50 felett szültek, ezt gondolják most

Bár nem veszélytelen a terhesség a negyvenes, ötvenes éveinkben, ez a két nő úgy döntött, fejest ugrik a lehetőségbe és mindketten 53 évesen szülnek. Az ő történetük következik.

Az Egyesült Államokban rekordszámú nő vállal gyermeket a negyvenes, ötvenes éveikben járva, dacolva azokkal a veszélyekkel és kockázatokkal, amelyek az életkorukból adódnak. Ami sokak szerint már tényleg csak egy szám, hiszen a tudomány, a lombikprogram elterjedése és a hollywoodi hírességek példája minden korábbinál több nő számára tette járható úttá a gyermekvállalás kitolódását. Ezzel élt Karen Wilson és Nancy Zepada is, akik mindketten 53 éves korukban szültek - írja a Dailymail.

Ahol az ikrek különleges családba érkeztek

Karen 21 évvel az első gyermeke születése után adott életet ikreinek: Lily Rose és Luke Ray lombikkal születtek. A DailyMail.com-nak elmondta: „Az a legjobb abban, ha valaki idősebb anyuka lesz, hogy értékeljük a kiváltságokat, az egész szülést, az egész terhességet, és semmit nem vesz természetesnek. Két gyönyörű gyermeket szülni ilyen későn – azt hiszem, ez igazán nagy áldás”.

Ezzel együtt látja a dolog árnyoldalát is: tudja, hogy nem lesz annyi ideje az ikreivel, mintha fiatalabb korában adott volna életet nekik. „Édesanyám most halt meg, én pedig 53 éves vagyok, úgyhogy látom, hogy ez milyen károkat okozott nekem. Nyilvánvalóan szomorú vagyok a gyerekeim miatt, mert nem fogunk örökké élni. De azt hiszem, az a fő, hogy egészséges vagyok, és a csecsemőkről való gondoskodás tölti ki a gondolataimat” – tette hozzá.

születés, csecsemő
A lombikprogramnak köszönhetően egyre idősebb korban is vállalhatnak gyermeket a nők. Fotó: Getty Images

Karenéknél egyébként elég érdekesen alakul a család: 66 éves párjának van négy, 39 és 21 év közti életkorú gyereke, és két unokája, így az ikrei születésével most a saját gyerekei fiatalabbak, mint az unokái. „Ne kérdezzék, ez hogyan fog működni” – nevetett Karen.

Az 53 éves nő korábban az örökbefogadáson is gondolkodott, de azt mondták neki, hogy túl idős. Pedig azt meséli, szerinte sokkal több türelme van most, mint fiatalabb korában, és olyan dolgok sem zavarják, mint például a gyakori gyereksírás, ami 21 éves fiánál annak idején még nagyon zavarta.

50 felett szült Nancy Zepada is, de nem bánta meg

Karen tehát a második és harmadik gyerekét szülte 53 évesen, Nancy Zepada viszont az elsőt. Bár azt mesélte, korán férjhez ment – mindössze 18 évesen –, a férjétől néhány év múlva elvált, és csak 48 évesen találkozott az igazival. De mivel mindig is vágyott saját gyerekre, és tudta, hogy lesz is. Csak arra nem gondolt soha, hogy 50 felett szül majd.

Végül ő is lombikkal esett teherbe, egy barátja donor petesejtjét felhasználva. Kisfia, Jason februárban született meg. „(A férjemmel) mindketten nagyon izgatottak vagyunk, és nagyon boldogok. Ő a mi örömünk” – mondta a lapnak. Hozzátéve, hogy ebben az életkorban a férjével már stabil egzisztenciát építettek fel, így mindent meg tudnak adni kisfiuknak. És bár a fiatalabb anyukák felhúzzák a szemöldöküket, amikor meghallják, hogy 53 évesen szült, szerinte Jason nagyon szerencsés.

Nancy terhessége a várható kockázatok ellenére eseménytelennek indult. Viszont a harmadik trimeszter már légszomjjal és magas vérnyomással járt együtt, amire gyógyszert is kellett szednie, de úgy érzi, összességében jól viselte a megpróbáltatásokat, és felkészültebbnek érzi magát az anyaságra, mint fiatalon.

„Érettebbek vagyunk; több dolgot megtaníthatunk neki, mert több élettapasztalattal rendelkezünk – mondta, majd hozzátette – Ha idősebb lesz, valószínűleg kevésbé leszek aktív az életkorom miatt. De egészséges vagyok, és azt tervezem, hogy sokáig fogok élni. Ott leszek az unokáim mellett, és segíteni fogok a gondozásukban is.”

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

Délelőtt még erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a déli óráktól dél felől szakadozik, csökken a felhőzet, egyre nagyobb területen kisüt a nap, de északkeleten és az Alpokalján végig felhős marad. A dél felől érkező csapadékzóna északnyugat felé halad, és több helyen várható belőle eső, zápor. A délkeleti, keleti szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul, de a déli megyékben ennél pár fokkal melegebb is lehet. Késő este 5, 11 fok valószínű. Napközben melegfronti hatás érvényesül, ami sokaknál okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra