A bütykök így tüntethetők el

A bütykök nemcsak fájdalmasak és kényelmetlenek, de az életminőségre is hatással lehetnek. Kialakulásukat nem minden esetben lehet megakadályozni, de a zsugorításukra léteznek természetes és hatékony módszerek.

Egyes felmérések szerint a felnőtt lakosság csaknem fele megtapasztalja a bütykösödéssel járó kellemetlenségeket élete során - a nők kicsit gyakrabban. A bütykösödés hátterében állhat öröklött hajlam is, de leginkább a nem megfelelő lábbeli viselése idézi elő a fájdalmas kinövéseket. Lássuk, mit tehetünk a jelenség ellen!

Le a cipőkkel!

Tipp Ha a mezítláb járás valamiért fájdalmat okoz, akkor kerüljük a kemény talajt, és csak vastag, puha szőnyegen, fűben vagy homokban sétáljunk cipő nélkül.

Amikor csak tehetjük, járjunk mezítláb! Ezzel megerősíthetjük a lábfej izomzatát, és a lábujjcsontot is segít visszairányítani a megfelelő helyre. Emellett megkönnyebbülést is hoz a lábnak.

Erősítsük az izmokat!

A lábfej izmainak megerősítése is enyhítheti a bütyökfájdalmat. Álljunk egyenesen, és nyomjuk a lábujjainkat 10 másodpercre a talajnak anélkül, hogy felemelnénk a sarkunkat. Ezután emeljük fel őket, és maradjunk így újabb 10 másodpercig. Ismételjük ötször egymás után. Az is jó ötlet, ha egy földre tett törölközőt próbáljuk "megmarkolni" a lábujjainkkal többször egymás után.

A lábfej tornáztatása is hatékony megoldás a bütyök okozta fájdalomra. Fotó: 123rf
A lábfej tornáztatása is hatékony megoldás a bütyök okozta fájdalomra. Fotó: 123rf

Erős paprikával a fájdalom ellen!

Meglepő lehet, de némi erős paprikával is segíthetünk a bütyökfájdalmon. A paprikában lévő gyulladáscsökkentő anyagok ugyanis serkentik a vérkeringést

Így használjuk Vágjunk fel egy paprikát, csavarjuk ki a levét. Ezzel kenjük be a bütyköt, majd vigyünk fel rá egy kis vazelint. Tekerjük a lábfejet törölközőbe, hagyjuk így 15 percig, majd mossuk le.

Hatékony megoldás lehet az is, ha a paprika levét 1:2 arányban olívaolajjal keverjük el, a keveréket pedig alaposan bemasszírozzuk. Ha csíp, mossuk le, és a következő alkalommal kisebb mennyiségű paprikával próbálkozzunk.

Jegeljük a fájdalmat!

A jegelés is segíthet enyhíteni a bütyök fájdalmát és gyulladását. Néhány jégkockát tegyünk nejlonzacskóba, majd csavarjuk törölközőbe, és 10-20 percig ezzel hűtsük az érintett területet napi 1-2 alkalommal.

A ricinusolaj is segíthet

Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, illetve mikrobaölő hatása miatt ricinusolajjal is kezelhetjük a bütykeinket. Egy ricinussal átitatott rongydarabot tegyünk a bütyökre, majd a lábfejet tekerjük törölközőbe, és pihenjünk így 15-20 percig. Ismételjük meg naponta 1-2 alkalommal.

Forrás: brightside.me

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: