A zuhanyozás ezért lehet veszélyes

Egy kutatás során megvizsgálták, milyen baktériumtelepek élnek a zuhanyfejeken, és hogyan hatnak az egészségünkre.

Egy kutatócsoport 656 amerikai és európai háztartásban lévő zuhanyfejről gyűjtött mintát, melyet aztán DNS-szekvenálással elemeztek. A vizsgálat segítségével a kutatók meg tudták állapítani, milyen baktériumfajok mekkora mennyiségben élnek a zuhanyfejeken.

Különböző mikrobaktériumokat azonosítottak a mintákon
Különböző mikrobaktériumokat azonosítottak a mintákon

A kutatók leggyakrabban különböző mikrobaktériumokat azonosítottak a mintákon.

A mikobaktériumok három fő csoportba oszthatók: tuberkulózist okozó baktériumok, leprát okozó baktériumok, és végül az összes többi, gyűjtőnevükön nem tuberkulózisos mikobaktériumok, amelyeket atípusos mikobaktériumoknak is neveznek.

A szennyeződés alapján régiókat különböztettek meg. Sokkal gyakrabban fordultak elő mikrobaktériumok az Egyesült Államokból származó zuhanyfejeken, mint az európaiakon, és különösen gyakoriak voltak az olyan földrajzi pontokon, ahol egyébként is gyakran fordul elő nem tuberkulózisos mikobaktériumok okozta tüdőbetegség - például Dél-Kaliforniában, Floridában és New Yorkban. A zuhanyfejeken megtelepedő baktériumoknak valószínűleg nagy szerepük lehet a betegség terjesztésében.

"Lenyűgöző mikrobiális világ virágzik a háztartásokban található zuhanyfejeken, az ott élő baktériumoknak pedig minden zuhanyzás alkalmával ki vannak téve az emberek" - mondta a vizsgálattal kapcsolatban Noah Fierer kutató. "A legtöbb mikroba ártalmatlan, de néhány bizony veszélyes lehet az egészségünkre. A következőkben azt szeretnénk majd tanulmányozni, hogy pontosan mi okozza a baktériumok ilyen látványos földrajzi elkülönülését."

Forrás: Daily Mail

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső