A lakás legveszélyesebb pontjai

Egy baba érzékezése minden család életét fenekestül felforgatja. Nem csak a napirendünket kell a kis jövevény igényeire szabni, de az otthonunkat is bababiztossá kell alakítani.

Nem is gondolnánk, hogy egy átlagos családi ház mennyi babaveszélyt rejthet magában. Természetesen a legkézenfekvőbb bajforrásokat a legtöbb szülő jóval a kicsi érzekése előtt elhárítja - ilyen például az éles sarkak tompítása, a konnektorok elfedése vagy éppen a tisztítószerek elrejtése - vannak azonban olyan elsőre ártalmatlannak tűnő bútorok, felületek, melyeket egy kezdő szülő nem feltétlenül ítélne kockázatosnak. Ezekre szeretnénk a következőkben felhívni a figyelmet.

Az otthonunkat is bababiztossá kell alakítani.
Az otthonunkat is bababiztossá kell alakítani. Fotó: iStock

Kiságy

Az egyik legnagyobb veszélyforrást maga a kiságy jelenti. Sokan gondolhatják azt, hogy bármilyen, távoli rokontól örökölt gyerekágy tökéletesen megfelelő lehet egy újszülött babának, ez azonban egyáltalán nincs így. Jó néhány kritérium van, aminek egy biztonságos kiságynak meg kell felelnie.

Fontos, hogy 6 centiméternél ne legyen nagyobb a távolság a kiságy rácsai között, hogy véletlenül se szoruljon be közéjük a baba feje. De arra is figyeljünk oda, hogy a matrac jól illeszkedjen az ágyhoz. Ha ugyanis a matrac és az ágy széle közé befér két ujjunk, akkor a matrac túlságosan kicsi, és fennáll a veszélye, hogy a baba végtagjai beszorulhatnak.

Ugyanígy fontos, hogy a matrac ne legyen túl puha, nehogy belesüppedjen a kicsi, és hogy a lepedő szorosan a matrac alá legyen gyűrve, ezzel is elkerülve, hogy a baba belegabalyodhasson

Veszélyes utcai ruhában ülni az ágyra? Részletek!

Pelenkázó

Csak egy pillanatnyi figyelmetlenség és meg is történik a baj. Egy izgő-mozgó kisgyerek könnyen legurulhat a pelenkázó asztalról, éppen ezért nagyon fontos, soha ne hagyjuk egy percre se magára a pelenkázóra fektetett babát. A legbiztosabb, ha előre minden szükséges kelléket odakészítünk, így minden karnyújtásnyira lesz, és nem kell a gyerekünknek hátat fordítani.

Ablakok és reluxák

A reluxák is rendkívül veszélyes a kicsikre - nem egy végzetes baleset történt már úgy, hogy a kisgyerekek megfulladtak a reluxák nyakukra tekeredett zsinórjától. A szakemberek éppen ezért azt tanácsolják, hogy a gyerek kiságyát a lehető legtávolabbra helyezzük az ablakoktól, elkerülve ezzel nem csak a zsinórok okozta baleseteket, hanem azt is, hogy a kicsik esetleg felmásszanak az ablakba.

Instabil bútorok

A legnagyobb veszélyt gyakran az olyan ártalmatlannak tűnő bútorok jelentik, mint az állólámpák vagy éppen a különféle kisebb-nagyobb szekrények. Az instabil, rögzítés nélküli bútorokat a baba csimpaszkodása könnyen felboríthatja, éppen ezért még a baba jövetele előtt érdemes mindent rögzíteni.

Nem biztosított ajtók

A gyerekek még nincsenek tisztában a saját erejükkel, az ajtókat viszont szeretik csapkodni - ebből a párosításból pedig könnyen tragédia lehet. Annak érdekében, hogy saját ujjacskáikra, vagy esetleg kistestvérükre véletlenül se csapják rá az ajtót, érdemes ajtóbecsapódás-gátlókat felszerelni. Nem feltétlenül muszáj a lakás minden ajtajára tenni belőlük, elég csak azokra, amelyek napközben nyitva vannak.

Forrás: Daily Mail

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)