Így kerülhetjük el a biciklis baleseteket

Az európai és a magyar statisztikák egyaránt riasztóak a halálos kerékpáros balesetek számát tekintve. Sokszor csupán néhány perces odafigyeléssel és egyszeri anyagi ráfordítással megelőzhetnénk a súlyos sérüléseket.

A koronavírus sok lemondással járt világszerte, de adott is, hiszen sokan fordultak újfajta mozgásformák felé. Hazánkban megnövekedett a túrázók és kerékpározók száma, egy időre hiánycikk lett Magyarországon a kerékpár. Bár kétségtelen, hogy az egyik legjobb testmozgás kortól és nemtől függetlenül, gyakran ajánlják mozgásszervi specialisták is, a traumatológus szakorvos szerint ennek is megvannak a maga veszélyei, amelyekre nem árt felkészülni, mielőtt nyeregbe pattanunk.

bicikli kerékpár baleset mozgás sport esés sérülés
A megfelelő öltözékkel csökkenthetjük a sérülések veszélyét. Fotó: Getty Images

Itthon is gyakoriak a balesetek

A statisztikák azt mutatják, hogy már a pandémia előtt is sok volt a baleset: az Európai Unióban az összes halálos baleset 8 százalékát szenvedik el kerékpárosok, csaknem kétezren halnak meg évente kerékpározás közben. Magyarországon az uniós átlagnál is rosszabb az arány - hazánk minden felmérésben az élvonalhoz tartozik európai összehasonlításokban -, hiszen a balesetek 12 százalékát tették ki a koronavírus előtti évben a halállal végződő kerékpárbalesetek. Ám nemcsak a halállal végződő balesetekről érdemes szót ejteni, hiszen nagyon sok a végtagsérüléssel járó bukás is. "Leginkább ficamokkal, repedésekkel, törésekkel és zúzódásokkal végződik egy-egy kerékpáros baleset, és többnyire a csukló , az alkar, a könyök, a kulcscsont, a térd, a váll és a comb sérül meg. A legsúlyosabb természetesen az, ha valaki beveri a fejét, pedig ezt lenne a legkönnyebb elkerülni egy jó minőségű bukósisak viselésével. Sokan azt gondolják, gyakorlott kerékpárosként nem érheti őket baj, csakhogy történhetnek váratlan események, amelyekre nem tud mindenki azonnal reagálni. Ilyenkor a védőfelszerelések tompíthatják az esés mértékét és óvják meg a végtagokat" - mondta dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd-traumatológus szakorvosa.

A hobbisportolók leggyakoribb sérülései A rendszeres testmozgás előnyeit elvitatni nem lehet, ugyanakkor, mint mindennek, ennek is megvan az árnyoldala. Nincs olyan sportág, amiről egyértelműen kijelenthetnénk, hogy sérülésveszély nélkül gyakorolható, az ördög bizony nem alszik, így szinte bármikor utolérhet bennünket egy fájdalmas sportsérülés. Kattintson a részletekért!

Megfelelő öltözettel a biztonságért

Csakhogy hiába választják egyre többen ezt a szabadidős tevékenységet, a kerékpáron kívül nem sokat költenek védőfelszerelésre és megfelelő ruházatra. Célszerű olyan ruhaneműt felvenni, amely azon kívül, hogy kényelmes, megfelelő védelmet nyújt. Gondolkodjunk több rétegben, megkímélve magunkat hosszabb távon a reumás, ízületi panaszoktól. Ha lehet, kesztyűt is viseljünk, ezzel óvjuk kezünk a hidegtől, felpattanó kövektől, időjárási viszontagságoktól, ahogyan a szemüveg is fontos szemünk megóvása érdekében. Nem kell speciális kerékpáros cipőt beszerezni, arra azonban tanácsos figyelni, hogy merev talpú legyen, hiszen az adja át tökéletesen az erőt a pedálnak és a talpunkat is kíméli egy hosszabb túra során. Nem árt könyök- és térdvédőt használni és ügyeljünk a láthatóságra is - LED-es izzókat vagy fényvisszaverő kiegészítőket már néhány száz forintért vásárolhatunk.

Amiben nem érdemes kompromisszumot kötni, az a bukósisak, hiszen ez a legjobb módja annak, hogy elkerüljünk egy életveszélyes fejsérülést. A kerékpározáshoz ajánlott fejvédő könnyű és kényelmes, de ügyelni kell arra, hogy olyan méretű legyen, amely pontosan illeszkedik a fejhez. Akkor jó, ha nem mozdul el egyik irányba sem 2,5 cm-nél jobban és tökéletesen ki lehet belőle látni minden irányba. "A kerékpározás az egyik legjobb mozgásforma, amellyel kímélhetjük az ízületeinket, de csak akkor, ha ügyelünk a kerékpár megfelelő nyereg-pedál távolság beállítására, különben megterhelhetjük a térdet , a csuklót és a nyakat. Ha bizonytalanok vagyunk, keressünk fel egy szaküzletet, ahol ebben is segíthetnek nekünk" - tette hozzá az ortopéd-traumatológus szakorvos.

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +7, +12 °C
Minimum: +4, +10 °C

Kezdetben borult lesz az ég, majd felhőátvonulásokra számíthatunk. Többfelé lehet eső, zápor, északon esetleg havas eső is, de délután csökken a csapadékhajlam. Erős, viharos északnyugati szél mellett 7, 12 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Hétfőn erős hidegfronti hatás érvényesül, nagyon megterhelő időszak veszi kezdetét. Erős szívpanaszok léphetnek fel, ingadozhat a vérnyomás, többen rosszulléteket tapasztalhatnak. Gyakori lehet a görcsös fejfájás, a kismamák görcskészsége szintén fokozódik. Csökken a hő- és komfortérzet, fennáll a megfázás veszélye! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: