Mi segíti az idegennyelv-tanulást?

Kutatók bizonyították, hogy minél több érzékünk kapcsolódik be a tanulásba, annál eredményesebbek vagyunk a nyelvtanulás területén.

Egy új kutatás eredményei a tanulás multiszenzoros elméletét bizonyítják. Az új vizsgálatban az derült ki, hogy könnyebben tanulunk akkor, ha többféle érzékünk működik egyszerre. A kutatók egy mesterséges nyelvvel kísérleteztek, és arra voltak kíváncsiak, hogy a nyelv megtanulása milyen módszerrel könnyebb. Az eredmények szerint a tanulás akkor eredményesebb, ha nemcsak olvassuk és/vagy halljuk a szavakat, de gesztusokat és képeket is tudunk hozzájuk kapcsolni - számolt be a Medical News Today.
Sokan gondolják, hogy a szavak listáinak szokásos tanulása nem eredményes az idegen nyelvek tanulásában. A kutatók azonban bizonytalanabbak voltak ennél: abból indultak ki, hogy egyáltalán nem világos, milyen tényezők befolyásolják az idegen nyelvek tanulásának hatékonyságát.

A kutatásuk azt mutatta, hogy ha a megtanulandó szavakhoz, illetve kifejezésekhez képeket, illetve gesztusokat - például egy kézmozdulatot - társítunk, akkor könnyebb őket memorizálni. A gesztusok használata akkor volt a leginkább eredményes, amikor a nyelvtanulók maguk végezték ezeket a mozdulatokat.

Még egy ok

Tudunk mondani még egy okot, hogy levegye a régen a polcon porosodó szótárjait: több nyelv magasfokú ismeretével az Alzheimer-kór is el fogja kerülni! Kattintson tovább!

Katharina von Kriegstein és kollégái a vimmish elnevezésű mesterséges nyelvet használták a kísérletekben; ezt a nyelvet kifejezetten kutatási célokra hozták létre. A nyelv fonológiai szabályai az olasz nyelvére emlékeztetnek. Egy héten át fiatal férfiakkal és nőkkel tanultattak meg vimmish szavakat; olyanokat, amelyek konkrét dologra utalnak (például kerékpár), illetve olyanokat, amelyek absztrakt dolgokat jelölnek (például gondolat). A vimmish főnevek tanulásához három különböző módszert alkalmaztak.

Az első módszer szerint tanulók elolvasták a szót, illetve a jelentését, illetve a szót kiejtve is meghallgatták. A második módszer szerint tanulók azon kívül, hogy olvasták és hallották a szót, még egy hozzá kapcsolódó képet, illetve gesztust is megnézhettek. A harmadik módszer szerint tanulók pedig olvasták, hallották a szavakat, látták a képet is, és maguk is produkálták a jelentéshez kapcsolódó gesztust.

Például a vimmish atesi szó 'gondolat'-ot jelent; ehhez a következő gesztus kapcsolódott:A vizsgálat további részében pedig tesztelték a résztvevők tudását: mennyire képesek előhívni a vimmish szavak jelentését. Eközben az agyukról fMRI-képeket készítettek. Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők inkább emlékeztek a szavakra akkor, amikor hozzájuk kapcsolódó gesztusokat is végeztek, illetve amikor képek kapcsolódtak a szavakhoz. Tehát az első módszerrel tanulóknál jobban teljesítettek a második módszerrel tanulók; de náluk is jobban teljesítettek a harmadik módszerrel tanulók, akik maguk végezték a mozdulatokat tanulás közben.

A kutatók a következő lépésben arra lesznek kíváncsiak, hogy a vizuális és a motoros kéreg aktiválódása-e az oka a jobb tanulási teljesítménynek.

A kutatást lipcsei Max Planck Intézet kognitív tudománnyal foglalkozó csapata végezte; eredményeiket a Current Biology című szaklapban publikálták.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt sokfelé felszakadozik a felhőzet, a déli területeken lehetnek felhősebb tájak.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag