Váratlan veszélyt okoz az abortuszjog korlátozása

A terhességmegszakításhoz való jog korlátozása fokozhatja az öngyilkosság kockázatát fiatal nők körében – állítják amerikai kutatók.

A tavalyi évben az amerikai legfelsőbb bíróság egy döntése lehetőséget biztosított arra, hogy a korábbiakkal ellentétben immár az Egyesült Államok tagállamai rendelkezhessenek a abortusz engedélyezéséről és tiltásáról. Több állam be is tiltotta a művi terhességmegszakítást, ami azonban egy friss kutatás szerint súlyos társadalmi következményekkel járhat. A Pennsylvaniai Egyetem és a Philadelphiai Gyermekkórház (CHOP) szakemberei szerint ugyanis az abortuszhoz való hozzáférés korlátozása szoros kapcsolatba hozható az öngyilkossági hajlam felerősödésével a szülőképes korú nők csoportjában – olvasható a két intézmény az Eurekalert oldalán megjelent közleményében.

fiatal nő, szomorúság, depresszió
Az abortuszjog korlátozása negatív hatással lehet a szülőképeskorú nők mentális egészségére. Fotó: Getty Images

A tanulmányt vezető kutatók mindegyikének tudományos érdeklődési köre valamilyen módon kapcsolódott a témához. Jonathan Zandberg korábban a termékenységi ellátások korlátozásának hatását vizsgálta a nemi egyenlőtlenségekre. Ran Barzilay gyermekpszichiáter és idegtudós arra kereste a választ, hogy milyen tényezők játszhatnak szerepet egy adott személy mentális egészsége és az öngyilkosság kockázata alakulásában. Rebecca Waller pedig olyan környezeti stresszfaktorokra fókuszált munkája során, amelyek befolyásolhatják a szülőket, rajtuk keresztül pedig gyermekük fejlődését.

Mindezek metszeteként döntött úgy a három kutató, hogy közelebbről megvizsgálják, miként hathat a reprodukciós jogok szigorítása a mentális egészségre, illetve azon belül is az öngyilkossági hajlamra, amely a harmadik leggyakoribb halálok a 25-44 éves generációban az Egyesült Államokban. A vizsgálat során külön-külön dolgoztak az egyes államok adataival az 1974 és 2016 közötti időszakból. Meghatároztak három mutatót, amelyek mentén fel lehetett mérni, hogy az adott államban érvényben lévő szabályozás milyen szintű hozzáférést tett lehetővé a reprodukciós ellátásokhoz. Ezután megvizsgálták, hogy amikor bármely állam szigorított a szabályozáson, hogyan alakult az öngyilkossági ráta a szülőképes korú nők körében, összehasonlítva más államok lakosságával.

„Az összehasonlításból kiderült, hogy azoknál a nőknél, akik átéltek effajta törvényi szigorítás okozta sokkot, számottevően megemelkedett az öngyilkosságot száma” – hívta fel a figyelmet Zandberg. Hozzátette, hasonló összefüggéseket a 45-64 éves korosztályban már nem tudtak kimutatni az elemzések során. Ezenkívül nem lehetett kapcsolatot találni a törvényi szabályozás szigorítása és egy egyéb gyakori halálok, a közúti balesetek száma között sem. Mindezeken felül kizárható a gazdasági és politikai változások esetleges szerepe is a trendváltozásokban. A tanulmány a JAMA Psychiatry című tudományos folyóiratban jelent meg.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: