Így kezelik a mozgásiszonyt kiváltó rejtélyes betegséget

A testmozgás súlyosbíthatja a betegség tüneteit, de az egyik leghatékonyabb módja is lehet a tünetek enyhítésének.

A fibromyalgiában szenvedő emberek számára eredményes lehet a hidroterápia, azaz a víz alatti speciális torna - olvasható a The Guardianon. A fibromyalgia egy krónikus állapot, amely kiterjedt izomfájdalmat és érzékenységet okoz. Gyakran kíséri fáradtság, megváltozott alvás, kognitív zavarok és érzelmi stressz. Általában középkorúaknál alakul ki, és több nőt érint, mint férfit. Ausztráliában a fibromyalgia a lakosság 2-5 százalékát érinti. Oka ismeretlen, általában a központi idegrendszer zavarához kötik.

Mozgással gyógyítják

A betegségben szenvedő iszonyodik a mozgás gondolatától. Állapota gyakran gyenge és dekondicionált izmokhoz vezet, amely akár a mindennapi tevékenységek elvégzésében is kihívást jelent számára. Sok fibromyalgiás ember attól tart, hogy a testmozgása súlyosbítja a fájdalmat. Nem ritka, hogy a betegek több edzés utáni fájdalmat és fáradtságot tapasztalnak, amikor először kezdenek el edzeni. Kutatások azonban kimutatták, hogy a testmozgás enyhítheti a tüneteket. A testmozgás a hangulatot és a rugalmasságot is fokozhatja. Sok fibromyalgiás ember tapasztalja a kontrollvesztést, a testmozgás ezt visszaadja a saját kezükbe.

A víz alatti speciális torna enyhítheti a fibromyalgia tüneteit.
A víz alatti speciális torna enyhítheti a fibromyalgia tüneteit. Fotó: Getty Images

A 18 pont, amely megmutatja a fibromyalgia betegséget.

A betegek számára a meleg medencében végzett gyakorlatok ugyanakkor többféle előnnyel is járhatnak. A víz felhajtóereje enyhíti az ízületekre nehezedő feszültséget, a meleg pedig segít a feszes izmok ellazulásában. A hidroterápiás medencében végzett kíméletes vízi edzés - általában 34 Celsius-fokos hőmérsékleten - csökkentheti a merevséget és enyhítheti az izomgörcsöket, ami nagyobb rugalmasságot és mozgástartományt eredményez.

A fibromyalgia diagnosztizálását meglehetősen nehézzé teszik, hogy nagyon sok egyéb betegség kísérheti, a tünetei pedig igen sokfélék lehetnek. A betegség diagnosztizálásához két fontos kritériumnak kell teljesülnie: az egyik az egész testre kiterjedő, legalább három hónapja tartó fájdalom; a másik pedig, hogy a testen különösen érzékeny, fájdalmas pontokat lehessen meghatározni.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: