Mit ne tegyünk soha mosogatógépbe?

Sokak életét könnyíti meg a mosogatógép, de most összegyűjtöttük azokat a konyhai eszközöket, amelyeket jobb, ha mégsem teszünk bele.

A modern kori otthonok egyik legnépszerűbb háztartási eszköze kétségtelenül a mosogatógép, mely hosszú, mosogatással töltött óráktól kíméli meg gazdáját. De bármennyire hasznosak legyenek ezek a háztartások millióiban felelhető gépek, nem szabad bármit beletenni. Most összegyűjtöttünk 15 olyan dolgot, amit nem szabad mosogatógépben tisztítani.

1. Fa

Szinte minden konyhában található faeszköz, a vágódeszkától kezdve, a fakanalakon át egészen a fanyelű evőeszközökig. Sajnos a fa nem mosogatógép-barát anyag, mivel a magas hőmérsékletű víz képes repedéseket és duzzadást okozni benne. Az így keletkezett rések pedig kellemes otthont kínálnak a baktériumoknak , amik aztán előbb-utóbb az ember szervezetébe költöznek.

2. Ükanyáink díszes étkészletei

Ünnepnapok alkalmával az emberek szívesen emelik az étkezés fényét a régi díszes készletekkel, amivel természetesen nincsen semmi baj, de nem szabad őket a mosogatógépbe tenni. Ugyanis a mosogatószer és a kényes porcelán nem túl jó barátok. Legyen bármilyen kímélő a mosogatógépben használt szer, könnyedén tönkreteheti az antik edényeket, és kioldhatja belőlük például a nemesfémet.

3. Konyhakés

A szakácsok többsége biztosan a szívéhez kapna, ha kedvenc kését mosogatógépbe helyeznék. Mivel a már említett gépi mosogatószerek rendkívül erősek, könnyedén lecsökkenthetik ezeknek a kényes eszközöknek a várható élettartamát. Érdemes őket inkább kézzel letisztítani.

A mosogatógép hasznos, de nem szabad bármit belepakolni

A mosogatógép hasznos, de nem szabad bármit belepakolni

4. Fokhagymanyomó

Rendkívül nehezen tisztítható konyhai eszköz, és ezt a feladatot az ember szívesen bízná a mosogatógépre. De a fokhagymadarabok túl könnyen beragadhatnak az apró résekbe és az átázott darabok nem csak undorítóak, de egészségtelenek is. Hosszú távon jobban megéri hagyományos módon elmosogatni.

5. Műanyag sütőeszközök

A szilikon sütőformák, sütőpapírok nem mennek tönkre egy mosástól, de ha túl gyakran tesszük őket a mosogatógépbe, gyorsan elkopnak, ezért sokkal hasznosabb, ha kézzel tisztítjuk őket.

6. Hőszigetelt edények

Ne kockáztassuk kedvenc termoszunk épségét azzal, hogy betesszük a mosogatógépbe, ahol a nagy hő miatt a dupla szigetelt rétegű edények könnyen megrepedezhetnek, eltörhetnek. A repedések különösen veszélyesek, mivel baktériumok milliói költözhetnek beléjük.

7. Réz

A rendkívül mutatós rézből készült edények szinte biztosan elveszítik csillogásukat, ha kitesszük őket a mosogatógépben használt kíméletlen vegyi anyagoknak. Függően attól, mennyire erős a szer, amit használunk, az eredetitől teljesen eltérő színű edényeket vehetünk ki a gépből a mosogatás végeztével.

Betegséget okozó gombafaj talál otthonra a mosógépekben, mosogatógépekben és a legelterjedtebb háztartási gépekben. Egy tanulmány szerint ezek a szerkezetek remek táptalajt adnak az extrém körülményeket jól tűrő, potenciálisan az emberi egészségre is veszélyt jelenthető gombáknak. Hogy miként tarthatjuk tisztán a háztartási gépeket, azt az alábbi cikkünkben fejtjük ki!

8. Öntöttvas

Soha nem szabad az öntöttvas edényeket kitenni a mosogatógép erős hatásainak, mert nagyon gyorsan elveszíthetik védőrétegüket és elkezdhetnek rozsdásodni. Érdemes mindig kímélő mosogatószerrel tisztítani és azonnal leöblíteni és megszárítani ezeket az edényeket.

9. Műanyag

Csak olyan műanyagot mossunk a mosogatógépben , amire rá van írva, hogy szabad. A gépben ugyanis a műanyag könnyedén megolvadhat, és káros anyagokat bocsáthat ki a magas hőmérséklet miatt. De még a biztonságos műanyagot is helyezzük minél messzebb a gép legmelegebb pontjaitól.

10. Tapadásmentes edények

A mosogatógép könnyedén tönkreteheti a tapadásmentes edényeket, ezért az ilyen lábosokat, serpenyőket inkább hagyományos módon mosogassuk.

11. Címkék

Mielőtt bármit beteszünk a mosogatógépbe, győződjünk meg róla, hogy eltávolítottunk minden ragasztóval odarögzített címkét. A nagy hő a gépben feloldja a ragasztót, a papírdarabok pedig eltömíthetik a mosogatógépet. A ragasztott edényekkel is vigyázzunk, mert ezek darabokra hullhatnak, ha a ragasztójuk elolvadt.

12. Alumínium

Nem csak a réz és az öntöttvas, de az alumínium sem barátja a mosogatógépnek. Hatására az egyébként csillogó edények elfeketednek. A tökéletes tisztításhoz használjunk inkább ecetet vagy borkősavat.

13. Zománcozott edények

Ezek az edények sajnos könnyedén megsérülnek a mosogatógépben, a zománc lepattogzik, és a nyomában megjelenik a rozsda.

14. Törékeny dolgok

Sajnos semmi nem garantálja, hogy a mosogatógépbe helyezett törékeny dolgok túlélik a mosogatást. A porcelán, a kristály, de akár az ezüst étkészletek is sajnos nagyon könnyen megsérülhetnek, ezért inkább ne kockáztassunk.

15. Talpas poharak

Az ilyen típusú poharak sajnos nagyon könnyen eltörnek a mosogatógépben, készüljenek akár üvegből akár kristályból. Az ok a gép rázkódása, amit a vékonyra edzett pohár nem feltétlen bír ki. Ráadásul a magas hőmérséklet csak még törékenyebbé teszi az üveget.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: