Népszerű homeopátiás szerek

A komplementer és alternatív gyógymódoknak, köztük a homeopátiának is különböző az elfogadottsága, támogatottsága Európában és nálunk. De vajon kellő megbecsülést kapnak ezek a gyógymódok Európában?

Az egészségpolitikusok folyamatosan keresik annak lehetőségét, hogyan tarthatók egyensúlyban az egészségügyi kiadások, amelyek a tudomány fejlődésével gyorsabban növekednek, mint maga a gazdaság. Az egyre szaporodó krónikus betegségek, az antimikróbás szerekkel szembeni rezisztencia, az elöregedő társadalom fokozott terhet rónak az európai államokra. Az egészségügyi közgazdászok, politikai döntéshozók jellemzően figyelmen kívül hagyják a komplementer és alternatív gyógymódok (CAM) integrálását a modern orvoslásba. Márpedig ez a terület az egészségügyi kiadások csökkentése érdekében már önmagában is figyelmet érdemelne.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalása szerint a betegeknek és az orvosoknak is joguk van a gyógymódok szabad megválasztásához, amely alapvető emberi jog. A szabad gyógymód megválasztásához minden szükséges tájékoztatást meg kell kapniuk mind a betegeknek, mind az orvosoknak, ami az államok feladata. Ugyanakkor a WHO 2014-2023-as ajánlása sürgeti a komplementer gyógymódok (eljárások, készítmények és gyógyítók) integrálását a modern orvoslásba és az orvosképzésbe.

Az Európai Bizottság megbízásából 2010 és 2012 között indult el a CAMbrella kutatási program, amely a komplementer és alternatív gyógymódok európai szabályozását, elterjedtségét, ismertségét vizsgálta. A kutatók megállapították, hogy a vizsgált tagállamok (27 EU tagállam és 12 társult állam) különféleképpen szabályozzák a CAM orvoslást, ezért javaslatot fogalmaztak meg a jogharmonizációs folyamatokhoz. Kimutatták, hogy Európában 150 ezer regisztrált CAM orvos dolgozik, 80 ezer akupunktúrás, 45 ezer homeopátiás, 15 ezer naturopátiás és 4,5 ezer antropozófus orvos. A komplementer orvoslás kutatásait kevés kormány támogatja csupán Dánia, Norvégia, Svájc, Németország és Anglia.

homeopátia

Európai kitekintés

Németországban több mint 5000 homeopata orvos praktizál és a körzeti orvosok 70%-a használja és ajánlja a homeopátiás gyógyszereket a napi gyakorlatban.

A lakosság 80%-a találkozott már a homeopátiával, illetve használja legalább évente egyszer.

Angliában 5 homeopátiás kórház működik és 8 kórházban elérhető homeopátiás részleg.

Az angol királyi család is homeopátiás gyógyszereket használ és a Royal London Homeopathic Hospital főleg krónikus betegeket kezel homeopátiával. Az általuk végzett felmérés szerint a betegek 90%-a elégedett volt a homeopátiás orvosi ellátással. 2010-ben, a Technológiai Bizottság támadásai ellenére a homeopátia az Egyesült Királyságban továbbra is a társadalombiztosítás által támogatott gyógymód marad, tisztelve az angliai társadalombiztosítás önkormányzati felépítését, amelynek keretében a támogatott gyógymódok körének egy részéről továbbra is helyben dönthetnek.

Svájcban népszavazással döntöttek arról, hogy a komplementer és alternatív gyógymódok is bekerülhessenek a társadalombiztosítás alapellátásai közzé. Ennek megfelelően 2012-től Svájcban az antropozófiai gyógyászat, a homeopátia, a neurálterápia, a fitoterápia és a hagyományos kínai orvoslás része lett a társadalombiztosítás alapellátásnak. A svájci egészségügyi törvény megköveteli, hogy egy orvosi eljárás hiteles bizonyítékokat mutasson fel a hatékonyságára, így gazdasági előnyökre vonatkozóan is. A jelenlegi adatok alapján a homeopátiát is alkalmazó körzeti orvosok 25 százalékkal kisebb költséggel dolgoznak társaiknál. A kormányzat emellett célul tűzte ki, hogy az alternatív gyógyászat oktatását integrálni kell az orvosi-, fogorvosi-, és gyógyszerészképzésbe, valamint ezeket a gyógymódokat a hatékonyság és gazdaságosság szempontjából kutatni kell.

Zürichben és Bernben már van lehetőségük az orvosoknak egyetemen tanulniuk a homeopátiát. A Berni Egyetem 1995-ben alapította a Komplementer Gyógymódok Intézetét, ahol antropozófiát, klasszikus homeopátiát, neurálterápiát, és tradicionális kínai gyógymódokat tanulhatnak az orvostanhallgatók.

A komplementer és integratív medicina jelentősége az alapellátásban

Azokban az országokban, ahol törekednek a közpénzek ésszerű felhasználására, már az alapellátásban integrálják a komplementer és alternatív orvoslást. Az integrálás több szakaszban is érvényesül:

  1. a preventív,
  2. anamnesztikus/diagnosztikus,
  3. a terápiás szakaszban.

A legtöbb európai országban az egészségügyi szakmai és civilszervezetek felvilágosító tevékenységet is végeznek a lakosság körében. Támogatják az öngondoskodás gyakorlatát, az egészségtudatos szemléletet. Ennek kapcsán a családban leggyakrabban előforduló, egyszerűbb betegségek (sérülések, felső légúti panaszok, akut bélproblémák, stresszes állapotok) esetén alkalmazható házi gyógymódokat és pl. homeopátiás eljárásokat ismertetik, felhívva a figyelmet a kompetenciahatárokra. A holisztikus szemléletet alkalmazók, így például a homeopata háziorvosok alaposan felmérik a páciens kórtörténetét, ennek segítségével gyakran felderíthető, mi okoz vagy tart fenn egy-egy betegséget. Ez főként a krónikus betegségeknél érvényesül, melyek az egészségügyi kiadások 80%-át is elérik. Így valóban csak a szükséges kivizsgálásokra kerül sor, és elkerülhetők a felesleges, esetleg drága vagy kockázatos orvosi vizsgálatok és beavatkozások.

A komplementer és alternatív gyógymódok integrálásának eredményeként csökken a szervezet betegségek iránti fogékonysága az immunrendszer könnyebben megküzd a betegségekkel. Ennek köszönhetően kevesebb orvosi beavatkozásra és hagyományos kémiai gyógyszerre lesz szükség, amik az adott esetben el is hagyhatók. Nemzetközi felmérések szerint a CAM gyógymódokat ismerő és alkalmazó háziorvosok páciensei alacsonyabb praxisköltség mellett ugyanolyan, vagy akár jobb egészségi állapotnak örvendenek.

Egyes európai országokban a társadalombiztosítás különböző mértékben részben vagy egészben támogatja a homeopátiás vagy más komplementer kezelés és gyógyszerelés költségeit. Az európai országok többségében a páciensek kisebb-nagyobb önrészt is fizetnek. Azokban az országokban, ahol TB támogatást élveznek e gyógymódok, többnyire feltételhez kötik a homeopátiás és egyéb komplementer és alternatív kezelések térítését: széles körben végzett vizsgálatokkal szükséges bizonyítani, hogy e gyógyító eljárások nemcsak hatékonyak és biztonságosak, de költséghatékonyak is. A homeopátiás praxisokban a hagyományoshoz képest a TB-t terhelő egészségügyi kiadások 36 százalékkal alacsonyabbak. Az összesített kiadás 20 százalékkal marad el, és ez a 35 százalékkal kevesebb hagyományos gyógyszer felírásának tulajdonítható. Időigényessége miatt azonban a konzultációk költsége magasabb (18 százalékkal). A páciensek 26 százalékkal (alkalmanként 5,5 €-val) többet költöttek a kiegészítő biztosításuk terhére vagy saját zsebből fizették a plusz költségeket. A kevert típusú praxisok a hagyományos praxisoknál szintén "költségkímélőbbek", igaz, csak kis mértékben (6 százalékkal).

A homeopátia hazai helyzete

A komplementer és alternatív gyógymódok tekintetében Magyarországon jelenleg az 1997-ben kiadott kormányrendelet van érvényben. Az eltelt közel 20 év gyakorlatát áttekintve a Komplementer Medicina Szakmai Kollégiumi Tagozata ajánlásokat készített elő ennek átdolgozására, korszerűsítésére.

A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztályának véleménye szerint:

a homeopátiával kapcsolatban további alapkutatási és alkalmazott tudományos vizsgálatok szükségesek, "a természettudományos módszerek mellett más tudományterületeket is érintő komplex kutatások is jelentőséggel bírnak". A kutatási eredmények Magyarországra adaptálása gazdaságilag csak részben lehetséges. Biztosítási rendszerünk különbözik a fent említett nyugat-európai országokétól, az egészségügyi ágazat bérköltsége pedig európai mércével mérve is igen alacsony. A magyar lakosság azonban szintén igényli a hagyományost kiegészítő és alternatív gyógyító eljárásokat, és tájékozódnak is ezek felől. A háziorvosok CAM továbbképzésének ösztönzése mind szakmai, mind közgazdasági szempontból kívánatos volna.

A homeopátia az orvostudomány része. Ugyanúgy komplementere a modern medicinának, ahogyan a sebészet kiegészítője a belgyógyászatnak, vagy a labordiagnosztika a legtöbb orvosi ágnak. Az egyes szakmák külön-külön nem életképesek; a páciens érdeke a csapatmunka. A homeopátiás gyógyszerek az európai standardoknak megfelelően törzskönyvezettek és forgalmazhatóak. A homeopátiás orvosok képzése (jelenleg csak magániskolákban) szintén európai irányelvek mentén történik, egyetemi vizsgával zárul. A kiegészítő homeopátiás képzéssel rendelkező háziorvosok hatékony, biztonságos és olcsó gyógymóddal tudnak segíteni gyermek- és felnőtt pácienseiknek - immár bő két évtizede. Kívánatos volna az illetékes magyar szervek részéről az ez irányú kutatásokat ösztönözni, az eredményességet támogatni és elismerni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

A ködfoltok feloszlását követően napos idő várható kevés fátyolfelhővel. Csapadék nem lesz. A keleties szél időnként megélénkülhet. A hőmérséklet csúcsértéke 23 és 29 fok között alakul. Az előrejelzések szerint a nap folyamán kettős fronthatás érvényesül, ez pedig sokak szervezetét megviselheti.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra