A WC tartályában kellene kezet mosni

A WC-t tiszta ivóvízzel leöblíteni kész pazarlás, a kézmosóval felszerelt toalett tartály azonban környezetbarát és víztakarékos megoldást jelenthet. A Tudatos Vásárló kiszámolta, hogy mennyit lehet spórolni egy ilyen megoldással!

A világ boldogabbik felén igen szabadosan bánunk az ivóvízzel - míg egyes országokban a létfenntartáshoz elegendő vízmennyiség sem áll rendelkezésre, mi tiszta ivóvízben fürdünk, és ezzel is öblítjük le a toalettet. Az igazán elszántak találhatnak környezetbarát megoldást erre, ha családi házban laknak, hiszen ott kialakítható alomszék vagy más néven komposztvécé. A társasházban lakóknak, viszont nincs erre lehetőségük. A Tudatos Vásárló egy igen kreatív ötletre hívta fel a figyelmet, amivel egy négyfős család komoly vízmennyiséget spórolhat meg éves szinten.

Az elképzelés szerint a WC tartályát kézmosással tölthetjük fel, a tiszta víz egy kis csapon keresztül folyik a tartályba, a töltődés ideje alatt a csapnál megmoshatjuk a kezünket. Így a kézmosáshoz szükséges víz teljes egészében megtakarítható. Öblítésnél itt is lehetőségünk van választani a fél- és a teljes öblítés között. A módszerrel nyilvánvalóan spórolhatunk a vízen, a kérdés az, hogy mennyit, és mikor térül meg az átalakítása.

A Tudatos Vásárló egy négyfős családdal számolt, amely fejenként négyszer használja a WC-t egy nap, és 3,2 liter tiszta vizet folyat el a kézmosáshoz. Mivel a kiskorú gyermek többet pancsol, így 4 literre kerekítve éves szinten mintegy 1.460 liter vízhasználatot jelent. Jelenleg a piacon kapható WC tartályok ára 7 ezer forinttól 40 ezer forintig terjed, a kézmosós változat nagyjából 26 ezer forintba kerül. Így a 0,5 forint/literes budapesti víz-és csatornahasználati díjjal számolva igen lassan térül meg a beruházás, pusztán anyagi megfontolásból ezért nem érdemes megvásárolni.

Hány másodpercig, és kezének mely részeit dörzsöli szappannal? Hogyan szárítkozik? Hogyan megy ki a helyiségből, ahol kezet mosott? Helyes kézmosással számos betegséget előzhet meg, melyhez tippeket az alábbi videónkban talál!

Viszont lakásfelújítás esetén, ha mindenképpen újat vásárolnánk, érdemes néhány ezerrel többet áldozni egy ilyen toalettre, mert nem csak spórolhatunk vele egy keveset, de lakásunkat is környezettudatosabbá tehetjük.

Egy litván feltaláló a piszoárból csinált mosdókagylót

Hasonló ötlettel állt elő korábban egy litván tervező is, aki a vizelés utáni kézmosást szerette volna népszerűsíteni a férfiak körében "Stand" névre hallgató kreációjával. A szerkezet egy piszoár fölé helyezett, érintés nélkül nyitható, mozgásérzékelős csapot jelent, amellyel - miközben kezet mosunk - a toalettet is leöblítjük. A fogadtatás viszont nem maradéktalanul pozitív, mert vannak, akik szerint higiéniai aggályokat vet föl a piszoárban történő tisztálkodás. "Akinek eddig nem volt szokása kezet mosni vizelés után, a csappal szemben állva biztosan nem feledkezik meg róla" - magyarázta a feltaláló.

A Michigani Állami Egyetem friss eredményei alapján a férfiak 15 százaléka egyáltalán nem szokott kezet mosni mosdóhasználat után, míg a nőknél ez az arány 7 százalék. Szappant csupán az urak fele használ, míg a hölgyek több mint háromnegyede.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)