Mozgás és testsúlycsökkenés

Már sokszor ejtettünk szót arról, hogyan is kell okosan csökkenteni testsúlyunkat...

Már sokszor ejtettünk szót arról, hogyan is kell okosan csökkenteni testsúlyunkat, mi legyen a legelső lépés, mennyi az a kalóriamennyiség, amelyet feltétlenül el kell fogyasztanunk ahhoz, hogy valóban tartós eredményt érjünk el. Az is kiderült, hogy valójában semmiről sem kell lemondanunk, egy a fontos: úgy kell összeállítani étrendünket, hogy szervezetünk mindent megkapjon, amire szüksége van. Tulajdonképpen eddig egyszerű, nem? Ha már idáig eljutottunk, elégedettek lehetünk - de csak félig.

A helyes étrend kialakítása mellett ugyanis vár még ránk egy igen jelentős feladat: megtalálni azokat a mozgásfajtákat, amelyeket kedvvel és rendszeresen végzünk. Ezen a területen is egyénre szabott tanácsokra van szükség, és arra, hogy a szakember által javasolt mozgásformát örömmel iktassuk be mindennapi életünkbe. Azt is jó tudni, hogy szervezetünk több helyen raktározza a zsírt: pl. a bőr alatt és az izomrostok között.

A bőr alatti zsírréteg csökkentéséhez a ciklikus, hosszan tartó és alacsony intenzitású mozgásfajták alkalmasak. Ilyen a gyaloglás, a kocogás, az úszás, a kerékpározás. Az a megfelelő tempó, ha valaki pl. szobakerékpározás közben másra is figyelni tud: újságot olvas, tévét néz. A hangsúly a folyamatosságon van.

Az úszás kifejezetten ajánlható, mivel - a zsírégetésen túl - számos más pozitív hatása is van: javítja a légzéstechnikát, fokozza az állóképességet, erősíti a szívet és az érrendszert. Egy a lényeg: akár gyalogoljon, akár túrázzon vagy ússzon valaki, kedvvel tegye, és legalább hetente két-három alkalommal.

Az izmok közötti zsír eltüntetése más típusú mozgásokat kíván. Az alakformáló torna vagy az akár otthon is végezhető - természetesen szakember segítségével összeállított - súlyzós gyakorlatok igen szép eredményt hozhatnak. Heti két alkalommal mindenképpen szakítsunk ezekre időt. Ha az első alkalommal még csak néhány percig bírjuk a tornát, ne keseredjünk el. Szervezetünk hamarosan hozzászokik a megváltozott életrendhez, s egyre könnyebben tudjuk majd végezni a gyakorlatokat. Ne legyünk türelmetlenek: csak szépen, lassan fokozatosan!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső