Meglepő dolog óvhatja meg a gyerekek fogát

Angliában 5 éve vezették be a cukoradót. Mutatjuk, milyen egészségügyi hatásai voltak az intézkedésnek.

A cukoradó bevezetése óta eltelt 5 évben jelentősen visszaesett a gyermekkori foghúzások száma Angliában – derült ki az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer friss Facebook-posztjából. Mint írták, egy 2018-ban elfogadott törvény értelmében az országban 20, illetve 30 eurocent adót vetettek ki minden olyan italra, amelyben 100 milliliterenként 5-8 gramm vagy annál több cukor található.

család fogat mos
Óvja a britek fogait az 5 éve bevezetett cukoradó – ettől még persze a helyes fogápolás is fontos! Fotó: Getty Images

A cukoradó meglepő hatása

Egy brit tanulmányra hivatkozva azt írták, hogy a kutatók – a cukoradó hatásainak feltérképezése érdekében – 18 év alatti személyek fogorvosi kezeléseinek adatait nézték át. A szakértők azt látták, hogy 2 évvel az adó bevezetése után máris 12 százalékkal csökkent a gyermekkori foghúzások száma a 2018 előtti időszakhoz képest.

A legjelentősebb változást a 4 év alattiak, illetve az 5 és 9 év közöttiek körében tapasztalták. Ez azért is különösen fontos, mert ez utóbbi korosztályt érinti a leginkább a fogszuvasodás.

Egyéb korlátozások is hozzájárulhattak a sikerhez

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a cukoradó bevezetése mellett egyéb intézkedéseket is bevezetett a brit kormány annak érdekében, hogy csökkentse a gyermekek cukorfogyasztásának mértékét. Korlátozták például a cukros termékek reklámozását és értékesítését.

Vélhetően ezek együttesen eredményezték a gyermekkori fogromlások és foghúzások számának jelentős visszaesését” – olvasható a Rizikometer posztjában.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok mindenhol javulnak, és jobbára közepesen vagy gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Legtovább az Északi-középhegységben lehetnek borult, párás tájak, ahol szitálás, esetleg kisebb eső előfordulhat. Másutt is legfeljebb csak gyenge zápor alakulhat ki. A Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések a déli, délkeleti szelet. A hőmérséklet délután jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél hűvösebb, hidegebb is lehet. Késő este 6, 12 fok valószínű. Ma egy hidegfront okozhat tüneteket az arra érzékenyeknél. Elsősorban fokozott görcshajlam, fejfájás, magas vérnyomás, szédülés jelentkezhet. A légnyomás nem változik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra