Ennyit spórolhatunk, ha a szomszédban vásárolunk

Magyarországon legnagyobb az élelmiszer-infláció az Európai Unióban, és az árstop eltörlésével az üzemanyag is jelentősen drágult. Vajon mi a helyzet a szomszédos országokban most?

Az RTL Klub Házon kívül című műsorának stábja Romániában és Szlovákiában vizsgálta meg az ottani élelmiszerárakat. A szlovákiai bolt felé tartva a kinti inflációról egy ottani tanárnőt kérdeztek. Emlékei szerint a koronavírus-járvány időszakában kezdtek el felfelé kúszni náluk az árak. Teljesen természetes volt, hogy fizettek egy vásárlásért 30 eurót, abból lett 35, majd 40 euró, és most egy teljesen szimpla, alap vásárlás 50 euró alatt nem áll meg.

Szlovákiában 29, Magyarországon viszont 49 százalékkal nőttek az élelmiszerárak egyetlen év alatt a Világbank decemberi adatai szerint. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly ősszel ezt azzal indokolta, hogy Magyarország közel van a háborúhoz. Ukrajnától Szlovákia és Románia sincs messzebb, sőt, az árak mégsem szálltak el annyira, mint nálunk. Ha bolognai spagettit akarnánk főzni, Szlovákiában ez 6 euró 70 centből jönne ki, ez átszámítva 2600-2800 forintot jelent.

infláció, élelmiszerár, Szlovákia, Románia
Bizonyos dolgokat megéri a határ túloldaláról beszerezni. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

A polgármester is átjár vásárolni

Rimaszombattól 340 kilométerre, Kübekházán a polgármester, Molnár Róbert várja a stábot, őt a romániai Nagyszentmiklósra kísérjük el vásárolni. Molnárék már egy éve járnak át vásárolni Romániába, a megélhetés ugyanis még egy falu polgármesterének is komoly kihívást jelent. Kiszámoltuk, hogy egy nagybevásárlással, amikor egy hónapra vásárolunk be, 20-30 ezer forintot spórolunk. Amit ott megvettünk 70 ezerért, nálunk lett volna 100 ezer – mondja.

Tankolni is jobban megéri kint

A határ után rögtön az első benzinkútnál megállunk, itt a dízel literje 7,69 lej, átszámítva 615 forint, így literenként több mint 50 forintot lehet spórolni. Ez 60 liter tankolásakor 3000 forintot jelent. Hornyák József, a Portfolio szakértője szerint a választások előtti óriási pénzosztások, a gyenge forint, az árstopok, de az adó- és béremelések is közrejátszottak a magyar inflációs rekordban.

Összességében az inflációnak nagyjából a feléért külső tényezők, másik feléért belső tényezők okolhatók, és nyilván az is jelentősen hozzájárult, amikor a kormányzat kivetette az újabb különadót a kiskereskedelmi szektorra is – amit szinte egyik pillanatról a másikra beépítettek a fogyasztói árakba a vállalatok – összegzett a szakember.

Romániában a legolcsóbb a spagetti

Különadók Romániában is vannak, az árakon ez mégsem érződik úgy, mint Magyarországon. Molnár Róbertet arra kérte a stáb, hogy vásároljon egy bolognai tésztára valót, hogy kiderüljön, Romániában mennyiből jön ki a spagettivacsora. Olajat, tejet, margarint szerinte nem érdemes Romániában venni, ezek hasonló árban vannak, mint Magyarországon. A stábtagok összesen 146 lejt, tehát körülbelül 12 ezer forintot hagytak a romániai boltokban, ebből a bolognai spagettihez valók 2200 forintba kerültek, még kevesebbe, mint Szlovákiában.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +0, +6 °C

A reggeli párásságot követően sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék nem alakul ki, legfeljebb északkeleten lehet kisebb eső. Mérsékelt marad a szél, a csúcshőmérséklet 15, 20 fok között alakul. Kedden nem jön front. Kicsit hűvös lesz a reggel, emiatt kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, de napközben már a melegedés és a hőingás okozza a panaszokat. Fokozódik a migrénhajlam, többen fáradékonyak lehetnek, erősödhetnek a gyulladások. A napsütés hatására viszont javul a hangulat és a közérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: