+10° - +25°
Nincs front

Penészjárvány veszélyezteti a magyar lakásokat

A szigetelések miatt újabb "penészjárvány" törhet ki a panelokban, de az újépítésű lakóparkokban is gyakran okoz gondot a gombásodás. Egyre komolyabb népegészségügyi kockázatot jelenthet a penész.

A szokatlanul hűvös és csapadékban gazdag tavasz visszacsalogatta a lakás falaira a télen sem szívesen látott vendéget: a penészt.
Pinceszinten élők vagy rosszul szellőző épületek lakói gyakorta találkozhatnak a falak sarkából induló, zöld vagy szürkésfekete foltokkal, de a penészgomba bárhol kialakulhat, ahol spórája megfelelő nedvességtartalmat és tápanyagot talál. Táplálék szempontjából márpedig nem válogatós, tapétán, fabútorokon, ruhaanyagon is megtelepszik, a fürdőszoba nedves közege pedig kimondottan ideális környezetet biztosít számára. Nem csupán esztétikai, de komoly egészségügyi kockázatot jelentenek, szakemberek számos légúti megbetegedéssel is kapcsolatba hozták a penészgombát. Eltüntetéséhez nem elegendő ugyanakkor magát a gombát letakarítani, annak életfeltételeit is meg kell szüntetni.

A Kádár-kocka és a lakópark közös gondja

Minden épülettípus egy kicsit máshogyan vonzza a penészt, de alig akad olyan, amely nem biztosít valamilyen módon kellő életfeltételeket a spórák megtelepedéséhez - mondta el a HáziPatikának Magyar Donát aerobiológus. Az utóbbi években ismét divatossá vált - elsősorban vidéken - a vályogházak építése, melyek agyagos-szalmás szerkezete felszívja a nedvességet, padlásai könnyebben beáznak, falai gyorsan átnedvesednek. Szintén sok gondot okoz a falak nedvesedése a 100 éves kort is meghaladó bérházakban, ahol a közműhálózat elöregedett és a pincék beáznak.

Egy adag vizes ruha körülbelül két liter vizet tartalmaz, a ruhaszárítón vagy a radiátoron szárított ruhák így akár 30 százalékkal is megemelhetik a szoba páratartalmát. Olvassa el cikkünkben, hogy mire kell figyelni teregetéskor!

A családi házakban az utólagos hőszigetelés okozza a legnagyobb gondot, amelyet energetikai felújításon belül végeznek el, sokszor szakértelem hiányában. Csukott ablakok mellett ugyanis a ház természetes szellőzése szinte a minimálisra csökken, a nedvesség így nem tud eltávozni a falak közül. "Az 50-es évek környékén készültek az úgynevezett Kádár-kocka épületek, amelyeken az évtizedek folyamán különféle bővítéseket és átépítéseket hajtottak végre anélkül, hogy szakember véleményét kérték volna ki. Ilyen esetekben sajnos gyakori a penészesedés" - magyarázta az aerobiológus.
A panelokban a kilencvenes évek környékén országos "penészjárvány" alakult ki, mivel a fűtőanyagárak megugrottak, és az épületeket alulfűtötték. Az újraszigetelések miatt ez a közeljövőben ismét kiújulhat, sok helyen ugyanis a szellőzés nem kellően biztosított. A másik szennyező forrás ezen épülettípusoknál a légtechnika, a központi szellőzőrendszer ugyanis a legtöbb helyen nincs tisztítva, elhanyagolt. Nem feltétlenül járunk akkor sem jobban, ha az új építésű lakóparkok egyikébe kívánunk beköltözni, ugyanis ezen lakásokban előfordulhatnak kivitelezési hibák - hangsúlyozta Magyar Donát. Az aerobiológus szerint a közeljövőben súlyos népbetegség lehet a penész okozta egészségkárosodás.

Fekete méreg a falak mögött

A penész jelenléte kisebb dózisban allergiás tüneteket, hosszú távon asztmát okozhat, emellett a nedves falakra más allergének - baktériumok, poratkák - is rátelepedhetnek. A nedvesség ízületi bántalmakat okoz és összefüggésbe hozták a depresszió kialakulásával is.
A penész sokszor a láthatatlan helyeken üti fel a fejét

A penész sokszor a láthatatlan helyeken üti fel a fejét

A leggyakoribb beltéri penészgombák az Alternaria, az Aspergillus, a Cladosporium és a Penicillum, de akár 10-15 fajjal is összefuthatunk egy penészes lakásban. Ezek egy része pusztán esztétikai panaszt okoz, de vannak közöttük allergének is. Legveszélyesebb mind közül a Stachybotrys chartarum, közismertebb nevén a feketepenész, melynek spórái méreganyagokat tartalmaznak, tartós belélegzése különböző esettanulmányok szerint vérzéseket okozhat a felső légutakban. Mivel a gomba felszíne ragadós, a spóra akkor kerül a levegőbe, amikor a penész kiszárad. "A nedves, rossz minőségű falakat gipszkarton lapokkal takarják el. Ezeknek a lakótér felőli oldala impregnálva van, a fal felöli azonban nem, így a gombásodás a szemnek láthatatlan helyeken ütheti fel a fejét" - hangsúlyozta az aerobiológus. Erre utalhatnak bizonyos jelek, - például a penészgomba jellegzetes szaga, vagy a lakásban pergő, fekete por - sokszor azonban már csak akkor veszik észre a lakók a bajt, ha az átüt a gipszkartonon, és megjelenik a túloldalán is.
Elsősorban a legyengült immunrendszerre lehetnek veszélyesek az Aspergillusok, ilyenkor tüdőfertőzéseket okozhatnak. A Penicillum a falak mellett a romlott élelmiszereken telepedhet meg, míg a Cladosportium inkább az ablakok körül jelenik meg. Ez utóbbi is fekete színű, és sokkal gyakoribb, mint a Stachybotrys, jelenléte viszont allergiás tüneteket vált ki.

Így védekezhetünk

Ha tetszik, ha nem, a gomba spóráját folyamatosan belélegezzük, ezek ugyanis szinte mindig a levegőben vannak. Mosni muszáj, teregetni azonban nincs mindenkinek lehetősége a szabad ég alatt, vagy az erkélyen, pláne rossz időjárás esetén. A szobában száradó ruhák ugyanakkor több literrel növelhetik a levegő páratartalmát, amely a penész spórákat csírázásra, megtelepedésre ösztönzi. A mai, modern lakások nyílászárói kiválóan szigetelnek, nem biztosítják ugyanakkor a ház természetes szellőzését úgy, mint a régebbi, "szelelő" ablakok. A szellőztetésről ezen esetekben magunknak kell gondoskodnunk, hogyha ez elmarad, a lakásban lévő nedvesség nem tud eltávozni.
Számos termék fellelhető már a boltok polcain, melyekkel ideig-óráig kiirthatjuk a gombákat, az ezekben található anyagokat viszont szintén egészségtelen belélegezni, akárcsak a penészgomba spóráit. Mások tisztasági meszeléssel védekeznek a penész sújtotta területeken, melynek lúgos hatása megöli ugyan a gombát, tartós eredményt azonban nem lehet elérni addig, míg az életfeltételei adottak. Legtöbbet az ideális páratartalom biztosításával tehetünk: 45-55 százalék közötti értéknél a spórák nem szaporodnak tovább, a penészesedés folyamata pedig megáll.
Ha a gomba elpusztult, még továbbra is allergizál, azt el kell távolítani a lakásból. Egy mindenre kiterjedő nagytakarítás szükséges, amely érinti a ritkán tisztított helyeket is, ahol a spóra meghúzhatja magát, és később visszakerülhet a szoba levegőjébe. Tanácsos végül egy szakember véleményét is kikérni, aki egy ellenőrző vizsgálattal felderíti a penészesedés lehetséges okait, és végleg megszabadíthat minket a kellemetlen spóráktól.
Szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag