Gyógyító növények

Paracelsus egyik szállóigévé vált mondása: "A világon minden bajra megvan a gyógyír" - ne menjük el mellette. A gyógynövények titkainak megismerése biztonságérzettel tölti el az embert. Ezáltal a félelemmel együtt csökken a betegség jelentősége is.

Paracelsus egyik szállóigévé vált mondása: "A világon minden bajra megvan a gyógyír" - ne menjünk hát el mellette szemünket befogva. A gyógynövények titkainak megismerése biztonságérzettel tölti el az embert. A betegségektől való félelem elszáll, és ezzel a betegség jelentősége csökken.

A túlzásba vitt vegyszeres gyomirtással, műtrágyázással, az ipari és közlekedési szennyeződéssel sajnos egyre több gyógynövényt veszélyeztet a kipusztulás réme. Két-három évtizede még az árokpartokon, a réteken tömegesen nőtt a kamilla, mindenki annyit szedett, amennyi jólesett. Ma már a kipusztulás fenyegeti, termeszteni kell. Szerencsére felébredt hosszú, Csipkerózsika-álmából a természetgyógyászat, hogy a segítségünkre legyen. A gyógynövények és a természetes gyógymódok iránt ismét nagy az érdeklődés.

Gyógynövények gyűjtése

Akár magunk termesztjük, akár a természetben gyűjtjük a gyógynövényeket, ne feledjük, hogy se a túl száraz, se a túl nedves idő nem alkalmas a gyűjtésre. Szép tiszta időben, a délelőtti órákban a harmat felszáradása után szedjük a föld feletti részeket. A délutáni, koraesti órákban pedig a gyökereket. Nagyon sok gyógynövényt a leghosszabb napon, június 24-én szokás gyűjteni. Ilyenkor éri a legtöbb nagyfény a virágokat, ezért ezeknek különleges gyógyerőt tulajdonítanak.

A kíméletesen gyűjtött növényeket fonott kosárkába tegyük. Otthon pedig árnyékos, szellős helyen, fehér vászonra vagy papírra vékony rétegben kiterítve szárítsuk. Deszkakeretre feszített tüll vagy szúnyogháló is megfelel erre a célra. Vannak növények, pl. az ezerjófű, amelyekből célszerű kis csokrokat kötni és virágjával lefelé lógatva megszárítani. A megszáradt növényeket üvegekben, kartondobozban, papír- vagy celofánzacskóban, hűvös, szellős, száraz helyen tároljuk. Mindegyiket lássuk el címkével, és írjuk rá a növény nevét, gyűjtési időpontját, felhasználási javaslatát.

A gyökereket mossuk meg, töröljük szárazra, daraboljuk fel és úgy szárítsuk. Enyhe mesterséges hőhatást is alkalmazhatunk, de óvatosan, mert a magas hőtől a hatóanyagok elbomlanak!

A gyűjtött növényi drogok egy évig tartják meg gyógyerejüket, ezért csak annyit gyűjtsünk, amennyit el is használunk egy év alatt. 13. szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció