Tíz veszélyes csapda a konyhában

Jobb, ha tudjuk, hogy még ha tisztának látszik is a konyhánk, csak úgy nyüzsögnek benne a baktériumok. Mire érdemes jobban odafigyelni?

A kórokozók ott vannak a tojáson, a salátán, a hűtőben, a konyhaasztalon, a főzőpulton, nem beszélve a mosogatórongyról. A német Stiftung Warentest független fogyasztóvédelmi szervezet és a Focus Online felsorolja a tíz leggyakoribb mikroszkopikus ellenséget a konyhában.

"Az én konyhám tiszta" - hány háziasszony szájából hallottuk már ezt! Egy felmérés szerint minden második ember van meggyőződve arról, hogy nála ugyan nincsenek baktériumok . Az ő tűzhelye makulátlan, a hűtője pedig steril. Ugyanebből a felmérésből derül ki az is, hogy inkább a kórházakat és az orvosi rendelőket tekintik veszélyesebb helyeknek. De tévednek! Nincsenek tisztában azzal, hogy átlagos, konyhában használatos tárgyak, mondjuk egy mosogatószivacs vagy egy vágódeszka segítségével, a szájon keresztül mennyi láthatatlan kórokozó jut be a szervezetbe. Ezek különösen veszélyesek a kisgyermekekre, a terhes nőkre, a betegekre és az idősekre, de még az egészséges embert is ledönthetik pár napra a lábáról. Összeszedtük, mire figyeljünk!

Szalmonella a tojáshéjon

A szalmonella az egyik leggyakoribb és legveszélyesebb baktérium. A leggyakrabban tojáshéjon fordul elő, de hűtetlenül álló tojáson elérheti a sárgáját is. Ez igaz a házilag készített majonézre is. Úgy segíthetünk a helyzeten, ha a nyers tojással vagy majonézzel kapcsolatba kerülő konyhai eszközöket azonnal meleg vízzel és mosogatószerrel átdörzsöljük, majd kezet mostünk.

Takarítás vegyszerek nélkül Szerencsére nemcsak úgy varázsolhatjuk ragyogóan tisztává az otthonunkat, hogy ehhez vegyszereket használunk. A természetes módszerek hatékonyak, az áruk is kedvezőbb, és a saját egészségünket és a környezetünket is kímélik.

Baktériumok a vágódeszkán

Gyakori kérdés: vajon mi a jobb, tisztább, a fa vagy a műanyag? A gond azonban ugyanaz, ha például ugyanazon a felületen dolgozunk fel különböző élelmiszereket. Ha egy vágódeszkán előbb húst klopfolunk, majd salátát vágunk, akkor a baktériumok akaratlanul is átkerülnek, és a nyers salátán keresztül a szervezetbe juthatnak. A megoldás egyszerű: ha tudjuk, használjunk külön deszkát a húsoknak, és előtte öblítsük át meleg vízzel. A barázdákban ugyanis előszeretettel megbújnak a baktériumok.

70 fok, a gyilkos hőmérséklet a baktériumok számára

A tatárbifsztek, a darált sertéshús vagy a félig megsült hamburgerhús bélrendszeri fertőzést okozhat , mert a baktériumok gyorsan szaporodnak a nyers húson, vagy akár egyes mélyhűtött zöldségeken is. Ezért érdemes fogyasztás előtt hetven fokra felmelegíteni az élelmiszereket, és két percig ezen a hőmérsékleten tartani.

Szobahőmérsékleten a hús megromlik

A legtöbb baktérium ideális hőmérsékleten szaporodik, a hideg lassan megöli őket. Ezért a hús tízszer gyorsabban romlik meg húsz fokon, mint fagyponton. Előzzük meg a bajt azzal, hogy a romlandó ételt a hűtőben tároljuk, meleg nyári napokon pedig bevásárlás után szintén azonnal a hűtőbe pakolunk.

Néhány baktérium jól bírja a hideget

A lisztéria-baktérium ( Listeria monocytogenes ) még nulla fokon is képes szaporodni, négy fok felett meg kifejezetten jól. A hűtőben ezért - más mikroorganizmusokkal együtt - jól érzi magát, a gyümölcsrekeszekben remek búvóhelyet talál magának. Ezért csomagoljuk be a friss élelmiszereket, a romlottakat azonnal dobjuk ki, és a hűtőt évente többször is mossuk ki ecetes vízzel.

A mosogatószivacs is ideális táptalaj a baktériumoknak

Laboratóriumi tesztek kimutatták, hogy több millió (!) baktérium él rajta, mint hal a vízben. Ez nem hangzik valami jól, annyit azért tehetünk, hogy minden használat után öblítsük át a szivacsot minél többször, gyakran cseréljük, és ha lehetséges, pár naponta mossuk ki a mosógéppel hatvan fokon.

A mosogatószivacs is ideális táptalaj a baktériumoknak.
A mosogatószivacs is ideális táptalaj a baktériumoknak.

A kézmosás megszabadít a kórokozóktól

Legalábbis csökkenti a számukat, ezért alaposan végezzük el, különösen akkor, ha a konyhában hússal dolgozunk. Természetesen előtte, alatta és utána is, szappannal, és legalább húsz másodpercig.

A klasszikus vinaigrette-mártásnak fertőtlenítő hatása van

A zöldségeken is gyümölcsökön is olyan baktériumok tucatjai élnek, amelyek az embereknek komoly betegséget okozhatnak. Tanulmányok szerint azonban a vízzel, majd egy ecetes mártással történő átmosás a baktériumok 99 százalékát eltávolítja. Sokszor a sima víz is elég, de mosás után töröljük meg.

A fagyasztott baromfi veszélyei

Olvasztáskor figyeljünk a fagyasztott baromfira a szalmonella-fertőzés miatt. A megoldás, hogy külön tálba olvasszuk fel, majd öntsük ki, a felolvadt baromfit és a tálat is öblítsük le forró vízzel.

A kártevők szeretik a száraz ételeket

Ha konyhai kórokozókról beszélünk, mindenképpen meg kell említeni azokat a bogarakat, lepkéket, amelyek belemásznak például a lisztbe, búzadarába, mazsolába vagy dióba . Ezek az állatok nem veszélyesek, legfeljebb kiütéseket vagy bélpanaszokat okozhatnak, de gusztustalan a megjelenésük a konyhában. Jól zárjuk be a tároló dobozokat, a fertőzötteket pedig dobjuk ki.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: