Megvan a megoldás a poloskák ellen

Rájöttek a tudósok, hogyan lehet otthonunktól távol tartani a poloskákat.

A jó idő közeledtével a poloskák is újra megjelennek, és kezdik bevenni otthonunkat is. A büdös bogarak jelenléte nagyon zavaró tud lenni: szerencsére amerikai kutatók kikísérletezték, mekkora az a hézag, amelyen már nem tudja átpréselni magát az állat - írja a hvg.hu .

poloska
Megvan a megoldás, amellyel távol tarthatjuk a büdös bogarakat (Fotó: 123rf)

A rés, amelyen már nem jutnak át

Az elmúlt évek egyik leggyűlöltebb állata lett a kellemetlen szagú poloska , amelytől szinte lehetetlen megszabadulni. A lakásból alig lehet kitessékelni a klímaváltozás miatt nálunk is elszaporodó bogarakat, sőt a bejutásukat sem tudjuk igazán megakadályozni.

A mintegy másfél centiméter hosszúságú, barna vagy zöld színű poloskák bizarr külsejük, zajos éjszakai életmódjuk és a bűzmirigyeikből "veszélyhelyzetben" kibocsátott, kellemetlen szagú váladékuk miatt nem éppen a legkedvesebb vendégeink. Mit tehetünk, hogy ne jussanak be a lakásunkba? Kattintson!

A jelenség nem csak nálunk probléma, világszerte sokakat zavar, ezért a Virginiai Egyetem kutatói nemrég belefogtak egy kísérletbe: egy fából készült dobozba zárták a poloskákat, majd lyukakat és réseket vágtak rá, a doboz hőmérsékletét pedig elkezdték növelni, hogy a rovarok biztosan ki akarjanak jönni belőle. Arra az eredményre jutottak, hogy a poloskák a 7 milliméternél kisebb lyukakon, valamint a 3 milliméternél kisebb vágásokon nem fértek át, így a lakásba sem tudnak az ennél kisebb réseken bejutni.

Ezért hasznos a kutatás eredménye

Ugyan a poloskák egy sima ajtónyitást vagy szellőztetést is képesek kihasználni, ezzel a ténnyel érdemes tisztában lenni, hiszen a legtöbb ember úgy hiszi, a poloska igazából bármilyen kis helyen képes elférni. Ám ha tisztában vagyunk vele, hol lehetnek ennél nagyobb hézagok, ezen területek korrigálásával nagy mértékben csökkenthetjük a bejutó büdös bogarak számát.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Főleg a keleti területeken zártabb maradhat a felhőzet, amely nyugat felé haladva szakadozik, gomolyosodik, néhány órás napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, utóbbiakra délután elsősorban a Dunántúlon kell számítani. A keleti, délkeleti szél az ország keleti felén megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 25 fok között alakul. Késő estére 17 fok köré hűl le a levegő. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra