Több fájdalomcsillapító lesz vényköteles

HáziPatika

Néhány ibuprofentartalmú készítmény a jövőben vénykötelessé válik. A döntés már biztos, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy pontosan melyek ezek, és mikortól vezetik be a változásokat.

Több ibuprofentartalmú készítmény vényköteles lesz a jövőben a patikákban - ezt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közölte a Világgazdasággal. Azt azonban egyelőre nem mondták meg, hogy mikortól.  Annyi biztos, hogy azoknál lesz szükség recept felírására, amelyeknél  a biztonságos napi dózis nem haladja meg az 1200 milligramm ibuprofént, illetve a 600 milligramm dexibuprofént.

Jelenleg egyébként  57 készítmény tartalmazza ezt a hatóanyagot, és csupán tíz lesz biztosan vényköteles. Néhánynál pedig a jogosult dönti el, kéri-e az átsorolást - az intézet szerint. Az OGYÉI azt is hozzátette: az intézkedés csak a tablettákat érinti, a szirupok, szuszpenziók, illetve kombinációs készítmények továbbra is szabadon megvásárolhatók lesznek a gyógyszertárakban. Ez azt jelenti, hogy 20-30 készítmény biztosan vény nélküli marad. 

Az ibuprofentartalmú készítmények körülbelül fel vényköteles lesz a jövőben.
Az ibuprofentartalmú készítmények körülbelül fel vényköteles lesz a jövőben. Fotó: 123rf

Mit kell tudni az ibuprofenről? Korábbi cikkünkből kiderül!

Mivel a patikusok sem ismerik pontosan, hogy mely gyógyszerekről van szó, kiszámíthatatlan az ő reakciójuk is, és a lakosságé is - nyilatkozta a lapnak Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója. A szakember szerint jó lenne többet tudni még a bevezetés előtt, hiszen a patikák ez alapján készleteznének. Ráadásul arra is komoly az esély, hogy a lakosság körében kialakul egyfajta felvásárlási láz. A gyógyszertáraknak pedig időben el kellene dönteniük, hogy növeljék-e a készleteiket, vagy inkább csökkentsék. 


Magyarországon egyébként az ibuprofentartalmú készítmények kizárólag vény nélkül érhetők el,  és évente 2,5-3 millió dobozzal vesz belőlük a hazai lakosság. Főleg az alacsonyabb, a napi 1200 milligrammnál kevesebb hatóanyagot tartalmazó termékeket használják széles körben heveny fájdalomra, lázra, meghűlésre.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait