Akire mind büszkék vagyunk

Szilágyi Áron olimpiai és világbajnok magyar kardvívónk elért sikerei miatt sok ezer fiatal példaképe, és mindannyiunk kedvence lett. Most egy vele készült interjút olvashatunk.

Mióta sportolsz?

9 éves korom óta sportolok.

Miért pont a vívás?

A vívás előtt rengeteg sportot kipróbáltam, karatéztam, úsztam, tollasoztam, teniszeztem , fociztam. Ez a taktikai sport volt viszont az, ami egyszerre tudta lekötni a fizikai és mentális energiáimat, ez a közeg fogott meg igazán. Az időközben elhunyt Gerevich György személyében pedig kiváló edzőre tettem szert.

Mik a hosszú távú terveid a sporttal?

A sport jelenleg maximálisan kitölti az életemet. A vívással hosszú távra tervezek, hiszen még csak 24 éves vagyok. Minden versenyen szeretném elérni a lehető legjobb helyezést, de nincsenek konkrétan megfogalmazott vagy kőbe vésett céljaim. Minden versenyt maximális erőbedobással vívok meg, és tapasztalatim szerint ez a hozzáállás meghozza az eredményeket. Emellett persze azért építem a civil életemet is.

Mik a következő megmérettetések?

November első hétvégéjén kezdődik a világkupa versenysorozat Dakarban és egészen 2015. júniusig tart. Ez a verseny 8 állomásból áll, Budapest lesz a második a sorban. 2015 áprilisában pedig kezdődik a kvalifikáció a 2016-os olimpiára Rio de Janeiro-ban. Itt az elsődleges célom az, hogy sikerüljön kvótát szereznem. A közvetlen olimpiai felkészülés pedig majd 2016 áprilisától indul.

Versenyidőszakban hogy néz ki egy napod?

Átlagosan napi két edzésünk van. A délelőtti edzés 9 óra körül kezdődik és körülbelül fél 12-ig tart, ezek általában vívóedzések. Utána ebéd és pihenés következik. Délután pedig fizikai vagy kombinált edzések vannak, amik viszonylag későn, fél 6 körül kezdődnek és nagyjából 8 óra körül ér véget a nap.

Mióta használod a One-A-Day multivitamint?

Év eleje óta szedem a készítményt, ami a benne lévő 12 féle vitaminnak és 11 ásványi anyagnak köszönhetően hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez. A megfelelő vitaminbevitel nálam különösen fontos, vigyáznom kell magamra, mivel – főleg téli időszakban – sajnos hajlamos vagyok akár több hétre is ágynak dőlni, megfázással, influenzával, arcüreg-gyulladással.

Használsz más BioTechUSA termékeket is?

Szilágyi Áron

A multivitamin mellett rendszeresen szedek magas dózisú C-vitamint , H2O Q10 kapszulát, izotóniás porokat és természetesen fehérjét.

Van a vívóknál kifejezett versenydiéta?

Szigorú diétázás nincsen, de természetesen odafigyelünk a minőségi táplálkozásra, a megfelelő energia-bevitelre, hogy az étrendünk minél kiegyensúlyozottabb legyen. Az alapozó időszakokban, amikor jó pár hétig fizikai állóképesség-növelés zajlik, több fehérjét kell bevinni. A vitaminbevitel pedig egész évben fontos, kifejezetten télen, hiszen akkor is sok versenyünk van. Egyébként én mindenevő vagyok, szerencsére az aktív sport mellett nem kell attól tartanom, hogy egy kis kilengéstől jelentősebb súlyfelesleg szalad fel rám.

Milyen a civil Szilágyi Áron?

A Károli Gáspár Református Egyetemen pszichológiát hallgatok, most leszek harmadéves. A sport mellett ez a másik hangsúlyos dolog az életemben. Úgy élek, mint egy átlagos huszonéves, de a magánéletemet igyekszem megtartani magamnak. Sok időt töltök a barátaimmal, széles az érdeklődési köröm, szeretek olvasni, filmeket nézni, moziba menni, squasholni. Amennyire időm és energiám engedi, a konyhában is bontogatom a szárnyaimat. Az alapdolgok már mennek, a gombakrémlevesem pedig egyre jobb.

Mik a terveid a nyár fennmaradó részére?

A világbajnoki bronz után – amire nagyon büszke vagyok – most a pihenésé lesz a főszerep. Alig várom már, hogy anyukám elkészítse nekem a régóta beígért bolognai spagettit. A jövő héten pedig Londonba utazom, ahol több mint két hetet fogok eltölteni. London nekem tökéletes helyszín a nyaralásra, mivel nem vagyok sem a tengerpart, sem a napfény megszállottja, és érthető okokból nagyon jó emlékek kötnek a brit fővároshoz.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: