Komoly betegséget jelezhet a járásunk

A rövid lépések csípőproblémákra utalhatnak, a lassú járás a depresszió jele, hogyha pedig karjaink nem segítik lépéseinket, akkor ez gerincbetegséget mutathat. Lépéseink az egészségi állapotunkról is árulkodnak.

Az egészséges ember számára a járás a legtermészetesebb mozgásforma, melynek mechanikáját évezredek alatt tökéletesítette az evolúció. Egy-egy lépés megtételéhez izomzatunk, idegrendszerünk és vázrendszerünk összehangolt munkája szükséges. Bizonyos betegségek azonban gátolják ennek a mechanizmusnak az olajozott működését, ami a járásunkban is tetten érhető. Az alábbi jelekre érdemes figyelni, hiszen betegségeket jelezhetnek!

A napi 30 perc séta következményei Ha valaki életmódváltásba szeretne kezdeni, annak be kell építenie az életébe a rendszeres testmozgást. Első körben nem is kell feltétlenül valami nagy dologra gondolni - ha naponta teszünk egy harmincperces, közepesen tempós sétát, már annak is látványos hatásai lehetnek. Kattintson !

Rövid lépések

Ha a lépések rövidebbek az átlagosnál, akkor ez térd, illetve csípőproblémákra utalhat. Mikor teszünk egy lépést előre, térdünk kiegyenesedik - ha ez fájdalmas és nehezünkre esik, akkor ízületi problémát jelezhet. Ezek a problémák egészségtelen testtartással is járnak, így a későbbiekben hátfájdalmakat okozhatnak.

Sántítás

Több ok miatt is húzhatjuk az egyik lábunkat, ezek közül a leggyakoribb a térdben kialakuló ízületi gyulladás . A fájdalmas gyulladás miatt a beteg nem tudja az egyik lábát terhelni, emiatt járása bizonytalanná válhat, és könnyen el is eshet.

Járásunk az egészségünkről is árulkodik
Járásunk az egészségünkről is árulkodik

Alig mozognak a karok

Járásunk során nemcsak a lábaink izmait használjuk, de a felsőtest izomcsoportjai is dolgoznak. Séta közben a karral ellentétes láb azzal párhuzamosan lendül előre: ha ez mégsem vagy csak nagyon kis mértékben történik meg, akkor gerincproblémákra - például gerincsérvre - utalhat.

Erőteljes lépések

A gyerekekre már az óvodában is rászólnak, ha nagyon odacsapják a lábukat járáskor, ez a rossz berögződés ugyanis később komoly mozgásszervi problémák kialakulását eredményezheti. Előfordulhat azonban, hogy más, már kialakult betegséget jeleznek ezek az erőteljes lépések, például izomdisztrófiát vagy valamilyen hátproblémát. Emellett a szklerózis multiplex egyik első tünetei is lehetnek a megszokottól eltérő, teli talpra érkező lépések.

Dőlt testtartás

Ha azt tapasztaljuk, hogy a megfigyelt egyén nehezen tudja megőrizni az egyensúlyát , és járás közben egész testtel jobbra vagy balra billen el, akkor nem kell feltétlenül azt alkohol hatására gondolni. Sokszor valamilyen fejet ért sérülés áll a hátterében, ami például enyhébb agyrázkódással járt. Erre utalhat az is, ha a lépcsőzés szédülést okoz.

Csigatempó

A lelki eredetű betegségek a mozgásban is megmutatkoznak: a depresszióban szenvedő emberek komótos, rövid léptekkel közlekednek, fejüket kissé előredöntve és függőlegesen mozgatva. Ha mellettük haladunk, beszédbe elegyedünk velük, és gyorsítunk kicsit a tempón, akkor őt is gyorsabb mozgásra ösztökéljük. Kutatások igazolták, hogy mindez a hangulatukat is pozitívan befolyásolja.

Merev lábtartás

Merev lábtartással jellemzően azok közlekednek, akiknek a vádlija a kelleténél jobban befeszül. Ez főként a magassarkúban járó nőknek okoz gondot, illetve azoknak, akik sportolás után nem nyújtanak le kellően. A befeszült vádli a lépéseinket is merevebbé teszi, ami a térd és a boka sérüléséhez vezethet.

Forrás: Brightside

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: