Ételmérgezés nejlonzacskótól?

A többször használt nejlonzacskók a szennyezettség mértékének növekedése következtében fokozzák az ételmérgezés kockázatát - hívják fel a figyelmet szakemberek.

A zacskók "életen át tartó" használata a megbetegedések előfordulásának növekedéséhez vezethet, mert a vásárlók az új árukat olyan zacskókba teszik, amelyekben korábban nyers húst és zöldséget tároltak. A figyelmeztetést olyan időszakban fogalmazták meg, amikor a brit kormány egyre nagyobb vehemenciával ösztönzi a családokat arra, hogy a környezetvédelem érdekében minél többször használják fel újra a műanyag bevásárlószatyrokat. Nick Clegg brit miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy 5 penny adó bevezetését tervezik a nejlonzacskókra 2015-től, hogy visszaszorítsák a minden bevásárláshoz új nejlonzacskó szokását.

A szakértők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy az intézkedés súlyos veszélyt rejt a közegészségügy szempontjából, mert a többször használt nejlonzacskók gyakran "rendkívül szennyezettek" baktériumokkal. Hugh Pennington, az Aberdeen Egyetem bakteriológus professzora úgy véli, a lépés az ételmérgezéses esetek számának emelkedéséhez vezethet.

"Nagyon óvatosnak kell lennünk azt illetően, hogy rákényszerítjük-e az embereket a nejlonzacskók többszöri használatára" - nyilatkozta a professzor. "Vannak olyan zacskók, amelyeket nem szabad újra felhasználni, ezért nem lenne jó 5 penny adót kivetni olyan zacskókra, amelyek élelmiszer tárolására szolgálnak. Nem szabad például újra felhasználni olyan nejlonzacskókat, amelyekben akár előre csomagolt, akár nem előre csomagolt húst tartottak."

A szennyeződött nejlonzacskó ételmérgezést is okozhat
A szennyeződött nejlonzacskó ételmérgezést is okozhat

"Nagyon meglepne" - tette hozzá a professzor, "ha sokan elmosnák a zacskókat, de még ha így is tennének, akkor sem feltétlenül tudnának megszabadulni az összes kórokozótól. Lehet, hogy szabad szemmel tisztának látszana a zacskó, mégis nagy valószínűséggel találnánk bennük baktériumokat."

A Pennsylvaniai Egyetem nemrég készült kutatásából szintén az derült ki, hogy 25 százalékkal nőtt a bakteriális fertőzések, például E. coli fertőzések okozta kórházi kezelések száma azt követően, hogy San Franciscóban betiltották a nejlonzacskókat.

Ahol nedvesség és víz van, ott minden kis kórokozó jól érzi magát.A konyha duplán veszélyes: az ételmaradékok ugyanis megtapadnak a mosogató oldalán, a zsíros lerakódások pedig ideális helyet biztosítanak például a szalmonellának, a campylobacternek és a colinak. A lefolyóban gyorsan szaporodnak a mikroorganizmusok, a mosogatószivacs pedig egyenesen a legnagyobb fellegváruk: egy felmérés szerint egy ilyen kis szivacsban 7,2 milliárd baktérium tenyészik (összehasonlításként egyetlen grammnyi kerti talajban 2,5 milliárd van belőlük).

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció