Az edzés jobban boldogít, mint a pénz

Azt már régóta tudjuk, hogy a rendszeres mozgás fizikailag és mentálisan is előnyös hatású. Egy friss kutatásból viszont az is kiderült, hogy mentális egészségünk szempontjából többet számít a sportolás, mint az, hogy mennyit keresünk.

A Yale és az Oxford egyetem szakemberei készítettek egy kutatást, amelyhez több mint 1,2 millió amerikai fizikai és mentális állapotáról gyűjtöttek adatokat. A tanulmány résztvevőinek el kellett mondaniuk, hogy hányszor érezték magukat mentálisan rosszul az elmúlt 30 napban, például stressz, depresszió, vagy érzelmi problémák miatt. Emellett pedig kérdéseket tettek fel nekik a jövedelmükkel és a fizikai aktivitásukkal kapcsolatban is. 75 féle mozgásformát soroltak fel nekik, amelyek között olyan hétköznapi tevékenységek is szerepeltek, mint a fűnyírás, a gyerekekkel való játék vagy a házimunka, de rajta volt a listán a súlyzós edzés, a kerékpározás és a futás is.

sport, mozgás, rendszeres testmozgás, boldogság, mentális egészség, pénz
sport, mozgás, rendszeres testmozgás, boldogság, mentális egészség, pénz

Nem a pénz a legfontosabb

A szakemberek azt állapították meg, hogy azok, akik rendszeresen mozogtak, általánosságban az év 35 napján voltak rossz mentális állapotban, a kevésbé aktívak pedig az év 53 napján érezték rosszul magukat. Emellett az adatokból az is kiderült, hogy a fizikailag aktív emberek éppen olyan jól érezték magukat, mint azok, akik nem mozognak rendszeresen, de éves szinten körülbelül 25 ezer dollárral többet keresnek. Vagyis a mozgás tulajdonképpen jobban boldogít, mint a pénz.

Nem szabad túlzásba vinni!

Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy bár a mozgás és a sport hasznos, nem szabad túlzásba vinni, mert annak viszont már egészségkárosító hatása is lehet. A Yale Egyetem szakemberei szerint a fizikai aktivitás csak akkor van jó hatással a mentális állapotunkra, ha egy bizonyos időkereten belül maradunk. Az ezzel kapcsolatban végzett vizsgálatok során arra jutottak, hogy az ideális mennyiség a heti 3-5 edzés, amelyek egyenként 30-60 percig tartanak. Azoknak, akik ennél többet, illetve gyakrabban edzettek, kevésbé volt a stabil a mentális állapotuk, mint azoknak, akik mozgásszegény életmódot éltek.

Nem mindegy, mit sportolunk

A legjobb mozgásformák futás helyett - kattintson!

Az is sokat számít, hogy milyen típusú mozgást végzünk. A szakemberek szerint a társas mozgásformák, amelyeket másokkal együtt, csapatban végzünk, pozitívabban hatnak a mentális egészségünkre, mint azok, amelyeket egyedül űzünk. Azonban akkor sem kell aggódnunk, ha a csapatsportokat nem érezzük magunkénak. Bár a kerékpározás vagy azaerobiktechnikailag olyan mozgásformák, amelyeket egyedül csinálunk, ha edzőteremben, spinning- vagy aerobikórán űzzük őket, az ugyanúgy meghozza a maga pozitív hatásait. A lényeg, hogy rendszeresen mozogjunk, sose erőltessük túl magunkat, és olyan sportot válasszunk, amely közben jól érezzük magunkat.

Forrás: businessinsider.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció