Mit tegyünk, hogy biztonságban tudjuk lakásunkat a nyaralás alatt?

Ezernyi dolog történhet a lakással, házzal, míg nem vagyunk otthon. Vajon elég, ha egy jó barát néhány naponta üríti a postaládát, vagy ennél komolyabb óvintézkedésre is szükség van, míg mi kikapcsolódunk?

Egy betörés vagy beázás, egyre megy: akár hosszú távú anyagi következményei is lehetnek annak, ha a nyaralásunk alatt ilyen, vagy ehhez hasonló történik az otthonunkkal. Sokan úgy vélik, elég az is, ha egy ismerősnek kulcsot adnak, aki néha-néha körbenéz, meglocsolja a virágokat, ellenőrzi a kerti csapot, vagy éppen a feltűnés elkerülése érdekében kiüríti postaládánkat. A lakást azonban ennél sokkal fontosabb biztosítani is a nyaralás alatt. Erről lesz szó az alábbiakban.

Érdekesség: Az ún. nyaralási stressz részét képezheti az otthon hagyott ingóságok és ingatlanok miatti aggodalom is.

Ne csak Ön legyen biztonságban, a lakása is!

Vagyonunk jelentős részét képviselik az ingóságok, így a család autója, bútorai, vagy akár a televízió és a számítógép, valamint az ingatlanok (lakás, nyaraló, családi ház). Könnyű belátni, hogy egy jelentősebb ingóságban vagy ingatlanban történt kár (pl. betörés) kellemetlenül érintheti családunk költségvetését, szélsőséges esetben akár fel is borulhat a pénzügyi egyensúlyunk.

Mindenki maga dönti el, mely fedezetek a legfontosabbak számára, de általános tanács, hogy elsősorban azokat a nagy összegű, akár több milliós értékű vagyontárgyakat kell biztosítani, amelyek megsemmisülése megrendítené a háztartás költségvetését! Különösen nagy veszteség, ha a nyaralás alatt ér minket valamilyen kellemetlenség, ezért is fontos, hogy legyen az ingó és ingatlan vagyontárgyakra biztosításunk. Ezeket elsődlegesen tűz és elemi károk (villámcsapás, robbanás, vihar, jégverés, árvíz, földrengés), a vezetékes víz által okozott károk, betöréses lopás, rablás és ezekhez kapcsolódó vandalizmus, valamint üvegtöréssel járó károk esetére lehet kötni. A különböző sajátos igények, káresemények figyelembe vételével kiegészítések kérhetők.

Még többet a feltételekről, kártérítésről

A lakásbiztosítási szerződésekben külön-külön kell rendelkeznünk az épületek és az ingóságok biztosítási összegeiről. Ezek kárrendezéskor nem vonhatók össze. Fontos szempont, hogy a biztosító fizetési kötelezettsége csak azokra az ingóságokra terjed ki, amelyet a biztosítónál bejelentettek, mert csak így terjed ki rá a biztosítási fedezet. A biztosítási összeg - azon kívül, hogy a biztosítási díj megállapításának alapja - egyrészt a mindenkori kártérítés abszolút felső határa, másrészt meghatározza a kifizethető kártérítés mértékét is.

Az épületek biztosításánál soha nem a forgalmi értéket kell a szerződésbe foglalni, hanem az újjáépítési értéket, amennyiért az adott épületet újra fel lehetne építeni. Persze ha az ingatlant hitel felhasználásával vásároltuk, akkor a kamatokkal növelt hitelösszeget is figyelembe kell vennünk, a biztosítási összeg annál nem lehet kisebb. Az ingóságok biztosításánál is az újrabeszerzési értékeket kell figyelembe venni (mintha újat vennénk mindenből).

A biztosítók feltételei tartalmazzák, hogy a betörés elleni biztosítást milyen védelmi szint megléte esetén, milyen mértékben vállalják. Az előírt védelem többszintű lehet, azaz lehet mechanikai védelem (ajtók, ablakok, zárak, rácsok) és/vagy elektronikai védelem (helyi riasztórendszer, vagy ún. átjelzős - közvetlenül a rendőrségen vészjelzést leadó - riasztórendszerek).

Jobb megelőzni a bajt!

A vagyonvédelmi szakemberek egyetértenek abban, hogy a megelőzés még mindig a legtöbb, amit tehetünk, természetesen azonban a lakásbiztosítás a legkielégítőbb gyógyír, ha már bekövetkezett a baj. Mielőtt elutazunk, gondoskodjunk otthonunk megfelelő védelméről. Nagyobb pénzösszeget ne hagyjunk az ingatlanban, de ugyanúgy az ékszerek, festmények, egyéb értékek biztonságáról is gondoskodjunk távollétünkben!

Nyugodt pi­henést kívánunk mindenkinek!

További információk a témában:

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció