A hüvely működése

Gyakran még az érettebb nőknél is előfordul, hogy nincsenek pontosan tisztában azzal, hogyan épül fel hüvelyük, ezért a nőgyógyászati vizsgálatokon is nehezen tudják megfogalmazni, hogy hol és milyen problémát érzékelnek. És az a probléma, vajon probléma egyáltalán?

Nevezzük nevén a dolgokat!

A hüvely (vagina) egy olyan jól táguló, cső formájú járat, amely - alkattól függően - nagyjából 6-10 centiméter hosszú. A belül redőzött hüvely általában a két és félszeresére tud tágulni, de szülés esetén ennél jóval nagyobbra is. Ráadásul nemcsak keresztbe, hanem hosszába is képes jócskán megnyúlni szexuális aktus vagy szintén szülés közben. A hüvelyen belül - nagyjából 3 centiméterre - található a méhnyak, amely a méhet védelmezi, és amely a megtermékenyítés során utat enged a spermiumoknak.

A vulva a külső nemi szervet jelenti. A hüvelynyílás felett található a szeméremdomb, amelyen a pubertáskorban indul meg a szőrnövekedés. A kis- és nagyajkak (szeméremajkak) kívül helyezkednek el és a hüvely hosszához hasonlóan, szintén egyénenként különböző méretűek lehetnek. A hüvelyt védelmező szeméremajkak egy bőrlebennyel állnak összeköttetésben a csiklóval (klitorisz), amely a férfiak hímvesszőjéhez sokban hasonlít.

Milyen tünetek esetén érdemes hüvelyfertőzésre gyanakodni?
Milyen tünetek esetén érdemes hüvelyfertőzésre gyanakodni?

Fontos tudni, hogy a hüvely izomzatának tónusossága életkorral, valamint például a terhesség és a szülés után csökken. Megelőzésképpen - és a már kialakult panaszok kezelésére - érdemes minden nőnek már fiatal korától kezdve rendszeresen gátizomtorna-gyakorlatokat végeznie, ami naponta csak néhány percet jelent, mégis látványos eredményeket hozhat. A meggyengült izmok ugyanis nemcsak a szexuális életet tehetik kevésbé élvezetessé, hanem vizelet-visszatartási nehézségeket is okozhatnak. Bár az enyhe vagy közepesen súlyos inkontinencia miatti vizeletcsepegés tünetei felfoghatóak különböző inkontinenciabetétekkel, ha nem kezelik, idővel romolhat az állapot.

Hüvelyváladék: normális vagy betegséget jelez?

Alapvetően a hüvelyváladék megléte normális és elengedhetetlen a hüvely egészséges működéséhez. Jellemzője, hogy mennyisége, állaga, színe és szaga folyamatosan változik a menstruációs ciklus során. Peteéréskor például megnő a mennyisége, és kissé a tojásfehérjére emlékeztető színű és állagú lesz. Mivel minden hüvelynek saját baktériumflórája van, mindegyik egyéni illatú, ami a ciklus során szintén változik. Azonban, ha felborul a hüvely alapvetően savas intimflórája, a váladék határozottan kellemetlen szagúvá, színűvé és állagúvá válhat.

A hüvelyi fertőzéseket gyakran baktériumok okozzák (bakteriális vaginózis), aminek tünete lehet a kellemetlen, kissé halszagú váladék, vizes állagú vagy szürkés-fehér folyás. Másik gyakori probléma a hüvelygomba (vulvovaginalis candidiasis), amely akkor alakul ki, ha a hüvelyflórában élő jótékony baktériumok valamilyen okból nem tudják kordában tartani acandidagombák szaporodását. Ilyen ok lehet például az immunrendszer gyengülése vagy az antibiotikumkúra. Hüvelygombára leggyakrabban viszkető vagy fájó érzés hívja fel a figyelmet a hüvelybemenet környékén, illetve a szeméremajkak duzzanata, valamint a fehér, túros jellegű váladék. Ha a tünetek erőteljesen jelentkeznek, vagy a vény nélkül kapható készítmények nem hozzák meg a kellő hatást, mindenképpen javasolt az orvosi vizsgálat és a célirányos kezelés.

Higiénia - a kevesebb több

Hogyan kell fenntartani a hüvely higiéniáját a várandósság során? Részletek itt.

Ahhoz, hogy a hüvely egészségesen tudjon működni, figyelni kell a megfelelő tisztálkodásra, valamint a jól szellőző, nem irritáló fehérnemű viselésére. Fontos tudni azonban azt is, hogy a túlzásba vitt mosakodás kifejezetten ártalmas lehet a hüvelyflórára. Különösképpen a normál szappanok és tusfürdők, de még a különféle intim mosakodószerek használatával is óvatosan kell bánni, a rendszeres hüvelyöblítés pedig kifejezetten kerülendő. A hüvely alapvetően öntisztító szerv, azaz a túlzott tisztálkodással éppen a saját védőrétegét mossuk el, és ezzel kitehetjük a különböző fertőzéseknek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció