Ez a mozgásforma lassíthatja az Alzheimer-kór előrehaladását

Egy új kutatás szerint egy mozgásforma segíthet lassítani az Alzheimer-kór előrehaladását a betegség korai szakaszában.

Az Alzheimer-kór diagnózisa után elkerülhetetlen a szellemi hanyatlás, ám egy friss tanulmány szerint a betegség korai szakaszában lévő betegeknél jobban kordában tartható a betegség heti kétszeri nordic walkinggalszámolt be róla a Daily Mail.

nordic walking
Segít lassítani az Alzheimer-kór előrehaladását ez a sport. Fotó: Getty Images

Nem csak a szívnek tesz jót

Ez a mozgásforma az utóbbi években egyre népszerűbbé vált azok körében, akik idős korukban is aktívak szeretnének maradni, illetve szeretnék kivédeni a szívbetegségeket. Több tanulmány is megállapította, hogy a felső és alsó testrészeket egyaránt megerőltető módon edzve hatékonyabban megelőzhető a szív egészségének hanyatlása, mint más sportokkal.

A síbotok segítségével történő tempós séta során a botok segítségével lendülünk előre, ez pedig sokkal teljesebb edzést jelent, mint a hagyományos gyaloglás. Tanulmányok szerint a test összes izmának 80-90 százaléka lendül ilyenkor mozgásba, szemben a gyaloglás vagy futás során használt mindössze 40 százalékkal.

A közelmúltban pedig egy olasz tanulmány mutatott rá arra, milyen előnyökkel járhat az Alzheimer-kórban szenvedők számára, ha ezt a mozgásformát választják. A tudósok 30 enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kórban szenvedő betegen végeztek különböző kezeléseket. Ezek közé tartoztak a fizioterápiás kezelések és a zeneterápia (ezeken az alkalmakon az éneklést vagy a betegek kedvenc dalainak hallgatását hívták segítségül, hogy felvegyék a harcot a memória hanyatlásával). A csoport fele hat hónapon át hetente kétszer nordic walkingon is részt vett.

Ebben teljesítettek jobban a nordic walkingozók

Az eredmények azt mutatták, hogy a gyaloglók magasabb pontszámot értek el a memória, a figyelem és az agyi feldolgozási sebesség tekintetében. De a vizuális-térbeli kognitív teszteken is jobban teljesítettek – például a fejben számolásban vagy a cipőfűző bekötésében.

Ha ezeket az eredményeket további, kiterjedtebb vizsgálatok is megerősítik, akkor a nordic walking biztonságos és hasznos stratégia lehet a kognitív károsodás lassítására enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kór esetén” – írták az eredményekről a kutatók.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Döntően borult lesz az ég. Az egyre erősödő csapadékzóna napközben északkelet felé halad tovább, amiből döntően eső, a főváros térségében és az északkeleti harmadban havazás valószínű. Az Északi-középhegység és a Dunakanyar térségében vastag hótakaró is kialakulhat. A halmazállapot-váltás határa a nap során fokozatosan tolódik észak felé, így egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. Legtovább az északi határnál tarthat ki a havazás. A délies szél estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. A frontérzékenyek napját kettős fronthatás nehezítheti meg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra