Mi segíti az idegennyelv-tanulást?

Kutatók bizonyították, hogy minél több érzékünk kapcsolódik be a tanulásba, annál eredményesebbek vagyunk a nyelvtanulás területén.

Egy új kutatás eredményei a tanulás multiszenzoros elméletét bizonyítják. Az új vizsgálatban az derült ki, hogy könnyebben tanulunk akkor, ha többféle érzékünk működik egyszerre. A kutatók egy mesterséges nyelvvel kísérleteztek, és arra voltak kíváncsiak, hogy a nyelv megtanulása milyen módszerrel könnyebb. Az eredmények szerint a tanulás akkor eredményesebb, ha nemcsak olvassuk és/vagy halljuk a szavakat, de gesztusokat és képeket is tudunk hozzájuk kapcsolni - számolt be a Medical News Today.
Sokan gondolják, hogy a szavak listáinak szokásos tanulása nem eredményes az idegen nyelvek tanulásában. A kutatók azonban bizonytalanabbak voltak ennél: abból indultak ki, hogy egyáltalán nem világos, milyen tényezők befolyásolják az idegen nyelvek tanulásának hatékonyságát.

A kutatásuk azt mutatta, hogy ha a megtanulandó szavakhoz, illetve kifejezésekhez képeket, illetve gesztusokat - például egy kézmozdulatot - társítunk, akkor könnyebb őket memorizálni. A gesztusok használata akkor volt a leginkább eredményes, amikor a nyelvtanulók maguk végezték ezeket a mozdulatokat.

Még egy ok

Tudunk mondani még egy okot, hogy levegye a régen a polcon porosodó szótárjait: több nyelv magasfokú ismeretével az Alzheimer-kór is el fogja kerülni! Kattintson tovább!

Katharina von Kriegstein és kollégái a vimmish elnevezésű mesterséges nyelvet használták a kísérletekben; ezt a nyelvet kifejezetten kutatási célokra hozták létre. A nyelv fonológiai szabályai az olasz nyelvére emlékeztetnek. Egy héten át fiatal férfiakkal és nőkkel tanultattak meg vimmish szavakat; olyanokat, amelyek konkrét dologra utalnak (például kerékpár), illetve olyanokat, amelyek absztrakt dolgokat jelölnek (például gondolat). A vimmish főnevek tanulásához három különböző módszert alkalmaztak.

Az első módszer szerint tanulók elolvasták a szót, illetve a jelentését, illetve a szót kiejtve is meghallgatták. A második módszer szerint tanulók azon kívül, hogy olvasták és hallották a szót, még egy hozzá kapcsolódó képet, illetve gesztust is megnézhettek. A harmadik módszer szerint tanulók pedig olvasták, hallották a szavakat, látták a képet is, és maguk is produkálták a jelentéshez kapcsolódó gesztust.

Például a vimmish atesi szó 'gondolat'-ot jelent; ehhez a következő gesztus kapcsolódott:A vizsgálat további részében pedig tesztelték a résztvevők tudását: mennyire képesek előhívni a vimmish szavak jelentését. Eközben az agyukról fMRI-képeket készítettek. Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők inkább emlékeztek a szavakra akkor, amikor hozzájuk kapcsolódó gesztusokat is végeztek, illetve amikor képek kapcsolódtak a szavakhoz. Tehát az első módszerrel tanulóknál jobban teljesítettek a második módszerrel tanulók; de náluk is jobban teljesítettek a harmadik módszerrel tanulók, akik maguk végezték a mozdulatokat tanulás közben.

A kutatók a következő lépésben arra lesznek kíváncsiak, hogy a vizuális és a motoros kéreg aktiválódása-e az oka a jobb tanulási teljesítménynek.

A kutatást lipcsei Max Planck Intézet kognitív tudománnyal foglalkozó csapata végezte; eredményeiket a Current Biology című szaklapban publikálták.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+11, +16 °C
Minimum:
-2, +6 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a ködfoltok feloszlanak, illetve helyenként rétegfelhőzet képződhet belőlük, ezen kívül azonban napos időre készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag