktúra, gyógynövények alkalmazása), akik hiába várnak a gyermekáldásra, noha semmi kimutatható szervi elváltozásuk nincsen.

HáziPatika.com: Akupunktúrás kezelésnél az ok vagy a tünetek kezelése az elsődleges cél?

Yu professzor: Az adott betegségtől, a betegtől függ, mi lehet a cél. Nem mindig oldható meg a betegség gyökerének kezelése, de az életminőséget jelentősen javíthatja a tünetek megszüntetése, például egy daganatos betegnél a fájdalom csillapítása. Egy asztmás, allergiás betegnél pedig az akut problémák megszüntetése után lehet elkezdeni az oki kezelést. Tisztában kell azzal is lenni, hogy minél rövidebb ideje áll fenn a probléma, annál jobban kezelhető. Például egy stroke utáni bénulásos esetben legjobb már néhány hónappal az agyi katasztrófa után megkezdeni az akupunktúrás utókezelést.

HáziPatika.com: Hogyan történik a diagnózis felállítása?

Yu professzor: A hagyományos kínai orvoslás szemlélete holisztikus, figyelme nem az egyes feltételezett betegségre, hanem az egész betegre irányul. A diagnosztika elsősorban az empíriára épül, négy alapvető eleme van. Az első feladat megnézni a beteget, arcát, egész testét, bőre színét, haját, szemét, járását, stb. Olyan területei is vannak a kínai diagnosztikának, amire a nyugati orvoslás alig fordít gondot: ilyen például a nyelvdiagnosztika. Energiahiány, betegségek árulkodó jele lehet például, ha a nyelv egésze vagy egy része lila, fehér, lepedékes, nedves vagy száraz.

Az érzékelésen alapul a további diagnosztikai eljárás is: meghallgatni a beteg légzését, beszédét, megfigyelni a leheletének, a bőrének szagát. A hagyományok szerint régen az ízlelésnek is volt szerepe, pl. a vizelet íze árulta el a cukorbetegség meglétét és fajtáját. Ma már a laborvizsgálatok ezt feleslegessé teszik.

A kikérdezésnek, az anamnézis felvételének ugyanakkora szerepe van, mint a nyugati gyógyításban: rákérdeznek a baj, a tünetek kezdetére, lefolyására, előzményeire, családi előfordulásra, körülményekre. Olyan kérdéseket is feltesznek a kínai gyógyítók, amelyek egy európai rendelőben nemigen hangzanak el, például hogy nem érzi-e hidegnek kezeit-lábait, hideg vagy forró hőmérsékletű ételeket, italokat kíván-e inkább - mindez a beteg energiaháztartásáról, yin-yang egyensúlyának átmeneti felbomlásáról árulkodhat. A beteg lelkiállapotára, betegségének pszichés hátterére csak akkor derülhet fény, ha az orvos barátságosan, kedvesen, megnyugtatóan, rengeteg türelemmel és odafigyeléssel fordul hozzá.

A diagnosztika negyedik eleme a tapintásra alapul. Az orvos fájdalmas pontokat, csomókat keres a beteg hasán, hátán, egész testén. Megkülönböztetnek nyomásra múló és nyomásra fokozódó fájdalmat, ami az adott meridián mentén többlet- vagy hiányszindróma jele lehet. Kínai "specialitás" a pulzusdiagnosztika is. A hagyományos kínai diagnosztika többszázféle pulzusállapotot, minőséget különböztet meg, ezekből a gyakorlatban 28-at használnak, melyek információt adnak a különböző szervek állapotáról is. E négy hagyományos diagnosztikai eljárást egészítik ki a modern, nyugati diagnosztikát segítő vizsgálatokkal.

HáziPatika.com: Hogyan zajlanak a kezelések?

Yu professzor: A kezelés lehet azonnali gyógyhatású, pl. egy fejfájás elmulasztása, de krónikus betegség esetén 10-30, sőt több alkalomból álló kúrára van szükség. Egy akupunktúrás kezelés körülbelül fél óráig tart, heti 2-3 alkalmas rendszeresség szükséges a kívánt hatás fenntartásához, de személyre szabottan ennél sűrűbb kezeléssorra is szükség lehet.

A hagyományos kínai gyógymódról az emberek többségének azonnal az akupunktúra jut az eszébe, de természetesen többfajta gyógyító eljárás kombinációjáról van szó. Nyolc-tíz évesnél fiatalabb gyermekeknél, vagy a tűtől rettegő felnőtteknél az akupunktúra szelídebb változatát, az akupresszúrát használják. Ennek előnye, hogy akár otthon, a családtagok egymás közt is alkalmazhatják. Gyengébb a hatása, de az adott pontra gyakorolt nyomás, vagy a professzionális változatban az akupresszúrás masszázs kiválthatja az akupunktúrához hasonló hatást. Mindezt a gyógynövények alkalmazása teszi komplexé. Ezek száz százalékban természetes szerek, de többfajta formátumban adhatók a betegnek: tablettába préselve, kapszulában, teakeverékben, stb. Maguk a gyógynövények Kínában honosak, de van Magyarországon ismert összetevő is közöttük, pl. az ánizs, az édeskömény, a fokhagyma, a dió, méz, a mandarinhéj. Hasonló fajta például a kamilla, a gyermekláncfű, az eperlevél, de ezekből is a kínaiakat használják a keverékekben, mivel nehéz lenne a hatóanyag-tartalom egyeztetése. (Ha megszületik az Európai Unió gyógynövénytörvénye, az segíthet a szabványosításban.) Kínában az ismert gyógynövények száma két-háromezer, ebből az általános gyakorlatban 3-400 fajtát használnak.

Ősrégi tudomány ez, de nem lezárt régiség: Kínában, illetve a keleti orvoslást legteljesebben befogadó Amerikában ma is folynak a kutatások, folyamatos az újonnan megismert vagy civilizációs betegségek elleni hatóanyagok, eljárások, pl. az AIDS ellen bevethető szerek keresése.

HáziPatika.com: Az Ön rendelője hol található?

Yu professzor: Budapesten, a Keleti pályaudvartól nem messze, a VII., Bethlen Gábor u. 8. I. em. 9. szám alatt. Bejelentkezni a 3422-772 vagy a 06-30-933-7858 telefonon lehet. További információkat találhatnak a www.akupunktura-prof.hu honlapon is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +14 °C

A felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap. A déli órákig főként a Nyugat-Dunántúlon, majd a másutt is erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből egyre többfelé várható zápor, zivatar, sőt zivatarrendszer is kialakulhat, amely gyengülve haladhat északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti, néhol heves zivatar is valószínű. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 25 és 30 fok között alakul, de a borongósabb nyugati tájakon hűvösebb idő várható. Késő estére 17, 22 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra