"Megmutatjuk, hogy nincsenek egyedül"

A gerincferdüléssel küzdő, korzettet viselő kamaszokat - főleg lányokról van szó - leginkább lelkileg viseli meg, hogy szinte állandóan hordaniuk kell a műanyag fűzőt. Azzal, hogy bekerülnek egy olyan közösségbe, ahol csupa hozzájuk hasonló fiatal van, megtapasztalják, hogy nincsenek egyedül - mondja a Schuster Barbara, az idei év egyik Richter Aranyanyu díjasa.

A Richter Aranyanyu díjat először 2011 novemberében osztották ki. A szobrocska és a vele járó, személyenként 200 ezer forintos pénzjutalmat minden évben hatan kapják meg. A díjat olyan nőknek ítélik oda, akik klasszikus, női segítő szakmákban dolgoznak, és munkájuk nélkülözhetetlen, mégis csekély anyagi és erkölcsi elismerésben van részük. 2014-ben - a zsűri döntése alapján - az egészségügy szakdolgozók közül Schuster Barbara vehette át az elismerést.

Hallott-e korábban a díjról?

Igen, ismertem a díjat, sőt néhány korábbi díjazottat is. Arra azonban nem gondoltam, hogy egyszer én is a jelöltek között leszek, arra meg végképp nem számítottam, hogy én kapom meg az elismerést: nagyon jól esik. Ugyanakkor szerencsés helyzetben vagyok, mert egyébként is sok-sok visszajelzést kapok a munkámmal kapcsolatban, hiszen folyamatos kapcsolatban vagyok a gyerekekkel, a szülőkkel: a díjra is egy fűzőt viselő kislány édesanyja jelölt. Ez az édesanya mondta azt, hogy egy teljesen kicserélődött a gyereket kapott vissza az után a nyári tábor után, ahol korzettet viselő fiatalokkal nyaralt együtt.

Mi a titka ezeknek a táboroknak?

A Vertebra Alapítvány koordinátoraként szervezem már tíz éve – önkéntes munkatársaimmal együtt – ezeket a táborokat. S hogy mi a titok? Egyrészt az, hogy a gyerekek olyan közösségbe kerülnek, ahol azonos gonddal küzdöttek, küzdenek a többiek is.

Schuster Barbara

És ez nem csak a táborozókra, hanem ránk, a szervezőkre is vonatkozik. Mi is mindannyian érintettek vagyunk: korzettet viseltünk, gerincműtéten estünk át, így pontosan tudjuk, min mennek keresztül ezek a fiatalok. Zömmel lányokról van szó, akiknek szinte egész nap viselni kell egy műanyag fűzőt, ami főleg komoly lelki terhet jelent nekik, hiszen a legsérülékenyebb időszakban vannak. Ráadásul azt sem tudjuk feltétlenül ígérni nekik, hogy javul az állapotuk. De ha azt látják, hogy nem áll meg az élet, hogy a gerincferdüléssel és fűzővel is nagyon klassz dolgokat lehet átélni, könnyebben elfogadják az állapotukat. Másrészt az is nagy vonzereje a táboroknak, hogy itt szinte nincs megállás: rengeteg programot szervezünk, a számháborútól az ügyességi játékokig. Az, hogy a fiatalok korzettet viselnek, itt egyáltalán nem lényeges, nem akadályozza őket semmiben. S az is nagyon sokat segít, hogy korábbi, már felnőtt táborozóink is járnak vissza segíteni, az ő példájuk is mutatja: teljes életet lehet élni ezzel a betegséggel.

Mit tanácsol azoknak, akik ilyen típusú munkát szeretnének végezni?

Az érzékenység, a másikra való maximális odafigyelés nagyon fontos. Mi mindenkit, aki a közösséghez tartozik egyenként is ismerünk: a nevekhez mindig kapcsolódnak a történetek. A kérdéseikre válaszokat kapnak, a kételyeikre, az aggodalmaikra is odafigyelünk. A Richter Aranyanyu díjjal nagyobb figyelmet kap az terület is, ahol dolgozik. Milyen változásra számít? Remélem, még többen hallanak majd rólunk és rájönnek, nincsenek egyedül: a közösségben rengeteg információhoz juthatnak a betegségükkel kapcsolatban, meghallgathatják mások tapasztalatait. Ez is nagyon fontos ahhoz, hogy egyre többen elfogadják, a korzett nem szégyellnivaló látványosság, hanem egy szükséges eszköz a gyógyuláshoz. Az elfogadásban egyébként azok a fiatalok teszik a legtöbbet, akik már teljesen természetesen viselik a fűzőt: az sem ritka, hogy a ruhájuk fölött hordják. De az is jelzi, hogy az életük része lett a viselése, ha különböző mintákkal dekorálják ki: elképesztő variációkat láttam már, de az is előfordul, hogy mindenféle aláírásokat gyűjtenek rá. A fűzőt viselők egy-két generációja felnőtt már így: a korzett is egyre elfogadottabb lesz.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: