Tartsuk a formánkat

Ahhoz, hogy megőrizhessük erőnlétünket, rendszeres testmozgást kell végeznünk. Hozzá kell azonban tenni, hogy a jó erőnlét nem azonos az egészséggel, bár annak tagadhatatlanul egyik jele.

Olyan sportot vagy testedzést válasszunk, amelyik minden izmunkat megmozgatja.
Mozgásunk csak akkor lehet kifogástalan, ha az izmaink egészségesek és jól működnek. A sport vagy a rendszeres testmozgás növeli az izmok és a szív teljesítőképességét, javítja a vérkeringést, rugalmassá teszi az inakat és szalagokat. A tevékeny izmok több vért kapnak, ezért több tápanyaghoz jutnak, mint pihenő állapotban. Általában fejlettebbek és hatékonyabban is dolgoznak. A nem mozgatott izmok elsorvadhatnak. Ha csak egyes izomcsoportjainkat fejlesztjük, az esztétikailag furcsa hatást kelt. Például a kerékpározók lábszárizmai túlontúl kidolgozottak, ugyanez mondható el a teniszezők jobb karjáról és vállizmairól.

A testmozgás hatása egészségünkre

A testmozgás áldásos hatásai igen sokrétűek. A tüdőkapacitás javulásával a légzés könnyebbé válik. A keringés élénkülése megnöveli az étvágyat, valamint segít a méreganyagok eltávolításában. Az izmok megmozgatása hőt fejleszt és felmelegíti a testet, a hideg ellen legjobb védekezés a mozgás.
A rendszeres testedzés fürgébbé és rugalmasabbá tesz minket, javítja a reflexeket, mozdulataink összerendezettebbé válnak. A nagyobb terhelésekkel és a betegségekkel szemben ellenállóbbá teszi szervezetünket.
Végül a testmozgás javítja a kedélyállapotunkat, enyhíti a lehangoltságot, oldja a stresszt, lecsillapítja a felajzott idegeket. A sportoláshoz szükséges kitartó erőfeszítés a jellemet is előnyösen formálja. Testmozgás lehet mindennapi tevékenység is, mint például a séta, a mozgás legtermészetesebb formája. De lehet tudatosan felépített edzőprogram is. A gyermekeknek biológiai szükségletük a mozgás. A sportjátékok három mozgásformát egyesítenek: a járást, a futást és az ugrást. Mértékkel és józanul űzve valamennyi sport kitűnő testedzés. A szabadtéri sportok a friss levegő miatt különösen egészségesek.
Az egészség megőrzéséhez kiemelkedő jelentőségű az állóképesség fokozása. A terhelés intenzitásának mindenkor összhangban kell lennie az edzettség fokával. Az állóképességet fokozó edzésekkel ellentétben az erőtréningek alig befolyásolják az állóképességet, mivel ezek során nem fokozódik az oxigénfelvevő képesség. Ezért alapos megfontolás után döntsük el, hogy az egyik vagy a másik mellett maradunk-e. A sportokat osztályozhatjuk az alábbi szempontok szerint is:
  • az erőnlétet fejlesztő,
  • a fürgeséget növelő és
  • a kitartást fokozó sportok.

Az erőnlétet fejlesztő sportok

Jelentős izommunkát igényelnek, és számos izmot megdolgoztatnak. Ide tartozik a birkózás, a súlyemelés és a bokszolás. Ezek a sportok csak felnőtteknek vagy rendszeresen edző serdülőknek javallhatók, s csak felügyelet mellett tanácsos őket gyakorolni.

A fürgeséget növelő sportok

Ezeket nagy sebesség és a mozdulatok hirtelensége jellemzi. Fizikailag nagyobb teljesítményt feltételeznek, mint az erőnléti sportok, javítják a légzést és az általános kondíciót. Ide tartozik a versenyfutás, evezés, kerékpározás, úszás és vívás.

A kitartást fokozó sportok

Ezeket nagy távon vagy hosszú ideig kell űzni, s jó erőnlétet igényelnek. Növelik a szervezet általános ellenálló képességét. Ide tartozik a távgyaloglás, a kerékpárverseny, a túrázás és a hegymászás.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-3, +3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt szakadozik, csökken a felhőzet, egyre többfelé kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag