Egyszerű házi praktikák szédülés ellen

Számos házi praktika létezik szédülés ellen. A gyömbér például segít, és az is, ha nem túl forró vízben zuhanyozunk vagy fürdünk. De vannak még más hasznos praktikák is - ezeket szedtük össze cikkünkben.

Rejtélyes betegséget jelez a szédülés - részletek itt .

Aki szédülésre, ájulásra hajlamos, annak mindenképpen érdemes alaposan kivizsgáltatnia magát, hiszen akár komoly egészségügyi probléma is állhat a háttérben. Egyes gyógyszereknek szintén lehet ilyen hatásuk, és a túlzott megerőltetéstől is szédülhetünk, összeeshetünk. Amennyiben szakember segítségével kizártunk minden súlyosabb mögöttes okot, néhány házi praktikával is megpróbálkozhatunk állapotunk javítása érdekében - a The Healthy gyűjtéséből válogattunk.

Evés előtt igyunk egy pohár vizet

Előfordulhat, hogy evés után leesik a vérnyomásunk, ami szédüléssel jár - ezt a kifejezetten kellemetlen állapotot postprandiális hipotenziónak nevezik. Egy 2015-ös tanulmányból azonban kiderült, hogy ha étkezés előtt 15 perccel megiszunk egy pohár vizet, az segíthet. A kutatásba 12 személyt vontak be, akik már a 60-as éveikben jártak.

Kerüljük a forró vizes fürdőt, zuhanyzást

Egyensúlyunk megőrzése érdekében, ha lehet, a forró víz helyett inkább a langyos vagy hideg vizet részesítsük előnyben zuhanyzáskor, fürdéskor. Dr. Tania Elliott, a New York-i NYU Langone Health munkatársa szerint ez azért fontos, mert a hő kitágítja az ereket, ami vérnyomáscsökkenéshez vezethet, a vérnyomáscsökkenés pedig szédülést okozhat.

Van néhány házi praktika, ami segít a szédülésen.
Van néhány házi praktika, ami segít a szédülésen. Fotó: Getty Images

Fogyasszunk gyömbért

A mozgási ingerek által kiváltott utazási betegség egyik tipikus tünete a szédülés, amelyen azonban egy kutatás szerint a gyömbér sokat segíthet. A vizsgálatba utazási betegségben szenvedő embereket vontak be. Az alanyok fele gyömbértartalmú étrend-kiegészítőt kapott, a többiek pedig placebo tablettát. Ezt követően, hogy előidézzék az utazási betegségre jellemző szimptómákat, a szakemberek egy speciális szerkezetbe ültették a résztvevőket, majd megpörgették őket. Azoknál, akik gyömbért fogyasztottak, sokkal elviselhetőbbek voltak a tünetek, így a szédülés is, míg a csoport másik része jobban szenvedett.

Együnk teljes kiőrlésű gabonaféléket

A Harvard Heart Letter szerint az olyan ételek, amik bővelkednek gyorsan felszívódó szénhidrátokban (például a fehér rizs vagy a burgonya), vagy finomított lisztet, cukrot tartalmaznak, hirtelen vércukorszint-emelkedéshez, majd -csökkenéshez vezethetnek, ami szédülést eredményezhet. Azért, hogy ezt elkerüljük, igyekezzünk magas rosttartalmú ételeket (hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék), illetve sovány, fehérjedús húsokat (csirke, hal) fogyasztani. Ezek ugyanis optimalizálják a vércukorszintet.

Maradjunk hidratáltak

Előfordult már velünk, hogy amikor felálltunk, szédülni kezdtünk? A jelenséget ortosztatikus hipotóniának nevezik: a hirtelen helyváltoztatás miatt leesik a vérnyomás, és ilyenkor nemcsak szédülés, de ájulás is jelentkezhet. Mivel gyakran a dehidratációhoz , vagyis a kiszáradáshoz köthető, mindig figyeljünk arra, hogy elég folyadékot - lehetőleg vizet - igyunk, főleg akkor, ha nagyon meleg az idő, betegek vagyunk, esetleg éppen sportolunk.

Találjunk egy fókuszpontot

Amikor elkezd forogni velünk a világ, próbáljunk meg a környezetünkben kiszúrni egy fókuszpontot, amire koncentrálhatunk - ez segíthet visszanyerni az egyensúlyunkat. Ez lehet egy bútordarab, egy fa, egy parkoló autó vagy egy épület ablaka is.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: