Léböjt: miért érdemes belevágni?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Hozzon az újév új egészséget!

Eldurrant az utolsó petárda is, kiürültek a pezsgősüvegek, kezdődnek a hétköznapok... sokan aggódva állapítják meg, hogy az ünnepek alatt, bizony, "eleresztették magukat", felkúszott néhány kiló, és most keserűbb szájízzel gondolnak vissza a nagy eszem-iszomokra. A szakemberek szerint nem a fogyókúrák vezetnek elsősorban eredményre, hanem a jól átgondolt életmódváltás, egészségesebb étkezésre való tartós áttérés. A kezdő lendületet, ösztönző sikerélményt azonban megkaphatjuk egy okos diétától. A szervezet megújítását kezdhetjük egy méregtelenítő, frissítő léböjt kúrával, ami jó alapja lehet az azt követő lépéseknek, az elhatározott életmódváltásnak.

Mi is az a léböjtkúra?

A koplalás minden szilárd és folyékony táplálékról való lemondást jelent. Ilyenkor csak tápérték nélküli italok fogyaszthatók, ilyen a tea vagy a víz. A valódi koplalás azonban már jóformán csak kísérleti vagy vallási célokat szolgál, mert egyáltalán nem egészséges. Helyét a léböjtkúra foglalta el, amikor szilárd étkeket nem veszünk magunkhoz, csak folyadékokat: ásványvizet, gyógyteát, zöldség és gyümölcsleveket, esetleg zsiradék hozzáadása nélkül készített leveseket.

A böjtkúra ősidők óta elismert és gyakorolt gyógymód, Aszklépiosz és Hippokratész szerint az élet meghosszabbítására is alkalmas. Ha ez talán túlzás is, de az önfegyelmezés és minden, az általunk felvállalt és fegyelmezetten végigvitt, tűrőképességünket javító módszer alkalmas arra, hogy jobban odafigyeljünk az egészségünkre. Aki pedig odafigyel az egészségére, az hozzájárul élete meghosszabbításához. A böjtre azonban sokszor csak orvosi felügyelettel, az egészségügyi állapotunk teljes ismeretében szabad vállalkoznunk. Ha fogyókúrázunk, tekintsünk a léböjtöt inkább egy epizódnak, amely nem fog végső megoldást nyújtani a túltápláltság problémájára.

Frissítő, méregtelenítő hatások

Akik már böjtöltek, tudják, hogy a léböjt az egész szervezetre hatással van. A salaktalanítás eredményei hamar megmutatkoznak. A léböjtkúra méregtelenítő hatásának köszönhetően az anyagcsere folyamatok javulnak, a túlsúly csökken, a bőr feszesebb és tisztább lesz, a haj fényesebb, a szem csillogóbb. A kúra önfegyelemre szoktat, magabiztosabbá tesz, javítja a testi és szellemi erőnlétet.

Fő a fokozatosság!

A böjtöt nem szabad egyik napról a másikra elkezdenünk. Ha elszánjuk rá magunkat, akkor először is meg kell válogatnunk, hogy mit fogyasztunk már a megelőző napokban. A lehető legrosszabb megoldás az, hogy "most jól belakmározom, és utána majd böjtölök". Aki tehát léböjtkúrával szeretne könnyíteni lelkiismeretén, illetve testsúlyán, figyeljen arra, hogy mindenképpen fokozatosságra kell törekednie. Ennek legjobb megoldása, ha pár napig először kevés főtt zöldséget és erjesztett tejtermékeket, tehát joghurtot, kefirt vagy aludttejet fogyaszt. Az is jó, ha kizárólag nyers vagy főtt, párolt gyümölcsöt és zöldséget eszik.

Tisztítás - átállás - levezetés

A böjt első napjait tisztító szakasznak hívjuk. Ilyenkor a szervezet lehetőséget kap arra, hogy a helytelen táplálkozásból, a környezetet szennyező anyagokból, a gyógyszerekből és élvezeti szerekből felvett és elraktározott mérgektől megszabaduljon. A szervezet ezáltal mentesül a táplálék felvételének, feldolgozásának és elosztásának állandó terhe alól, és így nem a bevitelre, hanem a kiválasztásra koncentrál. A második szakasz az átállás, amely az első napokban gyötrő éhségérzettel, fejfájással, kisebb hőemelkedéssel járhat, de ezen tünetek zöldség- illetve gyümölcslevekkel végzett böjtkúra esetén minimálisak. Az első napok ideges feszültsége elmúlik és a negyedik naptól kellemes közérzet alakul ki: könnyűnek, magabiztosnak érezzük magunkat. Beáll az anyagcsere egyensúlya. Fontos azonban, hogy a böjtölést se vigyük túlzásba, az átállás szakasza ne tartson 5-7 napnál tovább.

Az átállás után kezdődik a harmadik, levezető szakasz, amely során is tudatos étrend javasolt. Az első napon a leveket egészítsük ki almával, más édes gyümölccsel vagy friss zöldségsalátával. A második napon egy kevés joghurt és túró fogyasztása ajánlott. A harmadik napon együnk kását, sült burgonyát, és csak a negyedik naptól kezdjük meg szokásos vegyes (vagy annál kissé átgondoltabb, például zsírban szegényebb) étkezésünket.

Egy egyszerű "étrend" böjtös napokra

Reggelire legjobb egy tányér zöldséglevest lassan, kanalanként fogyasztani. Délben egy csésze gyógytea javasolt, sem túl forrón, sem túl hidegen, mert kiválnak belőle az értékes anyagok. Délután egy pohár gyümölcslé, majd újabb két óra után egy újabb gyógytea. A gyümölcsöket és a zöldségeket fel lehet cserélni, ugyanakkor reggel inkább rostosabb táplálékkal kezdjünk, délután pedig a kevésbé rostos gyümölcsökből fogyasszunk. A zöldséglé is jobb este, lefekvés előtt. Lehet olyan léböjtkúrát is választani, amikor naponta négyszer, négyóránként két deci, tehát egy pohárnyi nyers zöldség-, vagy gyümölcslevet fogyasztunk és közben pedig egyszer vagy kétszer gyógyteát. Legjobb talán a kamillatea vagy a borsmentatea, de hát most már se szeri, se száma a gyógyteáknak, úgyhogy mindenki a maga ízlése szerint válogathat, vagy éppen keverhet össze magának gyógyteát. Meleg napokon növelhető a folyadékmennyiség, és persze ne zárkózzunk be a négy fal közé, hanem menjünk a friss levegőre vagy többször, alaposan szellőztessünk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: