Létezik-e a bioritmus?

A tudósok szerint jobban tesszük, ha mindennapjainkban nem a közismert, de kevéssé bizonyítható - fizikai, szellemi és érzelmi - görbéből álló bioritmust tekintjük iránymutatónak, hanem a belső óránkat. Ennek működésével foglalkozik a kronobiológia.

Ketyeg az óra

Reggel a szokott időben felkelünk, megreggelizünk, elmegyünk dolgozni, délben megéhezünk, ebéd után legszívesebben szunyókálnánk egyet, este pedig nagyjából ugyanabban az időben lefekszünk aludni. Így telik egy napunk, anélkül, hogy észrevennénk: egy óra működik bennünk. De nemcsak az alvás és az ébrenlét zajlik egy meghatározott ritmus szerint, hanem a testhőmérsékletünk, a vérnyomásunk, a hormontermelésünk és az immunrendszerünk működése is mindennap ugyanabban az időben éri el csúcs-, illetve mélypontját.

A természetben sok helyen találkozhatunk ezzel a jelenséggel. A ciklusok tarthatnak néhány másodpercig (gondoljunk például a szívverésre), de akár egy egész évig is (ilyen az évszakok ismétlődése).

Önműködő szerkezet?

Izgalmas kérdés, vajon a biológia óra a valóságos idő múlását érzékeli-e, vagy a ritmusok csupán a külső ingerekre adott reakciók lennének? A kutatások eredményei azt mutatták, hogy a belső ritmus kisebb eltérésekkel ugyan, de a külső ingerek állandósága mellett is működik: a cirkadiánnak is nevezett napi ritmus például állandó világosságban is nagyjából 24 órás marad. Ugyanakkor nem sokat érnénk a belső óránkkal, ha soha nem tudnánk átállítani.

Szerencsére erre is van lehetőség, különben soha nem hevernénk ki egy tengerentúli utazást vagy egy több napig tartó éjszakázást. Az átállásban legfőbb segítőnk a nappalok és éjjelek váltakozása. Az alkalmazkodásnak ugyanakkor megvannak a korlátai is: több mint hatórás különbséget nem képes egy nap alatt ledolgozni a biológiai óra.

Az óra lelke és a mutatók

A biológiai órát működtető sejtek az agyban találhatók. Kutatók bebizonyították, hogy ha a cirkadián ritmusért felelős két sejtcsoport megsemmisül, többé nem állítható helyre a szervezet alvás-ébrenlét ciklusa. Az óra működése legpontosabban a szervezet által termelt egyik hormon, a melatonin mennyiségének változásával mérhető. Ha az óra "elromlik", az életminőséget negatívan befolyásoló hatások jelentkezhetnek: ilyen például a téli depresszió vagy az alvászavar. Egy-egy ritmusváltást még könnyen elvisel a szervezet, de ha hosszabb ideig élünk vissza alkalmazkodó képességével, például több műszakban dolgozunk, annak akár egészségkárosító hatása is lehet.

Mit, mikor?

A biológiai óra ismerete nem szükséges ahhoz, hogy reggel felkeljünk, de segítséget adhat napirendünk kialakításához. Nem árt, ha tudjuk például, hogy a vérnyomáscsökkentő gyógyszert felkelés után érdemes bevenni, a reuma ellenit este 7 körül, és hogy a migrénes rohamok kialakulására 8 és 10 óra között van a legnagyobb esély. Ne lepődjünk meg, ha reggel nyolckor támad kedvünk a szexhez, mert ilyenkor nagy mennyiségben termelődnek szervezetünkben a nemi hormonok. Vizsgázni 10 és 12 között menjünk, dél és egy óra között viszont tartsunk pihenőt a munkában. A fogorvosi látogatást délután 1 és 3 óra közöttre időzítsük: ilyenkor érezzük ugyanis a legkevésbé a fájdalmat.

Lehetőleg 3-tól járjunk idegennyelv-órára, hogy legjobban kihasználhassuk a hosszú távú memóriánk adta lehetőségeket. Délután 4 és 7 között ne terheljük túl a májat: ilyenkor mindenképpen tartózkodjunk az alkoholfogyasztástól! Este 8-től 10-ig hallgassunk zenét vagy olvassunk, majd az adrenalitermelés csökkenésének engedve térjünk nyugovóra. Kivéve persze, ha a bagoly-típushoz tartozunk, mert náluk akár éjjel egyig is eltarthat, míg alábbhagy az ébrenlétért felelős hormon termelése. A bagoly-pacsirta kérdés azonban már egy másik történet...

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős lesz az ég, de hosszabb-rövidebb napos időszakok szinte mindenütt előfordulnak. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Fronthatás továbbra sem várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra