Az orvosi vény és ami mögötte van

Számos gyógyszert csak vényre adnak ki, melynek megírását szigorú szabályok rögzítik. E jogszabályok célja, hogy megakadályozzák a gyógyszerekkel történő visszaéléseket, valamint szabályozzák a gyógyszerek rendelését.

Mi a vény?

Az orvosi recept vagy vény az a hivatalos dokumentum, melyen az orvos utasítja a gyógyszerészt egy adott gyógyszer elkészítésére, kiszerelésére és kiadására. A szabály szerint kiállított vény közokirat, amelynek a törvény előtt bizonyító ereje van. Ezért tintával írottnak, olvashatónak és egyértelműnek kell lennie. Mivel közokirat, másolni, megváltoztatni, hamisítani tilos a visszaélések megelőzése miatt.

A gyógyszerrendelés módja

Az egészségügyi ellátás része a gyógyszerellátás, amelynek célja biztosítani a gyógyító és megelőző tevékenységhez a gyógyszerek hivatalos jegyzékében szereplő megfelelő minőségű, biztonságos és költség-hatékony gyógyszereket. Gyógyszer rendelésére jogosult minden orvos és fogorvos, aki az orvosi diplomához kötött tevékenység folytatására jogosult, és a külön jogszabályban meghatározott gyógyszerrendelésre jogosító orvosi bélyegzővel rendelkezik. A különböző szakorvosok a szakterületük profiljába eső gyógyszerek rendelésére lehetnek jogosultak, ezt külön jogszabály határozza meg. Szakorvosi javaslatra azonban a háziorvosok is felírhatják ezeket a szereket.

Az orvosi vény részei

Az orvos a gyógyszert a vényen rendeli. A recepten fel kell tüntetni a felíró orvos nevét, rendelőjének címét és telefonszámát, hogy bármilyen kérdés vagy probléma esetén fel lehessen őt keresni. A gyógyszerrendelés keltét a felírás érvényességi ideje miatt kell ráírni, ugyanis a vényen rendelt gyógyszer a rendeléstől számított 90 napig adható ki. A beteg nevét, lakcímét, születési idejét és TAJ-számát is fel kell tüntetni.

A vény utasítás részét az orvosok a szakma szabályai szerint latinul írják le, illetve latin rövidítéseket alkalmaznak. Az első rövidítés az Rp., mely minden recepten nyomtatva található. Ez a recipe latin szó rövidítése, melynek jelentése végy, vegyél. Ezután az utasítás tartalmazza a rendelt gyógyszer nevét és mennyiségét. Az orvosnak a vényen a hatályos Gyógyszerkönyvben, az Országos Gyógyszerészeti Intézet határozataiban, hivatalos közleményeiben, valamint a vonatkozó jogszabályokban feltüntetett gyógyszerneveket, illetve rövidítéseket kell alkalmaznia.

Végül pedig utasítást kell adnia a gyógyszerésznek a gyógyszer elkészítését, kiszerelését, szignálását illetően. A szignatúra utasítás a beteg számára, a beteg anyanyelvén történik, számára érthető módon és világosan leírja a gyógyszer adagolását és az alkalmazás módját, ezt írják rá a gyógyszerészek a dobozra. A vény csak az orvos aláírásával és pecsétjével együtt érvényes. Ha bármilyen javítást eszközöl a felíró a recepten, azt is aláírásával és pecsétjével hitelesíti, hogy ezzel kizárja a hamisítás lehetőségét.

A vény csak az orvos aláírásával és pecsétjével együtt érvényes

A vény csak az orvos aláírásával és pecsétjével együtt érvényes

Különleges utasítások

Egy vényen csak egyféle gyógyszer rendelhető, illetve egy vényre csak egyféle gyógyszer adható ki. De gyógyszert az orvos vagylagosan is rendelhet, ám ekkor a gyógyszerésznek rá kell írni, melyiket adta ki a betegnek. Ha az orvos erős hatású, belsőleges használatra szánt gyógyszert olyan adagolásban rendel, amely a megállapított legnagyobb egyszeri vagy napi adagot meghaladja, a túllépést felkiáltójellel és aláírásával jelölnie, valamint bélyegzőjével külön igazolnia kell.

Az orvosnak a rendelt gyógyszer mennyiségét úgy kell meghatároznia, hogy a beteg szakszerű gyógykezeléséhez szükséges legközelebbi orvosi vizsgálatig elegendő legyen. A krónikus betegek, a rendszeres gyógyszerszedésre szorulók számára a házi- vagy kezelőorvos háromhavi gyógyszermennyiséget is felírhat, tehát nem kell havonta gyógyszerfelírás miatt felkeresni a háziorvosi vagy szakorvosi rendelőt.

A gyógyszer kiválasztása

A beteget tájékoztatni kell a különféle árú és egymással egyenértékű készítményekről, hogy az orvossal egyeztetve eldönthessék, melyiket tudja megvásárolni. A különböző receptnyomtató programok a lehetőségek tárházát kínálják a gyógyszerfelírás egyszerűsítéséhez, felgyorsítják a folyamatot. Tartalmazzák például a betegekhez kapcsolódó állandó gyógyszereket, továbbá az előzőleg már felírt, helyettesítő gyógyszereket, segítenek a költség-hatékony gyógyszerfelírás tekintetében illetőleg hatóanyag szakértői adatbázissal is rendelkeznek.

A háziorvosok dönthetik el, hogy melyik gyógyszer a legmegfelelőbb , s egyúttal legmegfizethetőbb betegeik számára. Minősített számítógépes program segítségével kell a háziorvosoknak kiválasztaniuk az azonos hatóanyagú, egyenértékű gyógyszerek közül a legolcsóbbat, s ezt kell felajánlaniuk a betegeknek. Ettől csak akkor térhetnek el, ha orvosi indok szól egy másik, drágább szer mellett, vagy a beteg írásban jelzi, hogy a gyógyszerátállítás kockázatát nem vállalja, és kifizeti a drágább orvosság többletköltségeit. Amennyiben az orvos az általa felírt recepten nem zárja ki a helyettesíthetőséget, a gyógyszerész köteles erről a beteget tájékoztatni, s a beteg egyetértése esetén a terméket helyettesíteni.

Ha a gyógyszerész formai hibára hivatkozva megtagadja a gyógyszer kiadását , az valószínűleg a fenti szabályozás miatt történik, nem azért, hogy még jobban elvesszünk az egészségügy útvesztőjében.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Nyugat felől az északi, északnyugati megyékben, valamint az ország középső részén megnövekszik, néhol megvastagszik a felhőzet, délnyugaton, illetve délkeleten csak átmeneti felhőzet-növekedés zavarja meg a derült időt. Az Észak-Dunántúlon fordulhat elő zápor, zivatar. A déli szél a Dunántúlon északnyugatira fordul, és időnként megélénkül. Erősebb szél csak zivatarok környezetében fordulhat elő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között valószínű. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra