Ijesztően sok élelmiszert dobunk ki

Majdnem kétmillió tonna élelmiszer landol a magyar szemetesekben minden évben, és ennek alig a huszada hasznosítható.

Nem hoztak jelentősebb áttörést az élelmiszer-pazarlás visszaszorítását célzó hazai törekvések, a Magyarországon keletkező élelmiszer-felesleg mennyisége az elmúlt három évben nem csökkent. Évente nagyjából 1,8 millió tonna étel kerül a szemetesbe - írja a vg.hu. Nem csak a kidobott élelmiszer mennyisége az aggasztó, de annak újrafelhasználása sem túl hatékony: a kukában landoló ételekből 80-100 ezer tonna a menthető élelmiszer.

Így csökkenthetjük a háztartási hulladékot Néhány egyszerű praktikával jelentősen csökkenthetjük a háztartásunkban termelődő szemét mennyiségét, ezzel a Föld megóvásáért is sokat tehetünk. Kattintson!

A gyártók és az áruházak is pazarlóak

A kidobásra ítélt élelmiszerfelesleg gyűjtését itthon a Magyar Élelmiszerbank Egyesület végzi, akik a rászorulóknak juttatják el az amúgy fogyasztható, kifogástalan minőségű termékeket. A szervezet 14 éve gyűjti be gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól a feleslegessé vált termékeket, ez idő alatt több mint 62 ezer tonnányi élelmiszert osztottak szét az országban, a szállítmányok értéke meghaladta a 32 milliárd forintot.

Rengeteg élelmiszer landol feleslegesen a szemétben. Fotó: iStock
Rengeteg élelmiszer landol feleslegesen a szemétben. Fotó: iStock

Az élelmiszerek jelentős része nem is a háztartásokból kerül a szemetesekbe, a gyártók sokszor tonnaszámra öntik a szemetesbe az egyébként fogyasztható ételeket akár amiatt, mert hibás a csomagolása. A bevásárlóközpontok pékrészlegéről is rengeteg olyan termék kerül a kukába, ami egyébként fogyasztható lenne, csak egy kicsit megszáradt például. A kidobott gyümölcsök, zöldségek nagy része is felhasználható lenne még.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: