Nyújtó-lazító gyakorlatok

Az egész test izomzatát nyújtó-lazító gyakorlatokat ajánlunk kedves olvasóinknak. Néhány perces tornával felfrissíthetik fáradt, merev izmaikat, ízületeiket mozgékonyabbá tehetik.

A tornát lassú tempóban végezzék, egy-egy gyakorlat számát fokozatosan emeljék, de csak a kellemes kifáradásig. A most ajánlott gyakorlatokat sportolás előtti bemelegítésként is végezhetik.


Támaszkodjék nyújtott karral egy egyszárnyú nyitott ajtó keretéhez a küszöbvonaltól egy kissé hátrébb, terpeszállásban. Fejét tartsa középtartásban, és a hasát húzza be!Jobb karját emelje a bal kéz felé, próbálja elérni azt. Lassú, óvatos mozgással tolja egy kissé jobbra. Ezután térjen vissza az alaphelyzetbe és ismételje meg a másik oldalon is.


Álljon terpeszállásba előre néző lábfejekkel, karját emelje a feje fölé, és felfelé fordított tenyérrel ujjait kulcsolja össze. Nyújtózzék magasra és lélegezzen be.Továbbra is nyújtózkodva, lassan hajoljon jobbra, mintha egy képzelt falnak támaszkodna. Lélegezzen ki. Nyújtózzék ismét magasra és hajoljon balra. Folytassa néhányszor.


Álljon zárt lábbal. Oldaltartáson át emelje karját felfelé, míg feje felett találkoznak, közben emelkedjen lábujjhegyre. Lélegezzen be.Lassan engedje le karját oldalra, hajoljon előre, hajlítsa be térdét, és kilélegezve lazítson. Nyújtózkodásból ismételje a gyakorlatot.


Üljön egy támlás székre, lába a talajon terpesztett tartásban. Kezét összekulcsolt ujjakkal tegye a tarkójára. Hasát húzza be, és hátát nyomja a szék támlájához. Fejét a tenyerébe fektetve, könyökét feszítse hátra.Könyökét előrehozva hajtsa le fejét, vállát lazítsa el és háta felső részét gömbölyítse. Dereka továbbra is érintse a támlát. Belélegezve ismét egyenesítse ki a hátát, és folytassa a gyakorlatot igen lassú tempóban.


Hajlított könyökkel támaszkodjék az ajtókerethez úgy, hogy könyöke vállmagasságban álljon, hasát húzza be, óvja derekát a túlzott homorítástól!Egyik karját csúsztatva a kereten nyújtsa ki, nyújtózzék amennyire csak tud, másik könyökét feszítse hátra. Két másodpercig maradjon így, majd csúsztassa vissza kezét az alaphelyzetbe és ismételjen a másik karral is néhányszor.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +7 °C
Minimum: -1 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, emellett az éjszaka kialakult köd, pára is fokozatosan megszűnik. Sokfelé várható eső, zápor, ami északnyugat felől egyre nagyobb területen - nagyjából a Pécs-Miskolc vonalig - havas esőbe, havazásba vált. Északnyugaton a friss hóréteg síkvidéken meghaladhatja az 5, a magasabban fekvő területeken akár az 5-10 centimétert is. Átmeneti időre néhol ónos eső előfordulhat, sőt helyenként zivatar is kialakulhat. Késő délutántól nyugat felől csökken a csapadékhajlam. Eleinte északnyugaton az északnyugati, délkeleten a déli szelet erős lökések kísérhetik. Napközben az északnyugatira, nyugatira forduló légmozgás többfelé erős, az Észak-Dunántúlon időnként viharos lesz, és ott a magasabban fekvő helyeken hófúvás is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északnyugatról délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Késő estére -3 és +8 fok közé hűl le a levegő, a keleti határvidéken lesz a melegebb. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.