Jelek, hogy öregszik a testünk

Habár az idő valóban észrevétlenül gyorsan telik, senki sem egyik napról a másikra öregszik meg. Ha tisztában vagyunk a folyamattal, még időben kellő figyelmet szentelhetünk a különböző szerveink fiatalon tartásának.

40 - szem

A szemünk életünk hajnalán úgy működik, mint egy fényképezőgép multifokális lencséje. 40 éves korunkra azonban a látósugara jelentősen lecsökken. Annak érdekében, hogy megőrizzük szemünk egészségét, mellőzzük a dohányzást, és viseljünk jó minőségű napszemüveget , az UV-sugárzás és a cigarettázás ugyanis növeli a szürke hályog kialakulásának esélyét.

Hogyan válasszunk napszemüveget? A megfelelő napszemüveget megtalálni nem kis feladat, hiszen számtalan szempontot figyelembe kell venni ahhoz, hogy kényelmes, divatos és szemünket kímélő darabot válasszunk. Nyaralás alatt pedig fokozottan védeni kell a szemünket - kattintson !

35 - izmok

Ahogy öregszünk, kivétel nélkül mindannyiunk szervezete izmot veszít, miközben egyre több zsírt raktároz el. Ez a folyamat sajnos a negyvenes éveinkre még látványosabbá válik. Éppen ezért elkerülhetetlen, hogy sportolni kezdjünk, ha szeretnénk megóvni izmainkat a fokozatos leépüléstől.

35 - csontok

35 éves kor fölött a csontállomány évente 1 százalékot veszít a tömörségéből (ez a menopauzát követően még intenzívebbé válik). A csontritkulás megelőzésében a súlyokkal történő edzés bizonyítottan rendkívül hatékony. Egy 2015-ös kutatás szerint pedig mindössze napi kétszer 20 helyből felugrással jelentősen növelhető a csípőcsont csontsűrűsége.

30 - tüdő

A tüdő kapacitása 30 éves kor fölött évente 1 százalékkal csökken. A folyamat a passzív, ülő életmódot folytatóknál egyértelműen gyorsabb, mint azoknál, akik rendszeresen sportolnak. A tüdő egészségének megőrzésében a kulcs tehát nem más, mint a mozgás.

18 - bőr

A szomorú hír az, hogy szintén évente 1 százalékkal csökken a bőr kollagén- és elasztintartalma, melyek a bőr rugalmasságának megőrzésében játszanak jelentős szerepet. Lassíthatjuk a folyamatot, ha nem dohányzunk , egészségesen táplálkozunk, és mindennap használunk fényvédőt, akkor is, ha ki sem tesszük a lábunkat a lakásból. A legújabb kutatások szerint ugyanis bizonyos neonlámpák, sőt a telefonunk és elektronikai eszközeink kijelzői is olyan bőrkárosító UV-fényt bocsátanak ki, melyek fokozzák a ráncképződést.

70 - agy

Az agy leépülése sem egyik napról a másikra történik. Nagyjából 70 éves korunk körül kezdjük el észrevenni, hogy érezhetően romlanak az agyi funkcióink. A legfontosabb, hogy folyamatosan olyan kihívást jelentő aktivitással (például internetezés, rejtvényfejtés ) stimuláljuk az agyat, mely segít szinten tartani az agyműködést.

A rejtvényfejtés is segíthet edzésben tartani az idős emberek agyát
A rejtvényfejtés is segíthet edzésben tartani az idős emberek agyát

60 - fül

Habár az időskori hallásvesztés fokozatosan következik be, a 65 és 74 év közöttiek egyharmadánál egyértelműen jelentkezik a probléma. Sajnos nem sokat tehetünk ellene, a hangos zene hallgatása vagy a túl nagy zajban (például építkezésen) végzett rendszeres munka azonban vitathatatlanul ront a helyzeten.

65 - szív

Az idő előrehaladtával a szívizom sejtjeinek száma megfogyatkozik, a mérete azonban nő, ami a szív falának megvastagodását idézi elő. Ezzel együtt az artériák rugalmassága is csökken. 20-30 éves kor körül az állóképességünk eléri a csúcspontját, majd tízévente 10 százalékkal csökken. A különböző szívet érintő megbetegedések pedig jellemzően 65 éves kor körül jelentkeznek.

50 - vese

Lehetséges, hogy ebből mi mit sem érzékelünk, a vesefunkciónk azonban 50 éves korunk körül romlásnak indul. A legjobb, amit tehetünk, hogy elegendő vizet iszunk. Mivel a szomjúságérzet a kor előrehaladtával csökken, ezért lehetséges, hogy erre a nap folyamán többször figyelmeztetnünk kell magunkat. Kutatások igazolják, hogy azok, akik több folyadékot isznak, kevésbé szembesülnek veseproblémákkal.

60 - gyomor

A bélben és a vékonybélben elhelyezkedő finom, hajszerű bolyhok, melyek a tápanyag-felszívódásban játszanak fontos szerepet, 60 éves kor körül sorvadásnak indulnak. Ennek következménye, hogy idősebb korban gyengül az emésztés, és csökken a tápanyagok felszívódása. Éppen ezért lényeges, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozzunk, és fogyasszunk a korunknak megfelelő étrend-kiegészítőt.

A cikk a Nők Lapja Egészség Örökké fiatal különszámában jelent meg.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)