Így bukhatnak a fiatalok az szja-mentességen

A 25 év alattiak az idei évtől járó szja-mentességgel nemcsak nagyobb nettó jövedelmet kapnak, hanem több hitelt is vehetnek fel. A kedvezmény sajátossága, hogy a 25. életév betöltése után az szja-mentesség megszűnik, a nettó bér pedig ismét 15 százalékkal alacsonyabb lesz - hacsak nem emel bért a munkáltató.

Noha a 25 év alatti munkavállalók januártól akár több tízezer forinttal magasabb nettó bérrel számolhatnak az szja-mentességnek köszönhetően, a 25. életév betöltése után pénzt is bukhatnak miatta - írta meg közleményben a Bank360.hu.

ado
Pénzt is bukhatnak, amikor elérik a 25 éves korhatárt. Fotó: Getty Images

A 25 év alatti munkavállalók januártól élő szja-mentességének hatására a minimálbért keresők 133 ezer forint helyett 163 ezer forintot vihetnek haza nettóban, a garantált bérminimumot keresők pedig 172 ezer forint helyett 211 ezer forintot. A néhány tízezer forinttal magasabb nettó jövedelem több szempontból is befolyásoló tényező lehet hiteligénylésnél . Egyrészt magasabb törlesztőrészletet tudnak vállalni, így a jövedelemarányos törlesztési mutatóra (jtm) vonatkozó szabályoknak könnyebb megfelelni, másrészt olyan kamatkedvezményre tehetnek szert, amelynek köszönhetően olcsóbb lehet a hitelük. A teljes futamidőre nézve ez akár több százezer forintot is jelenthet.

Egy konkrét példán keresztül: az szja-mentességgel számolva a nettó jövedelem 211 900 forint, ennek a fele 105 950. Ekkora törlesztőrészlet vállalásával akár 6,3 millió forintos hitelösszeg igénylésére is van lehetőség. A teljes hiteldíjmutató (thm) mindkét esetben 10,90 százalék. A kedvezmény nélküli 172 900 forintos garantált bérminimummal számolva 86 450 forint lehet a maximum, amit hiteltörlesztésre lehet fordítani. 84 hónapos futamidővel számolva legfeljebb ötmillió forint igénylésére van így lehetőség.

Érdemes körülnézni

A hitelintézetek többségénél a kamatfeltételeket tekintve nincs különbség 172 ezer és 211 900 forint nettó jövedelem között - a kedvezőbb ajánlatok ugyanis általában nettó 250 ezer forint felett kezdődnek. Van azonban olyan hitelintézet is, ahol éppen 200 ezer forintnál húzták meg a határt, emiatt az szja-mentességnek köszönhetően akár kedvezőbb hitelt is lehet felvenni.

Az MKB Banknál hárommillió forintos hitelösszeggel és 60 hónapos futamidővel kalkulálva 13,80 százalékos thm-mel vehető fel személyi kölcsön, ha 172 900 forint nettó jövedelmet igazolunk, a havi törlesztőrészlet így 68 244 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 4 094 640 forint. 211 900 forintos igazolt jövedelem mellett viszont a thm már csak 9,40 százalék, ami 62 261 forintos havi törlesztőrészletet és 3 735 660 forint teljes visszafizetendő összeget jelent. Vagyis az ötéves futamidő alatt több mint 350 ezer forinttal kell kevesebbet törlesztenie annak, aki jogosult az szja-mentességre.

A kedvezmény sajátossága, hogy a 25. életév betöltése után az szja-mentesség megszűnik, a nettó bér pedig ismét 15 százalékkal alacsonyabb lesz - hacsak nem emel bért a munkáltató. Ha csökken a nettó bér, és nem éri el kamatkedvezményhez szükséges szintet, a hitel drágább lesz, mint a kedvezményes időszakban volt - ez magasabb havi törlesztőrészletet jelent, ami a jövedelemcsökkenést is figyelembe véve nehezebb anyagi helyzetet jelent az adósnak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +4 °C

A frontális felhőzet szakadozik, a gyenge csapadéksáv feloszlik. Általában többórás napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, melyekből elszórtan, hazánk északnyugati kétharmadán valószínű zápor, néhol zivatar is kialakulhat. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, Sopronnál és a Fertőnél, valamint záporok, zivatarok nyomán is megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra