Sztómások, figyelem: programot ajánlunk

Bár sztómás világnapot csak háromévente rendeznek, legközelebb 2015-ben, nagyon fontos, hogy ezeken az alkalmakon kívül is többször beszéljünk erről a megváltozott állapotról. Programot ajánlunk.

A Van Holnap! Zsákos Alapítvány idén második alkalommal rendezi meg sztómáról, sztómásoknak szóló rendezvényét.

Sajnos a sztómáról még ma is nagyon kevés szó esik, így az emberek legtöbbször azt sem tudják mi az. Ez a tudatlanság, információhiány pedig félelmet és elutasítást eredményez mindenkiben, sokszor még az érintettekben is. A betegek és hozzátartozóik sok esetben nem mernek segítséget kérni, nem merik felvetni kérdéseiket és felmerülő problémáikat, mert kiszolgáltatottnak érzik magukat nem csak otthonukban, hanem az egészségügyi személyzettel szemben is. Ezek a félelmek gyakran keserítik meg a beteg életét, tönkretéve mindennapjait, emberi kapcsolatait.

Röviden a sztómáról

A sztóma egy mesterséges nyílás, melyet a hasfalon, műtéti úton helyeznek el, ezen keresztül tud a széklet a továbbiakban távozni a belekből. A sztóma a bél bármely szakaszán kialakítható, helye a betegségtől függ. Legtöbbször vastag- és végbéldaganatok vagy valamilyen súlyos gyulladásos bélbetegség miatt kerül kialakításra.

A legtöbb esetben sztómával is folytatható a műtét előtt megszokott élet. Persze néhány dologra oda kell figyelniük a sztómaviselőknek is a mindennapokban, mint például az étkezés, vagy a fizikai munka, de odafigyeléssel ők is ehetnek jókat, sportolhatnak, kirándulhatnak és még sokminden mást is megtehetnek az egészséges emberekhez hasonlóan.

A mai sztómaterápiás eszközök már rendkívül diszkrétek, így megfelelő öltözettel kívülről teljesen láthatatlanok maradhatnak.

A sztómásoknak is vannak jogaik

Sajnos sok beteg nincs tisztában az alapvető jogaival, amik a betegellátás során megilletik, ezt a betegek félelme és kiszolgáltatottság érzése miatt gyakran ki is használják. A sztómaviselők speciális helyzetben vannak, hiszen olyan gyógyászati segédeszközt kell a mindennapokban testükön viselniük, melynél nagyon fontos, hogy biztonságosnak, kényelmesnek és lelkileg is elfogadhatónak tartsák a viselőik. Ebben a különleges helyzetben rendkívül fontos, hogy a betegek maguk választhassanak a rendelkezésre álló eszközök közül, hiszen nekik kell sokszor egy egész életet így leélniük, és az a legfontosabb, hogy az eszköz minden szempontból megfelelő legyen nekik.

Ismét lesz Sztómaexpó

A rendezvény fő célja, hogy a műtét előtt álló betegekkel és a már sztómával élőkkel is megismertessük jogaikat. Szeretnénk bemutatni azokat a lehetőségeket melyek még biztonságosabbá, és élhetőbbé tehetik mindennapjaikat. A rendezvényre ellátogató betegek és hozzátartozók szakemberektől kaphatnak segítséget a mindennapi problémák megoldásában, akár az eszközökkel akár a táplálkozással kapcsolatban.

A tanácsadások és az eszközminták mellett a programban megtalálható gyógyászati segédeszköz bemutató, egészségmegőrzés, valamint vásár is.

A látogatók rengeteg információs anyagot is megtalálhatnak, különböző sztómával kapcsolatos témákban.

Helyszín: Hotel Gellért (1111 Budapest, Szent Gellért tér 1.)

Időpont: 2013. október 4. 12-17 óráig

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: