A szamártej az új csodaszer?

Állítólag Kleopátra szamártejben fürdött, Ferenc pápát pedig szamártejjel táplálták, amikor csecsemő volt. Újabb vizsgálatok azt igazolták, hogy a szamártejnek jótékony hatása lehet az asztmára, az ekcémára és a pszoriázisra. Tényleg a szamártej lesz az új csodaszer?

Tényleg csodaszer a szamártej?

Kevés betlehemes jelenetből hiányozhat a csacsi, aki odahajol a kis Jézushoz, hogy leheletével melengesse. De vajon ki sejthette akkor, hogy a szamaraknak jótékony hatásuk van az egészségre? A legenda szerint Kleopátra, ókori egyiptomi királynő naponta szamártejben fürdött; állítólag ennek köszönhette legendás szépségét. Az újabb keletű érdeklődés pedig azért is indult meg a szamártej iránt, mert kiderült, hogy Ferenc pápát szamártejjel táplálták csecsemőkorában - írja korábban a The Telegraph, amelynek szerkesztője maga is kipróbálta, és hatásosnak találta a csodaszert.

A szamártej laktózban gazdag, de zsírszegény
A szamártej laktózban gazdag, de zsírszegény

A szamártej igen gazdag laktózban, ugyanakkor zsírszegény. Szakértők szerint az emlősök közül a szamár teje hasonlít leginkább az emberére. Az ENSZ állásfoglalása szerint a szamártejnek "különlegesen jótékony hatása" van az egészségre. A benne található fehérjék pedig azok számára is fogyaszthatóvá teszik, akik a tehéntejre allergiásak.

Tudta-e? Megdőlt egy hidelem a tejről: nagy mennyiségű fogyasztása nem erősíti a csontokat, sőt! A kutatás részleteit itt olvashatja!

A szamártej az új trend?

Az újabb keletű szamártej-mániának köszönhetően például Cipruson több olyan boltot találhatunk, amelyekben szamártejből készült szappant, illetve más kozmetikumokat, szamártejlikőrt, szamártejből készült csokoládét árulnak. A szigetországban a szamártej termelésével és felhasználásával foglalkozó farmoknak különösen nagy forgalmuk van. A turisták a csodájára járnak a dolognak, és veszik a szamártejből készült termékeket, mint a cukrot. A szamártejes szappan például egyes beszámolók szerint nagyon jót tesz a pszoriázisnak, azaz a pikkelysömörnek.

A szamártej antiallergéneket tartalmaz

Egy ilyen szamártej-feldolgozó farm dolgozói körében végzett felmérést Dr. Photis Papademas, a ciprusi műszaki egyetem munkatársa. A vizsgálati személyek rendszeresen fogyasztanak nyers szamártejet; az egészségügyi állapotukról kérdezték ki őket. Azt találták, hogy a szamártejfogyasztók, különösen a gyerekek körében kevesebben szenvednek asztmában, ekcémában, illetve egyéb bőrbetegségben.

A szamártej antibakteriális hatású enzimeket, és antiallergéneket tartalmaz - ez mindenképpen jót tehet az egészségnek, elsősorban a bőr egészségének. Ugyanakkor a kutató arra is figyelmeztet, hogy egyelőre a hatás nem tekinthető bizonyítottnak; ehhez klinikai vizsgálatokra lesz szükség.

A szamártejből a szakértők napi 60 ml fogyasztását javasolják. A szamártejnek nincs szaga, íze hasonló a tehén tejéhez, de egy kicsit édesebb. A szamár teje nagyon hasonló az emberéhez. Ez azért van, mert a szamárnak - akárcsak az embernek - egy gyomra van, ellentétben például a tehénnel. Az emésztőrendszeri hasonlóság okozza a kiválasztott tej hasonlóságát.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)