A zuhanyozás ezért lehet veszélyes

Egy kutatás során megvizsgálták, milyen baktériumtelepek élnek a zuhanyfejeken, és hogyan hatnak az egészségünkre.

Egy kutatócsoport 656 amerikai és európai háztartásban lévő zuhanyfejről gyűjtött mintát, melyet aztán DNS-szekvenálással elemeztek. A vizsgálat segítségével a kutatók meg tudták állapítani, milyen baktériumfajok mekkora mennyiségben élnek a zuhanyfejeken.

Különböző mikrobaktériumokat azonosítottak a mintákon
Különböző mikrobaktériumokat azonosítottak a mintákon

A kutatók leggyakrabban különböző mikrobaktériumokat azonosítottak a mintákon.

A mikobaktériumok három fő csoportba oszthatók: tuberkulózist okozó baktériumok, leprát okozó baktériumok, és végül az összes többi, gyűjtőnevükön nem tuberkulózisos mikobaktériumok, amelyeket atípusos mikobaktériumoknak is neveznek.

A szennyeződés alapján régiókat különböztettek meg. Sokkal gyakrabban fordultak elő mikrobaktériumok az Egyesült Államokból származó zuhanyfejeken, mint az európaiakon, és különösen gyakoriak voltak az olyan földrajzi pontokon, ahol egyébként is gyakran fordul elő nem tuberkulózisos mikobaktériumok okozta tüdőbetegség - például Dél-Kaliforniában, Floridában és New Yorkban. A zuhanyfejeken megtelepedő baktériumoknak valószínűleg nagy szerepük lehet a betegség terjesztésében.

"Lenyűgöző mikrobiális világ virágzik a háztartásokban található zuhanyfejeken, az ott élő baktériumoknak pedig minden zuhanyzás alkalmával ki vannak téve az emberek" - mondta a vizsgálattal kapcsolatban Noah Fierer kutató. "A legtöbb mikroba ártalmatlan, de néhány bizony veszélyes lehet az egészségünkre. A következőkben azt szeretnénk majd tanulmányozni, hogy pontosan mi okozza a baktériumok ilyen látványos földrajzi elkülönülését."

Forrás: Daily Mail

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)