Hormonális spirál: mit kell tudni róla?

A spirál, vagyis méhen belüli fogamzásgátló eszköz egy továbbfejlesztett változata, mely nemcsak mechanikusan, de egyenletesen adagolt hormonok segítségével is véd a nem kívánt terhesség ellen.

A méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD), közkeletű néven spirál egy kicsiny, általában T-alakú szerkezet, melyet a méhbe helyeznek fel. A rézből, aranyból vagy rozsdamentes acélból készült eszköz csökkenti a spermiumok mozgékonyságát és megakadályozza, hogy az esetleg megtermékenyült petesejt beágyazódjon a méh falába. Az igen megbízható fogamzásgátlási módszerek közé tartozik, mely hosszú távon is alkalmazható, és visszafordítható hatású.

A hormontartalmú spirál az IUD egy továbbfejlesztett változata, mely kettős védelmet nyújt a nem kívánt terhesség ellen. A normál spirálhoz hasonlóan megakadályozza, hogy a spermiumok behatoljanak a petesejtbe, és a megtermékenyített petesejt beágyazódását is, emellett azonban folyamatosan és egyenletesen hormonokat ad le a szervezetbe, melyek lassan szívódnak fel.

A hormonok hatására megváltozik a hüvelyváladék összetétele, a méh nyálkahártyája sem vastagszik meg, és az is megtörténhet, hogy az ovuláció is elmarad. A hormonális spirál akár 3-7 éven keresztül is védhet a nem kívánt terhesség ellen.

A hormontartalmú spirál egy néhány centiméter nagyságú, T-alakú műanyag eszköz, melyet speciális membránnal borítanak. Ez a membrán bocsájtja ki magából a progeszteron egy típusát, naponta azonos mértékben. Az, hogy mennyi hormon kerül be a szervezetbe, a spirál márkájától függ. A hormontartalmú spirál az orális fogamzásgátlókhoz képest sokkal kevesebb – akár tizedannyi – hormont tartalmaz, ráadásul a gyógyszerből csak minimális mennyiségű kerül ki a méhből.

Nem szeretne tablettát szedni? Van megoldás! Kattintson!

A hormontartalmú ultrahang segítségével ellenőrzik. Az eszközből egy rövid műanyag zsinór lóg ki a hüvelybe, melynek segítségével ellenőrizni lehet, hogy nem lökődött-e ki a spirál a méhből. Ezt a zsinórt azonban sem a nő, sem pedig a partner nem szokta érezni.

A spirál egy megbízható fogamzásgátló módszer

A hormontartalmú spirál eltávolítása után általában nem szükséges türelmi idő a fogamzóképesség visszaállásához, de egyes szakorvosok három hónap várakozást javasolnak. A hormontartalmú spirál semmilyen módon nem befolyásolja sem a fogamzóképességet, sem pedig a születendő kisbabát.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)