Rejtett veszélyforrás környezetünkben: így mérgez az azbeszt

A '90-es évek óta ismert az azbeszt egészségkárosító, rákkeltő hatása, de egészen a '80-as évekig az egyik legelterjedtebb tetőfedési anyag volt az akár 20-32 százalék azbesztet is tartalmazó tetőpala. Érdemes lehet lecserélni?

A mai napig több százezer családi és lakóházat, valamint legalább ugyanennyi ipari és mezőgazdasági épületet fed palatető. Mivel a pala csak sérülés - törés, repedés - esetén veszélyes, a baj megelőzése érdekében érdemes időben a még sérülésmentes tetők környezeti terhelését megszüntetve akár bontás nélkül új, minőségi, hosszú távon biztonságot nyújtó tetőt kiépíteni.

A tetőpala rongálódásának hatására az egészségre veszélyes mikroszkopikus méretű szálak szabadulnak fel belőle. A 20-32 százalékban veszélyes azbesztet tartalmazó tetőpalák amortizációs ideje - anyagtípustól, termékfajtától, környezeti hatásoktól függően - 20-40 év, így az évtized közepére tömegesen szorulnak majd renoválásra a 30-50 évvel ezelőtt palával fedett családi és lakóházak - hívja fel a figyelmet Kotormán István, a Lindab fejlesztési és oktatási vezetője.

Fontos tudni, hogy a sérülésmenetes palatető még nem jelent számottevő kockázatot, így cseréje a jelenlegi törvények és tudás szerint nem szükséges, de érdemes a környezeti terhelés csökkentésével megelőzni az anyag elöregedéséből fakadó repedések, törések kialakulását.

Csak szakember cserélje!

"A palatető bontását, elszállítását csak az arra kijelölt, speciális szaktudással és jogosítványokkal rendelkező cégek végezhetik, mivel a törmelék veszélyes hulladéknak minősül. Az elbontás költsége egy-egy családi ház esetében több százezer forintra is rúghat. Az azbesztszálak csak az anyag szétmorzsolásakor, roncsolásakor (fűrészelés, törés stb.) kerülnek a levegőbe és jelentenek veszélyt az egészségre. Amennyiben ilyen jellegű károsodás még nem következett be, lehetőség van a még megfelelő állapotban lévő pala átfedésére - annak elbontása nélkül -, új segédváz és arra teljesen új tetőrendszer kiépítésére" - tette hozzá a skandináv érdekeltségű cég fejlesztési vezetője.

Az azbeszt egészségkárosító hatása

Az ókor óta használt, mára világszerte elterjedt azbeszt kitűnő hő- és tűzálló, savakkal szemben ellenálló, elektromos szigetelő tulajdonságainak köszönhette népszerűségét. A XX. század végére közel 3000 azbesztet tartalmazó termék született, és az élet számos területén megjelent ez az anyag. A világ fejlődésével, a tömeges használattal és az azbeszt környezetbe való kikerülésével azonban fokozatosan derült fény annak káros, emberi rákkeltő hatására. E miatt világszerte programok indultak el bizonyos azbesztfajták korlátozására és mentesítésére.

Az épületekbe több mint 20 évvel ezelőtt beépített azbeszt kötése elöregszik és porladni kezd. Az azbeszt mikroszkopikus méretű, elemi szálakból áll. Ha nincs védőburkolat, a veszélyes anyag közvetlenül a levegőbe, onnan belélegezve pedig a légútba kerülnek. Az apróbb szálak egész mélyre jutnak a tüdőben, ahol fennakadhatnak. A bekerült lebonthatatlan azbeszt betokozódik és - több éves lappangási időt követően - kóros elváltozások kialakulását idézheti elő.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)