Ma este szuperhold: befolyásolják-e egészségünket a holdfázisok?

A hold változásait gyakran figyeljük, okoljuk, ha rosszul alszunk, de örülünk, ha a fázisokhoz igazodik menstruációs ciklusunk. Mítoszok, megfigyelések a mai szuperhold kapcsán.

A mai estén az idei legfényesebb és legnagyobb holdtöltét figyelhetjük meg. A szuperholdnak is nevezett jelenség legutóbb 2011 márciusában volt megfigyelhető. Akkor következik be, amikor az égitest pályáján a legközelebb kerül bolygónkhoz. A tudósok szerint a szuperhold ellenére sem kell tartani rendkívüli eseményektől: a Hold és a Föld közötti távolság kis változásai ugyanis nem elegendők ahhoz, hogy földrengést, vagy extrém árapály jelenséget váltsanak ki. A holdfázisokkal kapcsolatos egyéb megfigyelésekről azonban érdemes e jelenség kapcsán szót ejtenünk.

Holdfázisok

Szokott Ön éjszakánként az égre nézni, és meg tudná mondani kapásból, melyik fázisban tart éppen a Hold? Legtöbben zavarba jönnénk egy ilyen kérdésre. A nagyvárosok mesterséges éjszakai világossága, a fényszennyezés valóban nemigen teszi lehetővé a csillagászati megfigyeléseket, de a Hold azért még a belvárosokból is jól látható. A holdciklus négy fázisát különböztetjük meg. Az "újhold" idején az égitest éppen a Nap és a Föld közé áll, így a Földről nézve elsötétül. A következő szakasz a "növekvő hold" ideje, amikor a Hold egy D-betűt formál, "dagad". A "telihold" idején teljesnek, kereknek látjuk a Föld égi kísérőjét. Végül a Hold újra fogyatkozni kezd, ebben a "fogyó hold"; fázisban egy C-betűhöz hasonlít, "csökken".

Babona? Megfigyelés?

Az emberek évezredek óta aggodalommal figyelték a természet, benne saját testük változásait, keresték az okokat, összefüggéseket például a betegségek jelentkezése és a csillagászati, az időjárási , a légköri változások között. Így például a népi orvoslás a Hold ciklusa és az egyes testi-lelki állapotokban bekövetkező változások között ok-okozati kapcsolatot feltételezett. Bár a nyugati, modern orvostudomány ezeket az összefüggéseket elveti, és kutatásokkal sem sikerült igazolni, a köztudatban ma is szilárdan tartja magát a hiedelem, hogy a Hold vonzása, sugárzása, a látható holdciklus egyes szakaszai bizony, hatással lehetnek egészségünkre is.

Segítő vagy ártó hatások

Azzal régóta tisztában van az emberiség, hogy a Hold vonzása gravitációs hatást gyakorol a Föld óceánjaira, rendszeres időközönként hatalmas víztömegeket képes megmozgatni, és ennek a mozgásnak az intenzitása összefüggést mutat a holdfázisokkal is: teleholdkor például magasabb dagályra számíthatnak. E hatás ismeretében feltételezik évezredek óta, hogy ha a Hold ilyen erőt tud kifejteni, akkor az emberi szervezet, az idegrendszer finom működését is befolyásolni tudja, és hogy a testi-lelki állapotunkra gyakorolt hatás is függ az aktuális holdfázisoktól. A népi hiedelmek, a hagyományos orvoslás az újholdnak pozitív élettani hatásokat tulajdonít: ezek szerint a fizikai és szellemi teljesítmények ilyenkor nőnek, ez az időszak ideális időpontja lehet a méregtelenítő, gyógyító folyamatok elkezdésének. Egy héttel később, a növő hold ideje azonban épp ellenkezőleg, inkább az energiagyűjtés, a tárolás, a gyarapodás ideje, így például nem kedvez sem a fogyókúrának, sem a tisztulásnak, egyes hiedelmek szerint a műtét utáni sebgyógyulásnak sem.

A teliholdhoz kapcsolódik a legtöbb babonás hiedelem, ezt az időszakot általában negatív hatásúnak tartják, annak ellenére, hogy a vélekedések szerint az emberi teljesítőképesség ekkor éri el a csúcspontot. A telihold időszakáról úgy tartják, hogy "felborzolja" az érzékeny idegrendszert, kiegyensúlyozatlanná teszi az érzelmi életet, több az alvászavar, ekkor megszaporodnak a viták, az erőszakos cselekmények, felerősödik a depresszió, gyakoribb az öngyilkosság. Ezeket a feltételezéseket azonban a tudomány és a statisztika nem igazolta. Feltételezik azt is, hogy a női ciklus menete is összefügg a Hold változásaival, a telihold "meghozza" vagy erősebbé teszi a menstruációs vérzést . A negyedik, utolsó fázis, a fogyó hold hetének pozitív hatást tulajdonítanak: ez az idő (legalábbis az alternatív, illetve a hagyományos gyógyítók szerint) kedvez a tisztulásnak, gyógyulásnak, méregtelenítő folyamatoknak, fogyókúrának.

Nyitva maradt kérdések

Több kutatás is zajlott az utóbbi évtizedekben ezekkel a holdhoz fűződő élettani-egészségi hiedelmekkel kapcsolatban. Orvosok, biológusok, statisztikusok, természettudósok vizsgálták, van-e tapasztalati alapja ezeknek a sok évszázad óta a népi gyógyászatba ivódott összefüggéseknek: például növeli-e az agresszivitást a telihold, vagy befolyásolja-e a vérzékenységet, a női ciklust vagy éppen a fogyókúra, netán a sebgyógyulás eredményességét a Hold aktuális fázisa. Táplálkozástudományi szakemberek tagadják, hogy az anyagcsere, a táplálékbevitel és a tápanyag-hasznosítás bármelyik területére hatással lennének a Hold változásai. Így csak öncsalás arra hivatkozni, hogy egy-egy fogyókúra kudarcát a Hold kedvezőtlen állása okozta volna... A kutatók a statisztikákat megvizsgálva nem találtak összefüggést az erőszakos cselekmények gyakorisága és a telihold ideje között sem, sem a mások elleni, sem az önagresszió nem szaporodik meg ezekben a hetekben.

Nem ilyen egyértelmű a vizsgálatok eredménye a női ciklus, az alvászavarok, illetve az ideg- és kedélyállapot esetében. Ezeken a területeken bizonyos összefüggést a kutatók is lehetségesnek tartanak a holdfázisok és a testi-lelki állapotunk között. Azok a nők, akiknek a menstruációs ciklusát nem befolyásolja valamilyen hormontartalmú gyógyszer (például fogamzásgátló), nemegyszer tapasztalják, hogy ciklusuk megegyezik a hold fázisaival: a vérzés az újholddal együtt érkezik. Ez azonban puszta véletlen is lehet, hiszen a női ciklus és a holdhónap időtartama nagyjából egybeesik. Ahogy például kutyáinkon is megfigyelhetjük, hogy zavarja őket a telihold fénye, úgy az emberi érzékeny idegrendszerre is hatással lehet: egyes megfigyelések szerint többen kevésbé pihentető, felületesebb alvásról számolnak be telihold idején, nyugtalanabbnak, ingerlékenyebbnek érzik magukat.

Egy kis privát "biokronológia"

A sok évszázados vitát eldönteni nem tudjuk. Laikusként legfeljebb megfigyelhetjük, hogy saját szervezetünkre van-e hatással ez a titokzatos égitest, és ha igen, egyfajta "asztrológiai placebóként" kihasználhatjuk pozitív időszakait, és még jobban vigyázhatunk magunkra azokban a hetekben, amikor negatív hatást feltételezünk. Az biztos, hogy a természet felé nyitottság, illetve az önmagunk iránti nagyobb figyelem, az önvizsgálat, no meg a holdfényes éjszakákon tett, szemlélődő séta jót fog tenni testi és lelki egészségünknek egyaránt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Mi szükséges a Babaváró hitel igényléséhez?

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Jobbára borult lesz az ég. Az egyre erősödő csapadékzónából döntően eső, a főváros térségében és az északkeleti harmadban havazás valószínű. Az Északi-középhegység és a Dunakanyar térségében vastag hótakaró is kialakulhat. A halmazállapot-váltás határa a nap során fokozatosan tolódik észak felé, így egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. Legtovább az északi határnál tarthat ki a havazás. A délies szél estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +9 fok közé enyhül az idő, dél felé számíthatunk egyre magasabb értékekre. A frontérzékenyek napját kettős fronthatás nehezítheti meg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra