A tavalyinál is szűkösebb évre számítanak a nyugdíjasok

Tízből hat nyugdíjasnak többet kellett az elmúlt évben rezsire, élelmiszerre és gyógyszerekre költenie. Minden negyedik nyugdíjasnak jelentősen romlott az anyagi helyzete, többségük pedig 2023-tól sem remél semmi jót.

A Pénzcentrum saját felmérésében azt vizsgálta, hogyan változtak a magyar nyugdíjasok kiadásai, mi az, amin spóroltak, és mire voltak kénytelenek többet költeni. A válaszadók 16,9 százalékának hónapról hónapra anyagi gondjai vannak, és 37,7 százalékuk nyilatkozta, hogy éppen csak kijön a jövedelméből, de félretenni már nem tud. Mindössze a válaszadók 15,8 százaléka jön ki gond nélkül a bevételeiből és van tartaléka is. Ezek az értékek 2022 óta romlottak: akkor még arányaiban kevesebb nyugdíjasnak voltak anyagi problémái.

nyugdíjasok, infláció, spórolás, kiadás, nyugdíj
Idén várhatóan még többet kell számolgatni. Fotó: Getty Images

Sokan eddig is csak a legszükségesebbre költöttek

Beszédes, hogy a válaszadó nyugdíjasok közül 27,9 százalékuk érzi úgy, hogy jelentősen romlott az anyagi helyzete az elmúlt év során. A válaszokból az is kiderült: nem sokan bíznak abban, hogy 2023-ban ez javulni fog, 30 százalék szerint nem fog változni, 57,2 százalékuk viszont a helyzet romlására számít. A kutatás résztvevőit megkérdezték részleteiben is, hogy mi az, amire többet, illetve kevesebbet költöttek a legjellemzőbb kiadások közül. A válaszokból az derült ki, hogy legnagyobb arányban a rezsire adtak ki többet az elmúlt egy évben a nyugdíjasok, a második helyen a gyógyszerek állnak, harmadik helyen pedig az élelmiszerkiadások.

A sok Nem tudom / Nem válaszolok válasz abból adódhat, hogy bizonyos cikkekre már korábban sem költöttek semennyit, így nem is tudtak azokból a költségekből lefaragni. Mint a szeszesital, dohányáru kategóriában, ahol a bizonytalanok aránya 16,6 százalék. Az egészségügyi vizsgálatok tekintetében pedig többen vannak azok, akik többet költöttek, viszont a 17,9 százalék is magas arány, akik lefaraghattak ebből a kiadásból.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +9 °C

Túlnyomóan napos idő várható fátyolfelhőkkel, az ország északkeleti harmadán gomolyfelhőkkel is. Csapadék nem lesz, és a szél is gyenge marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul, nyugaton lesz a melegebb, keleten a hűvösebb idő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra